TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

MOAŞTELE, SUPERSTIŢIILE ŞI EVUL MEDIU DIN ROMÂNIA

Motto : Numai morţii în păcat umblă după morţii din sicrie !

Cultul moaştelor este încă o dovadă că “Creştinismul a învins cultele misterioase orientale, devenind el însuşi unul”
(An Introduction to Medieval Europe 300-1500
James W.Thompson; Edgar N.Johnson – 1937)

DOMNUL IISUS VREA SĂ VINĂ ÎN INIMA TA
„Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa ! Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6)

Întotdeauna am avut o convingere fermă că adevăratul creştin trebuie să respingă superstiţiile. Din nefericire, poporul român face o confuzie gravă între ceea ce se numeşte CREDINŢĂ şi ceea ce se numeşte superstiţie. Observăm cu durere că românii pun un accent deosebit pe tot felul de poveşti legate de ziua de 13 sau de pisica neagră, dar dacă-i dai românului o Biblie să se-apuce s-o citească, se va uita strâmb la ea deşi este vorba de cartea noastră de căpătâi. Probabil că mulţi români au o Biblie în casă, dar nu le foloseşte la nimic pentru că zace undeva pe raftul bibliotecii şi se-aşterne praful pe ea fără să fie citită şi aplicată în viaţa de zi cu zi. Dacă oamenii ar citi măcar Noul Testament, viaţa lor ar putea fi transformată radical. Românii rămân departe de Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu şi atunci când Sfânta Scriptură nu este citită şi însuşită, apar şi consecinţe foarte grave în planul relaţiei omului cu Dumnezeu şi implicit al felului de vieţuire zilnică.
Una din consecinţele grave ale necitirii Bibliei şi ale neprimirii mesajului curat al Sfintei Evanghelii este ÎNLOCUIREA CREDINŢEI CU SUPERSTIŢIA

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU - O SABIE CU DOUĂ TĂIŞURI

Poporul român are o predispoziţie către superstiţie în detrimentul credinţei sincere şi reale în Cuvântul lui Dumnezeu. Poate că unele porniri idolatre şi păgâne ale românilor îşi au originea încă de pe vremea dacilor, ştiut fiind faptul că dacii se închinau la tot felul de zeităţi şi credeau în tot felul de superstiţii. Oamenii Romei aveau o judecată rece, erau raţionali, iar acei soldaţi romani creştini care au intrat în contact cu populaţia autohtonă dacică, aveau o gândire corectă, respectiv o credinţă într-un singur Dumnezeu, nu în şapte mii de zeităţi.
Poporul român se laudă cu faptul că este creştin de 2000 de ani, dar comportamentul şi atitudinea românilor trădează faptul că NU SE CUNOAŞTE BIBLIA şi că OAMENII NU PRIMESC MESAJUL SIMPLU ŞI CURAT AL SFINTEI EVANGHELII

Un exemplu concludent este CULTUL VENERĂRII MOAŞTELOR un ritual NEBIBLIC care ţine mai mult de grotesc şi mai ales de superstiţie, neavând nimic în comun cu credinţa care duce la mântuire.
Din nenorocire, acest fenomen antibiblic şi anticreştin a prins la acei oameni care sunt călăuziţi de un spirit de turmă, nicidecum de Sfântul Duh.
Am stat şi m-am gândit ce anume ar putea determina această „agonie şi extaz” pe care o vedem în Dealul Mitropoliei (şi nu numai acolo) în anumite momente ale anului ?!? Oare credinţa să fie de vină ?!? Nu cumva superstiţia ??? Nu cumva am început şi noi românii să punem preţ pe lucrurile idolatre şi păgâneşti ale acestei lumi ? Nu cumva am început şi noi românii să credem în amulete şi talismane, în cruciuliţe, iconiţe şi alte lucruri făcute de mâna omului ?!? Nu cumva am început să credem în lucruri “aducătoare de noroc” ??? Nu cumva aşa se explică şi idolatrizarea acestor rămăşiţe pământeşti ale unor oameni ?!? Dacă punem mâna pe ele sau le sărutăm, vom avea noroc, nu-i aşa ??? O să câştigăm la loto, corect ?!? Dar oare ce este norocul ?!? Creştinul adevărat crede în “noroc” sau crede în Dumnezeu ?!? Creştinii noştri de 2000 de ani cred în noroc ??? Nu cred în Dumnezeu ?!? Foarte interesant ! Eu cred cu tărie că există o diferenţă foarte mare între a crede în noroc şi A CREDE ÎN DUMNEZEU sunteţi de acord cu mine ???

Pe de altă parte, Biblia ne învaţă că NU TREBUIE SĂ VEZI NEAPĂRAT SAU SĂ ATINGI CEVA PENTRU A PUTEA CREDE !
Definiţia credinţei este redată foarte clar în EVREI 11:1 şi vă rog să citiţi cu cea mai mare atenţie ce ne învaţă Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu :

“Iar credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea LUCRURILOR CELOR NEVĂZUTE” (Evrei 11:1 – Biblia Ortodoxă)

„Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre LUCRURILE CARE NU SE VĂD” (Evrei 11:1 – Biblia Cornilescu)

Păi atunci, oameni buni şi cu frică de Dumnezeu, am şi eu câteva întrebări :

DE CE ESTE NEVOIE SĂ VEDEM NEAPĂRAT CEVA CA SĂ CREDEM ? AVEM NEVOIE SĂ VEDEM VREO ICOANĂ CARE PLÂNGE ?!? AVEM NEVOIE SĂ NE CĂLCĂM ÎN PICIOARE CA SĂ ATINGEM SAU SĂ PUPĂM NIŞTE OASE ALE UNOR MORŢI CARE „MIROS FRUMOS” ???

NU CUMVA AVEM NEVOIE SĂ TRĂIM PRIN CREDINŢĂ ŞI NU PRIN VEDERE ?!? NU CUMVA TREBUIE SĂ NE BAZĂM PE CUVÂNTUL SFÂNT (BIBLIA) ŞI SĂ NE ÎNTOARCEM CU ADEVĂRAT LA DUMNEZEU PRIN INTERMEDIUL DOMNULUI ŞI MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS ??? NU CUMVA ESTE SUFICIENTĂ CREDINŢA ÎN JERTFA DE LA CRUCE PRIN CARE PUTEM PRIMI IERTAREA ?!?

Dacă veţi vedea materialele video de mai jos, VĂ VEŢI ÎNGROZI pur şi simplu ! Eu sunt ŞOCAT când văd unde a ajuns acest popor şi cât de mult s-a îndepărtat de Dumnezeu ! Nu cumva România se prăbuşeşte în iraţional ?!? Nu cumva România se întoarce în Evul Mediu ?!?
Ce frumos ar fi ca în loc să se calce în picioare şi să se jignească, românii noştri să înceapă să citească Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu şi să înceapă să trăiască o viaţă de rugăciune şi de ascultare de Hristos !

CLICK PE LINKURILE DE MAI JOS CA SĂ VEZI CE ÎNSEAMNĂ OMUL FĂRĂ HRISTOS ŞI FĂRĂ DUMNEZEU, ORBIREA ŞI ÎNTUNERICUL SPIRITUAL, SUPERSTIŢIA ŞI RELIGIA ORTODOXĂ MOARTĂ CARE SFIDEAZĂ SFÂNTA SCRIPTURĂ ŞI NU SCHIMBĂ CU NIMIC INIMA ŞI VIAŢA OMULUI !!!

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/bnj6ZfV5VUoAHQmul09Za/wC4Ap3R3m/m2FyiIyVqIs=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/zW5Vf3Z6uvPnMTGfnXCKrjJm6Sm5a/ZL3/J74EB/S50=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/k3hVcxUosibdzFQOt9HeOGVe4E2aCjhryyHy5dpqy8M=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/ms7jXRZyEmbQAaUDFVu+PIc1HyP20YruTf6G9rJ4UUk=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/WL/b3rGaAD1d72fBPHkdOHNDe4b7jTd1MBSavp+BJ89f2e+m2Zb6ynmM6EvbbLlt

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/21p5WM9inoy2FwzMJZst7ni68Rwp85aYV+hgLSXF3vw=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/w8k/6jb2rSISctnEUOMi3SBSTwbHA4L/BnnXgYO3OOY=

FAZĂ DE INFARCT !!! TARE DE TOT !!! „CREDINCIOŞII” AU FOST ÎNCUIAŢI DE JANDARMI ÎN MITROPOLIE !!! INSTALAŢIA DE SONORIZARE A LUAT-O RAZNA !!!


CE AR SPUNE SFÂNTUL APOSTOL PAVEL DACĂ AR VEDEA IMAGINILE DE MAI SUS ???

OARE CÂND VOM DESCHIDE OCHII ?!?
OARE CÂND VOM ÎNŢELEGE CĂ DUMNEZEU VREA ALTCEVA DE LA NOI ??? CÂND NE VOM ÎNTOARCE CU ADEVĂRAT LA DOMNUL ?

NU UITA NICIODATĂ CĂ ÎNCHINAREA LA MORŢI SAU VENERAREA LOR SUNT REMINISCENŢE ALE RELIGIILOR PĂGÂNE ! LUPTĂ CU TOATĂ FIINŢA TA ÎMPOTRIVA ACESTOR EREZII NIMICITOARE !

NU UITA NICIODATĂ CE SPUNE BIBLIA – CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU !

„Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi S-AU ÎNCHINAT ŞI AU SLUJIT FĂPTURII, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!” (Romani 1:25 – Biblia Ortodoxă)

„Căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi AU SLUJIT ŞI S-AU ÎNCHINAT FĂPTURII în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.” (Romani 1:25 – Biblia Cornilescu)

« Tot cel ce se va atinge în câmp de cel ucis cu sabia sau de mort sau de os de om sau de mormânt va fi necurat şapte zile. » (Numeri 19:16 – Biblia Ortodoxă)

« Oricine se va atinge, pe câmp, de un om ucis de sabie, sau de un mort, sau de oase omeneşti, sau de vreun mormânt, va fi necurat timp de şapte zile. » (Numeri 19:16 – Biblia Cornilescu)

« Şi a zis Agheu: „Dacă cineva spurcat, prin atingerea de un mort, se atinge de vreunul din lucrurile acestea, oare ele se spurcă?” Şi au răspuns preoţii şi au zis: „SE SPURCĂ !” » (Agheu 2:13 – Biblia Ortodoxă)

« Şi a zis Hagai : “Dacă se atinge cineva, spurcat prin atingerea de un trup mort, de toate aceste lucruri, vor fi ele spurcate oare ? Preoţii au răspuns: „VOR FI SPURCATE” » (Hagai 2:13 – Biblia Cornilescu)

« Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă SUNT PLINE DE OASE DE MORŢI ŞI DE TOATĂ NECURĂŢIA » (Matei 23:27 – Biblia Ortodoxă)

« Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi sunteţi ca mormintele văruite, care pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru SUNT PLINE DE OASELE MORŢILOR ŞI DE ORICE FEL DE NECURĂŢIE » (Matei 23:27 – Biblia Cornilescu)

Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că SUNTEŢI CA MORMINTELE ce nu se văd, şi oamenii, care umblă peste ele, nu le ştiu. (Luca 11:44 – Biblia Ortodoxă)

« Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi SUNTEŢI CA MORMINTELE care nu se văd şi peste care oamenii umblă fără să ştie. » (Luca 11:44 – Biblia Cornilescu )

« Atunci a luat Moise cu sine oasele lui Iosif; căci Iosif legase pe fiii lui Israel cu jurământ, zicând: „Are să vă cerceteze Dumnezeu şi atunci să luaţi cu voi şi oasele mele de aici!” » (Ieşirea 13:19 – Biblia Ortodoxă)

« “Moise a luat cu el oasele lui Iosif căci Iosif pusese pe fiii lui Israel să jure, zicând: „Când vă va cerceta Dumnezeu, să luaţi cu voi oasele mele de aici.” » (Exodul 13:19 – Biblia Cornilescu)

OASELE LUI IOSIF N-AU AJUNS NICIODATĂ SĂ FIE OBIECT DE CULT, CI AU FOST ÎNMORMÂNTATE AŞA CUM SE CUVINE :

”Oasele lui Iosif, pe care le aduseseră fiii lui Israel din Egipt, LE-AU ÎNGROPAT ÎN SICHEM în partea de ţarină pe care o cumpărase Iacov de la fiii lui Hemor, tatăl lui Sichem, cu o sută de arginţi, şi care căzuse de moştenire fiilor lui Iosif. (Iosua 24 :32 – Biblia Ortodoxă )

« Oasele lui Iosif, pe care le aduseseră copiii lui Israel din Egipt, AU FOST ÎNGROPATE LA SIHEM în partea ţarinii pe care o cumpărase Iacov de la fiii lui Hamor, tatăl lui Sihem, cu o sută de chesita, şi care a ajuns moştenirea fiilor lui Iosif. (Iosua 24:32 – Biblia Cornilescu ) »

« Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale. (4 Regi 13:21 – Biblia Ortodoxă) »

« Elisei a murit şi a fost îngropat. În anul următor, au intrat în ţară nişte cete de moabiţi.
Şi pe când îngropau un om, iată că au zărit una din aceste cete şi au aruncat pe omul acela în mormântul lui Elisei. Omul s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioare. (2 Împăraţi 13:21 – Biblia Cornilescu) »

ATENŢIE ! ÎN VERSETUL DE MAI SUS (INVOCAT DE BISERICA ORTODOXĂ) NU SE SPUNE CĂ CINEVA AR FI SCOS OASELE LUI ELISEI PENTRU A PUTEA FI FOLOSITE ULTERIOR PENTRU CINSTIRE SAU VINDECARE !
MARE ATENŢIE SĂ NU CĂDEM ÎN EREZIA ORTODOXĂ !

UN GRAV ACT DE IDOLATRIE ŞI PĂGÂNISM - ÎNCHINAREA LA MOAŞTE

NU AVEM VOIE SĂ VENERĂM MORŢII ŞI SĂ NE ÎNCHINĂM LA MOAŞTE PENTRU CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE SPUNE CLAR :

« Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte » (Ioan 4:23 – Biblia Ortodoxă)

« Dar vine ceasul şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în Duh şi în Adevăr fiindcă astfel de închinători doreşte Tatăl.» (Ioan 4:23 – Biblia Cornilescu)

« Şi răspunzând, Iisus i-a zis: Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi NUMAI LUI Unuia să-I slujeşti” » (Luca 4:8 – Biblia Ortodoxă)

« Iisus i-a zis: „Înapoia Mea, Satano! Este scris: Sã te închini Domnului, Dumnezeului tãu și NUMAI LUI sã-I slujești.” » (Luca 4:8 – Biblia Cornilescu)

« Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi ÎNCHINĂTORI LA IDOLI şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua. (Apocalipsa 21:8 – Biblia Ortodoxă) »

« Dar cât despre fricoși, necredincioşi, scârboși, ucigași, curvari, vrăjitori, ÎNCHINÃTORII LA IDOLI și toți mincinoșii, partea lor este in iazul, care arde cu foc și cu pucioasã, adicã moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8 – Biblia Cornilescu) »

CITEŞTE UN ARTICOL FOARTE BUN – „S-A BĂGAT MOAŞTE !” – SCRIS DE FLORIN NEGRUŢIU – GÂNDUL –

CITIŢI UN ARTICOL EXCELENT NUMIT „MOAŞTELE DE SERVICIU” (AUTOR : GHIŢĂ MOCAN) :

Toamna se numără… pelerinajele. La Iaşi, dar şi la Bucureşti, mii de români se pun în mişcare, cheltuind resurse de tot felul. Zeci de ore de aşteptare, nervi întinşi la maximum, nădejdi amânate şi o atingere fugară. Pictat în tuşe nervoase, tabloul devoţiunii noastre mioritice îţi atrage privirile. Răsfoieşti ziarele, asculţi la radio sau priveşti la televizor, iar concluzia este aceeaşi: pioşenia multor semeni iese din matcă.

Portalul http://www.crestinortodox.ro ne vine în ajutor. Bănuind inadecvarea noastră teologică, adepţii venerării moaştelor ne înghesuie argumente care se vor a fi zdrobitoare. Să fim cu luare aminte, aşadar, la poveţele d-lui Dumitru Popescu (http://www.crestinortodox.ro/viata-de-apoi/69169-cinstirea-sfintelor-moaste). Demersul începe cu Sfânta Scriptură, iar autorul invocă argumentul clasic: învierea mortului aruncat peste oasele lui Elisei. Urmează apoi explicarea caracterului excepţional al cadavrelor celor declaraţi sfinţi. Adică, datorită puterii dumnezeieşti, oasele acestora se menţin în stare de incoruptibilitate, ceea ce înseamnă că au parte de o soartă postumă privilegiată. Încă ceva: sufletul lor şi Duhul Sfânt continuă să rămână în legătură cu trupurile lor lipsite de viaţă. În fine, moaştele sunt o prefigurare a trupurilor de slavă de care credincioşii vor avea parte după înviere. Aflându-se într-o stare pronunţată de îndumnezeire, moaştele mediază între credincios şi Dumnezeu prin personalitatea sfântului reprezentat.

Fără a fi maliţios, îngăduiţi-mi câteva aprecieri.
În primul rând, alăturarea unei minuni vechitestamentare ce s-a produs în mod providenţial cu atingerea unei racle este eronată sub aspect hermeneutic
(A SE REŢINE FAPTUL CĂ mortul cade peste oasele profetului, nu oasele sunt puse peste mort)
În al doilea rând, premisa unei coabitări postume a sufletului cu corpul aduce atingere doctrinei despre moarte aşa cum o găsim cu precădere la Sfântul Apostol Pavel. Dacă mai susţinem şi o acţiune excepţională a Duhului asupra cadavrului, atunci eroarea dogmatică este şi mai primejdioasă.
În al treilea rând, analogia între moaşte şi trupurile proslăvite prin Înviere este dincolo de orice imaginaţie. Dacă învierea trupului este lucrarea directă a Mântuitorului, dacă noua entitate va fi de natură divină, cum am putea găsi un corespondent într-un pumn de oase prezervate grijuliu ?!? Dacă Învierea lui Hristos este pusă la îndoială la nivel global, trebuia să o răstălmăcim cumva şi pe a urmaşilor Lui. Ruşinos totuşi !

Închei dezolat şi precaut. Nu cred în judecăţi fariseice şi în aruncatul cu piatra. Totuşi, umblarea personală cu Dumnezeu nu are nevoie de elemente de genul acesta. Prin natura Lui, Dumnezeu este intangibil, iar noi nu ni-L putem apropia prin surogate. Iar dacă mai vine vorba de compromiterea demersului teologic, nu mai am nimic de spus. Este trist şi revoltător. Fără discernământ, până şi teologhisirea poate deveni o sminteală pentru mulţi. Să fim atenţi !

Sursa de unde am preluat acest material se află AICI

CITIŢI UN ARTICOL EXCELENT NUMIT „ROMÂNII S-AU CĂLCAT ÎN PICIOARE LA CREDINŢA FAST-FOOD” (AUTOR : DANIEL BEFU DE LA COTIDIANUL ON-LINE „GÂNDUL”) :

De la înălţimea scaunului său amplasat lângă cel al doamnei Maria pe scena VIP-urilor, preşedintele Băsescu tresare la răstimpuri, ori de câte ori mulţimea de pelerini se calcă în picioare, lansând vaiete de durere în văzduh. Mai puţin cucernic, