TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

CREDINŢA ADEVĂRATĂ – IOSIF ŢON – CONCEPŢIA DESPRE LUME ŞI VIAŢĂ – FACTOR DETERMINANT AL NATURII SOCIETĂŢII ÎN CARE TRĂIEŞTI

„Vă îndemn să luptaţi pentru credinţa care a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna. ”
Noul Testament, Epistola lui Iuda, versetul 3

PROFESOR DOCTOR IOSIF ŢON - UN MARE SLUJITOR AL LUI DUMNEZEU

CREDINŢA ADEVĂRATĂ
de Iosif Ţon (1988)

CONCEPŢIA DESPRE LUME ŞI VIAŢĂ – FACTOR DETERMINANT AL NATURII SOCIETĂŢII ÎN CARE TRĂIEŞTI

Marxismul a căutat să ne convingă că baza produce suprastructura, că, adică, ideile, concepţiile, legile, credinţele sunt produse de factori economici şi sociali. Realitatea este exact opusă. Ideile, concepţiile, credinţele care formează concepţia despre lume şi viaţă, determină tipul de economie şi felul de societate pe care le creăm şi felul de viaţă pe care îl adoptăm ca indivizi. Am indicat deja în capitolul precedent că religia catolică a produs un anume tip de societate, Reforma a produs cu totul alt tip de societate, iar umanismul şi ateismul au produs o societate iarăşi radical diferită de celelalte. Şi modul de viaţă al indivizilor este diferit în societăţile acestea.

Este foarte important să înţelegem şi să ne însuşim această idee. De aceea o voi mai ilustra aici prin compararea sistemului de guvernământ american cu cel sovietic.

Vom merge înapoi la secolul al XVIII-lea. În acea vreme, ţinuturile din America de Nord erau colonii engleze. O mare parte dintre puritanii englezi emigraseră în acele colonii. Paralel cu trezirea sau renaşterea spirituală produsă de metodişti în Anglia, în coloniile americane a avut loc marea trezire produsă de Jonathan Edwards şi întărită de John Whitefield, care a venit din Anglia în America.

Revitalizarea aceasta spirituală din America era de nuanţă puternic calvinistă, şi una dintre concepţiile de bază ale calvinismului a fost credinţa în totala depravare sau corupţie a caracterului uman, atât de totală încât numai intervenţia radicală a lui Dumnezeu cu harul Lui mântuitor îl poate salva pe om. Omul are nevoie de o recreare, şi aceasta o poate face NUMAI IISUS HRISTOS

Ei bine, când s-a produs mişcarea de independenţă a coloniilor americane şi când delegaţii acestor colonii s-au întâlnit să discute noua formă de guvernământ a Statelor Unite, aceşti delegaţi erau formaţi la şcoala aceasta de gândire reformată, care credea în totala depravare a omului. Oamenii aceştia mai credeau şi că puterea corupe şi că puterea absolută corupe în mod absolut. Problema pe care şi-au pus-o deci aceşti oameni a fost următoarea: să nu creăm un sistem de guvernământ în care un om deţine toată puterea, căci el va deveni atunci un tiran, ci să creăm un sistem de aşa natură încât niciodată un om să nu poată acumula toate puterile în mâinile sale, să împărţim puterea în mai multe locuri sau la mai multe grupuri de oameni, în aşa fel încât fiecare grup să-l poată controla şi restrânge pe celălalt. Aşa s-a ajuns la divizarea puterii în trei: puterea legislativă (Camera Reprezentanţilor), puterea executivă (preşedintele şi guvernul), şi puterea juridică (Curtea Supremă).

De două sute de ani acest sistem funcţionează extrem de bine, şi este singura democraţie care a durat în aceeaşi formă două sute de ani în istorie. Să ţinem însă minte că acest sistem democratic bazat pe divizarea puterilor şi pe verificarea şi ţinerea în frâu sau echilibrarea puterilor una de către cealaltă s-a creat DATORITĂ CONCEPȚIEI BIBLICE despre natura coruptă a omului!

Tot în secolul al XVIII-lea, atât iluminismul francez cât şi, mai ales, romantismul, au lansat ideea că omul de la natură este bun şi că numai societatea sau oraşul l-a corupt pe om. Dacă omul este descătuşat de societatea oprimatoare, dacă omul iese în natură, dacă este eliberat, omul revine automat la bunătatea lui naturală. Singurul lucru de care au nevoie oamenii pentru a redeveni buni este libertatea. Cât de „adevărată” este această teorie s-a putut vedea în anii Revoluţiei Franceze: oamenii care „s-au eliberat” au început apoi să se ucidă unii pe alţii în acei ani ai teroarei. Napoleon a pus capăt fratricidului, dar el n-a făcut altceva decât să îndrepte apoi masele spre cucerirea celorlalte ţări ale Europei în devastatoarele războaie napoleoniene.

Ideea bunătăţii naturale a omului a fost preluată de marxism. Ideea aceasta spune că într-o societate de oameni buni, celor mai buni dintre cei buni li se încredinţează puterea – absoluta putere – de a-i conduce pe toţi ceilalţi.

Când Lenin a preluat puterea, pe baza aceasta a „bunătăţii naturale a omului”, el a conceput un sistem de guvernământ în care un singur om să acumuleze absolut toate puterile. Şi rezultatul n-a întârziat să se arate, atât în teroarea lansată de Lenin însuşi, cât şi în teroarea stalinistă, apoi în cea maoistă şi în cea ceauşistă.

Când Mihail Gorbaciov stătea de vorbă cu preşedintele Ronald Reagan în Islanda, soţia lui, Raisa Gorbaciova, a vizitat, printre altele, o biserică. Acolo ea a fost întrebată dacă crede în Dumnezeu.

„Nu,” a răspuns ea, „eu nu cred în Dumnezeu, eu cred în bunătatea omului.”

Noi cu toţii ştim astăzi la ce tragedii ne-a adus această credinţă în bunătatea omului. Dar ceea ce vreau să vedeţi este că o idee, care în aparenţă n-ar fi prea importantă, aceea a depravării sau bunătăţii naturale a omului, a dat naştere la SISTEME DE GUVERNĂMÂNT RADICAL DIFERITE, cu consecinţe extraordinare pentru calitatea vieţii a sute de milioane de oameni!

Este, aşadar, absolut necesar să examinăm concepţia despre lume şi viaţă a românilor şi să vedem dacă nu cumva şi aici sunt necesare schimbări radicale. Lăsăm la o parte concepţia marxistă, care ne-a fost impusă prin brutală îndoctrinare. Sentimental nu ne leagă nimic de ea. Problema este doar cum să identificăm în gândirea noastră elementele marxiste care mai stăruie acolo şi să ne scăpăm de ele. Dar problema este: cu ce le înlocuim? Şi, în general, lepădându-ne de concepţia marxistă despre lume şi viaţă, la ce ne întoarcem? La spiritul francez totalmente desacralizat de astăzi? Sau la tradiţii româneşti mai vechi?

O posibilitate ar fi să ne întoarcem la catolicism. În anul 1701, o parte dintre românii din Ardeal au făcut această alegere. Atunci, unirea cu Roma le-a deschis românilor ardeleni calea spre şcolile apusene, în special cele de la Viena şi de la Roma. Tinerii care au studiat în Apus s-au întors apoi acasă şi au produs o renaştere a românilor, o repunere a lor în circuitul de idei european, o emancipare a lor până la actul final al unirii cu patria mamă în 1918.

Prin Decretul din 1 decembrie 1948, regimul comunist i-a forţat pe cei un milion şi jumătate de români catolici să se întoarcă în Biserica Ortodoxă. Episcopii şi marea majoritate a preoţilor români greco-catolici au refuzat reunirea cu Biserica Ortodoxă şi au preferat lungi şi grei ani de închisoare. O mare parte dintre ei au murit ca martiri. Şi noi trebuie să ne plecăm cu respect în faţa martirajului lor pentru credinţă. Ei au fost cei mai curajoşi români într-o vreme când majoritatea românilor au plecat capetele şi s-au supus tuturor umilirilor şi compromisurilor de dragul supravieţuirii fizice.

Cu siguranţă, într-o Românie liberă de mâine, greco-catolicii vor trebui să fie liberi să-şi refacă cultul şi să-şi recapete bisericile şi şcolile. Ei vor avea încă de adus bogate contribuţii la viaţa intelectuală şi spirituală a naţiunii române. Dar religia catolică în totalitatea ei nu s-a dovedit a fi cel mai bun mod de înţelegere a religiei creştine şi nici cel mai bun ferment pentru dezvoltarea vieţii spirituale a individului şi a naţiunii. Vom căuta să arătăm ceva mai târziu de ce stau lucrurile aşa. Însă înainte de aceasta, trebuie să analizăm o altă alternativă care îi este oferită în mod natural şi evident poporului român, şi anume, ortodoxia.

Celor 17 milioane de români care, aparţin ÎN MOD FORMAL de Biserica Ortodoxă li se spune mereu că această religie este „legea strămoşească” şi că a te lepăda de această „lege” este ca şi când te-ai lepăda de a fi român. Oameni de mare cultură, care ne impun mare respect, cum ar fi Lucian Blaga, ne spun uneori că ortodoxia a format sufletul românesc şi că, de aceea, românul care este român nu poate fi decât ortodox. Ni se spune că ortodoxia a definit şi a dat conţinut spiritului naţional şi că ortodoxia este păstrătoarea specificităţii româneşti şi, prin urmare, românii, pentru a fi credincioşi lor înşiși, trebuie să rămână ortodocşi.

A contesta aceste noţiuni este desigur o acţiune delicată: ea pune în discuţie ceea ce au oamenii mai sfânt. Aceasta se poate vedea şi din faptul că mulţi români, DEȘI ÎN CONCEPȚIA LOR SUNT NECREDINCIOȘI sau au doar o vagă înţelegere a credinţei ortodoxe, au totuşi un ataşament sentimental foarte puternic faţă de ceea ce este tradiţia românească şi faţă de „legea strămoşească”.

Şi totuşi, contestarea este absolut necesară. O impune studiul istoriei şi o impune studiul Bibliei.

Ceea ce-mi uşurează aici situaţia de contestatar este faptul că această contestare au făcut-o înaintea mea, CEI MAI MARI ISTORICI ROMÂNI şi unii dintre CEI MAI MARI OAMENI DE CULTURĂ ai neamului nostru românesc.
În capitolul următor veţi putea citi ceea ce au scris ei pe această temă.

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, ortodoxia, catolicismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !

Anunțuri

4 răspunsuri to “CREDINŢA ADEVĂRATĂ – IOSIF ŢON – CONCEPŢIA DESPRE LUME ŞI VIAŢĂ – FACTOR DETERMINANT AL NATURII SOCIETĂŢII ÎN CARE TRĂIEŞTI”

 1. Am citit blogul tău şi este destul de folositor pentru a înţelege concepţiile de viaţă, factor determinant în societatea în care trăim. Eu sunt ortodoxă din ”tată-n fiu” şi nu ştiu dacă aş putea să trec la o altă religie. De ce ??? Pentru mine există un singur Dumnezeu pentru toţi oamenii acestei Planete, indiferent de religie. Şi să-ţi spun cine m-a convins tot mai mult : este vorba de vecina mea, chinezoaică, deci ”budistă”. Pe ea am auzit-o mereu, spunând : pentru toţi există un singur Dumnezeu, principalul este să crezi în puterea Lui, să crezi că El te iubeşte şi îţi vrea doar binele, restul depinde de tine cât de bun vrei să fii pentru societate şi pentru tine însuţi !

  Îmi dau seama că trebuie să citesc mai mult ca să înţeleg mai bine Cuvântul lui Dumnezeu !

  • Dragă Maria, îţi mulţumesc pentru comentariul tău şi mai ales pentru sinceritatea ta, o condiţie esenţială care este necesară pentru a putea ajunge în Împărăţia lui Dumnezeu ! Tu ştii că pentru tine las orice şi îţi răspund chiar acum pentru că vreau ca tu să te întorci cu adevărat la Dumnezeu ! Mai întâi aş dori să te întreb de ce ai început să citeşti cartea abia de la capitolul IV ?!? Nu sări peste primele trei capitole pentru că această carte trebuie citită de la cap la coadă, indiferent dacă eşti ortodox sau dacă vrei să rămâi ortodox ! Rugămintea mea este să laşi ORICE PREJUDECATĂ deoparte şi să citeşti cartea de la început la sfârşit cu o inimă deschisă pentru Cuvântul Sfânt ! Să ştii că eu îl cunosc PERSONAL pe pastorul Iosif Ţon şi ştiu DE CE ţi l-am recomandat în mod special !

   De fapt, „ortodox” nu înseamnă să aparţii neapărat de o anumită confesiune sau de o anumită Biserică ci înseamnă CU TOTUL ALTCEVA !!! O să-ţi spun câteva lucruri care probabil te vor surprinde : ORTODOX ÎNSEAMNĂ DREPT CREDINCIOS şi a fi drept credincios nu înseamnă să aparţii de o anumită religie (ortodoxă, evanghelică, baptistă, etc) ci înseamnă SĂ AI CA AUTORITATE SUPREMĂ BIBLIA – CUVÂNTUL SFÂNT AL LUI DUMNEZEU ŞI SĂ NU O SFIDEZI !!!

   Te rog să reţii că A FI ORTODOX ÎNSEAMNĂ SĂ CALCI PE URMELE MÂNTUITORULUI ADICĂ SĂ PUI ÎN PRACTICĂ CUVINTELE DOMNULUI IISUS HRISTOS adică să NU încalci în niciun fel litera şi spiritul Sfintei Evanghelii ! A fi ortodox nu înseamnă a fi religios, bisericos sau superstiţios, nu înseamnă a urma nişte datini, ritualuri şi nişte obiceiuri religioase străvechi, mergând pe principiul NEBIBLIC ŞI NECREŞTIN „aşa am apucat” sau „aşa e legea mea” sau „aşa m-am născut”, etc. Nu trebuie să mergi pe principiul ANTIBIBLIC ŞI ANTICREŞTIN „dacă aşa face toată lumea, atunci eu DE CE să fac altfel ?!?”.
   Te rog mult de tot să înţelegi că DACĂ eşti un dreptcredincios trebuie să lupţi întotdeauna împotriva spiritului de turmă ! Cel mai periculos este să facem „ca toată lumea” !!! Nu uita că în Rai nu va intra „majoritatea” ci vor intra destul de puţini aşa cum ne spune Domnul Iisus că prin poarta cea largă aleargă lumea cu grămada, iar pe POARTA CEA STRÂMTĂ intră foarte puţini, oamenii nu prea se omoară să intre pentru că asta presupune nişte costuri şi NIŞTE RENUNŢĂRI (inclusiv renunţări la opiniile şi părerile mele omeneşti, renunţări la ce ştiam eu până acum şi la multe lucruri pe care le credeam „creştineşti”, renunţări la multe ACTE RELIGIOASE IDOLATRE de origine păgână care sfidează litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, renunţări la o religie sau alta, ÎN FAVOAREA PRIMIRII SINCERE A CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU ÎN INIMA MEA !!! Trebuie să facem O ALEGERE CLARĂ ŞI IREVERSIBILĂ între a continua să mergem pe un drum pe care merge toată lumea (un drum poleit cu elemente religioase nebiblice care duc spre Iad) sau a începe să mergem pe Calea Sfântă a Mântuirii CHIAR DACĂ ASTA AR ÎNSEMNA SĂ FAC ACEST LUCRU DE UNUL SINGUR, SĂ MĂ LEPĂD DE MINE ÎNSUMI, SĂ-MI RĂSTIGNESC MÂNDRIA, SĂ NU-MI PESE DE NIMIC ŞI DE NIMENI, SĂ NU-MI PESE CE VOR SPUNE ALŢII DESPRE MINE, SĂ-MI IAU CRUCEA ÎN SPATE ŞI SĂ-L URMEZ PE DOMNUL IISUS HRISTOS CU ORICE PREŢ, UNEORI CHIAR ŞI CU PREŢUL VIEŢII !!! Nu uita că în zilele noastre există oameni care sunt omorâţi pentru că decid să-L urmeze pe Hristos (vezi ţările arabe sau africane, vezi India unde poţi fi omorât în câteva clipe dacă eşti creştin).

   Crezi tu, Maria, că vei fi singură în această luptă ?!? Eu te asigur că nu ! Domnul te va ţine de mână şi Duhul Sfânt se va pogorâ peste fiinţa ta DACĂ vei decide să ai ca prioritate supremă CUVÂNTUL SFÂNT în detrimentul tradiţiei religioase omeneşti şi formalismului religios al MAJORITĂŢII oamenilor ! Crede-mă că eu mă rog fierbinte lui Dumnezeu pentru tine şi aş fi mai fericit să nu mai mergi în nicio Biserică, dar numai să ştiu că te-ai întors CU ADEVĂRAT la Dumnezeu şi că în inima ta L-ai primit pe Domnul Iisus Hristos, nu în felul acestei lumi ortodoxe pseudocreştine ci aşa cum ne porunceşte Biblia – Sfânta Scriptură !

   Mai bine stai acasă, citeşte Biblia şi roagă-te, nu-ţi cer să mergi în vreo altă Biserică, nu-ţi cer să fii evanghelică protestantă ca mine, dar TE IMPLOR să ai mare grijă cu această religie ortodoxă plină de erezii şi de acte de gravă idolatrie, o religie care favorizează şi întreţine comportamentul superstiţios al românilor, (vezi cultul pupării oaselor morţilor, cultul venerării lui Ştefan cel Mare care pe lângă faptele sale de vitejie şi patriotism, avea şi o mulţime de păcate trupeşti, o groază de femei cu care cădea în preacurvie, etc) O RELIGIE MOARTĂ care nu schimbă cu nimic inima şi viaţa omului, o formă de evlavie lipsită de puterea Cuvântului lui Dumnezeu şi de prezenţa Domnului Iisus Hristos !!!

   Ştiu că aceste cuvinte sunt foarte greu de acceptat şi te înţeleg perfect din punct de vedere afectiv-emoţional-sentimental întrucât eşti legată sufleteşte încă de mic copil de această religie ortodoxă şi nu este uşor să ţi se spună aceste realităţi dureroase şi uneori chiar şocante ! Dar fac acest lucru şi îmi asum acest risc cu tine înaintea Domnului Dumnezeu, pentru că ŢIN LA TINE ŞI ÎMI PASĂ DE TINE, DE BINELE ŞI FERICIREA TA ŞI MAI ALES DE SOARTA TA VEŞNICĂ !!! Altfel, nu mă mai omoram să-ţi scriu atâtea lucruri, să pierd timp preţios nu numai eu, dar chiar şi tu ! Pentru că timpul este foarte scump atât pentru mine, cât şi pentru tine, cred că eşti de acord cu mine !

   Ar fi de 1000 de ori mai bine ca românii să stea acasă duminica, să nu mai meargă deloc la Biserica Ortodoxă, ci mai bine să-şi petreacă timpul acasă în citirea zilnică a Bibliei, în post şi rugăciune şi să caute ca în fiecare zi să trăiască o viaţă curată, în neprihănire, ascultare şi împlinire a voii lui Dumnezeu ! Poate că Bisericile Ortodoxe vor fi goale, poate că aceşti oameni nu vor deveni protestanţi (evanghelici, baptişti, etc) dar SE VOR ÎNTOARCE CU ADEVĂRAT LA DUMNEZEU PENTRU CĂ VOR ÎNŢELEGE CĂ NU AU NEVOIE DE O ANUMITĂ RELIGIE, CI AU NEVOIE DOAR DE O PERSOANĂ : DOMNUL IISUS HRISTOS !!! Iisus este suficient şi nu mai avem nevoie de nimic în plus DACĂ Îl primim cu adevărat în inimile noastre ! Nu o religie ne va mântui, ci NUMAI HRISTOS ne poate mântui şi ne poate conduce în Împărăţia lui Dumnezeu ! Restul este… deşertăciune şi goană după vânt… reguli, opinii, tradiţii religioase omeneşti… Cu toate acestea, este foarte greu să nu faci parte dintr-o comunitate creştină, pentru că este foarte important să te uneşti în post şi rugăciune, în citirea Bibliei şi aprofundarea Sfintei Scripturi, împreună cu alţi credincioşi care doresc sincer să meargă pe Calea Sfântă a Mântuirii ! Este greu şi periculos să nu faci parte din nicio Biserică pentru că există riscul ca încet-încet să te răceşti şi să te depărtezi treptat de Dumnezeu fără să-ţi dai seama (are grijă diavolul de acest lucru şi abia aşteaptă să se ocupe de tine şi de mine, atunci când nu trăim în strânsă comuniune cu Biserica). Deci avem nevoie de părtăşie şi comuniune cu ceilalţi credincioşi care se luptă să împlinească cu orice preţ voia lui Dumnezeu !

   NU UITA UN PRINCIPIU FUDAMENTAL ! Ortodocşii şi catolicii spun că în afara Bisericii nu există mântuire (extra Ecclesiam nulla salus) dar tu trebuie să ţii cont de litera şi spiritul Sfintei Evanghelii care emană un principiu fundamental incontestabil :

   EXTRA CHRISTUM NULLA SALLUS !

   ÎN AFARA LUI HRISTOS NU EXISTĂ MÂNTUIRE !!!

   Deci nu în afara Bisericii, ci ÎN AFARA LUI HRISTOS nu există mântuire ! Este un aspect esenţial pe care te rog să-l iei în considerare cu toată seriozitatea în viaţa ta de credinţă ! Deci nu ne pierdem mântuirea dacă nu suntem ortodocşi sau catolici, stai liniştită şi nu te mai speria degeaba !

   Îţi pierzi mântuirea DACĂ NU ÎL AI PE DOMNUL IISUS HRISTOS ŞI DACĂ SFIDEZI CUVÂNTUL SFÂNT AL LUI DUMNEZEU ! Abia atunci te poţi afla în mare pericol să-ţi pierzi mântuirea şi sufletul pentru totdeauna !

   Fii binecuvântată, dragă Maria !

   P.S. Te sfătuiesc să nu-ţi iei ca punct de reper o budistă, ai mare grijă cu acea doamnă chinezoaică ! Deşi poate să fie o persoană cumsecade, totuşi nu uita că filozofiile asiatice intră în contradicţie cu Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu ! Baza ta teologică şi doctrinară trebuie să fie SFÂNTA SCRIPTURĂ, nu ideile budiste, sau mâine-poimâne, aud că începi să citeşti Coranul şi să iei aminte la sfaturile vreunei doamne musulmane „pline de înţelepciune”…

 2. In biserica ortodoxa exista multi, dar multi care pupa icoane si isi fac cruci si se cred mantuiti. Multi ortodocsi nu au citit Sfanta Scriptura asa cum ar trebui si este foarte trist…. Pe de alta parte, multi vor merge in iad cu Biblia in mana…

  Credinta adevarata nu tine de nici o denominatiune! Poate deci si ortodocsii se pot mantui ca si neoprotestantii sau ca si catolicii, de altfel, totusi ai subliniat bine sus ca o persoana ar trebui sa mearga la o biserica !!! Asta inseamna ca daca ortodocsia nu este buna, o vei sfatui mai incolo sa mearga la alta biserica.

  Sunt si eu dezamagita de preotii ortodocsi si de oamenii ortodocsi dar iti spun cu mana pe inima ca religia asta nu duce la ce crezi tu. Trist este si ca multi cunosc Sfanta Scriptura dar putini o traiesc! Si cred ca Dumnezeu ar pune mai mult accent pe a respecta Cuvantul Lui si a-L iubi pe El si pe semenii tai. Cum sa-L iubesti pe El, care e nevazut, daca tu nu-l iubesti pe cel de langa tine (aproapele) ?

  Religia ortodoxa nu pune accent pe constrangerea si obligarea omului de a respecta poruncile lui Dumnezeu, ci pe a le respecta din dragoste pentru El. Si sa nu intelegi aici ca respectarea acestor porunci a lui Dumnezeu nu este importanta, ea este cea mai importanta! Insa se vrea a veni catre Dumnezeu cu dreapta credinta, remuscare si pocainta vis-a-vis de pacatele si greselile noastre si mai ales cu dreapta credinta fata de Dumnezeu (nu doar ca simplu sentiment… cum multi fac greseala sa il ‘cunoasca’ si sa il ‘inteleaga’), ci ca fiinta suprema, ca Adevar!!!

  Faptul ca nu-ti dau citate din Biblie este explicabil pentru ca nu vreau sa ne contrazicem… Insa sa stii ca ceea ce iti spun eu se bazeaza pe Biblie!

  Ce vreau sa spun… sa nu ma intelegi gresit, asa cum idolatria poate constitui un pacat la ortodocsi (in sensul caderii in aceasta) asa si fatarnicia devine des intalnita la neoprotestanti (la fel in sensul caderii in acest pacat).

  S-ar putea sa faci o afirmatie gresita atunci cand spui ca toti ortodocsii sunt niste necredinciosi. Te-ai intrebat vreodata, daca totusi printre acei ortodocsi, se gasesc si ortodocsi cu credinta ?!?

  S-ar putea sa te inseli legat de adevarata ortodoxie… sa spunem ca se poate sa ai dreptate sau nu… exemplul unor oameni poate dovedi ca s-ar putea sa nu ai dreptate! Oricum ar fi, nu iti face pacate degeaba! Daca vrei sa auzi ca trebuie facute ‘reparatii’ in biserica ortodoxa sa stii ca trebuie dar aia nu inseamna ca trebuie sa o demolezi !

  Multi oameni fac greseala de a afirma sau sugera ca au dreptate… iar asta duce la un pacat mare fata de Dumnezeu: mandria!

  ”daca vine mandria va veni si ocara, iar intelepciunea este cu cei smeriti.”

  ”o ravna fara bagare de seama si fara de blandete nu este ravna, ci urgie si sfatuirea fara iubirea aproapelui este o nepriinta si amaraciune”
  (Sfantul Ioan Gura de Aur)

  • Alexandra, apreciez buna ta intenţie şi dorinţa ta sinceră de a te apropia de Dumnezeu dar din nefericire trebuie să-ţi dau o veste cam proastă.
   Am fost obligat să-ţi cenzurez parţial commentul pentru că ai încălcat una dintre prevederile Regulamentului pentru postarea comentariilor pe acest blog. Te rog să mai citeşti o dată acest Regulament care trebuie respectat obligatoriu. Comentariul tău NU S-A REFERIT STRICT LA CONŢINUTUL PREZENTAT DE PROF.UNIV.DR. IOSIF ŢON, NU AI FĂCUT NICIUN FEL DE REFERIRE LA CONCEPŢIA DESPRE LUME ŞI VIAŢĂ – FACTOR DETERMINANT AL NATURII SOCIETĂŢII ÎN CARE TRĂIEŞTI !!!

   Trebuie să recunoşti că nu ai avut niciun punct de vedere legat de tema tratată de pastorul Iosif Ţon, mai ales că respectivul capitol este de o importanţă deosebită şi ar fi bine să fie citit de toţi românii.

   În mod normal, dacă nu ai fi spus şi nişte lucruri corecte şi realiste, ţi-aş fi şters complet commentul pentru încălcarea Regulamentului. Aş dori să te rog să nu se mai repete acest lucru dacă doreşti să mai postezi commenturi pe blogul meu şi să ai mare grijă să nu faci apologetică ortodoxă pe blogul meu. Pentru asta, există mii de bloguri ortodoxe unde poţi să faci cât vrei tu apologetică ortodoxă !
   Cred că-ţi dai seama că nu e posibil să faci acest lucru pe un blog creştin evanghelic unde se pune accent pe CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU şi nu se acordă importanţă opiniilor omeneşti, tradiţiilor, datinilor, regulilor omeneşti şi nici obiceiurilor religioase care SFIDEAZĂ LITERA ŞI SPIRITUL SFINTEI EVANGHELII !!!

   Te rog să mă înţelegi, nu am absolut nimic cu tine, eşti binevenită pe blogul meu, dar trebuie să ai grijă şi să nu uiţi că te afli pe un site evanghelic, nu pe un site ortodox unde poţi să zburzi în voie, făcând o apologetică ce nu îşi are locul aici.
   Îţi mulţumesc pentru înţelegere şi te mai aştept cu drag !


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: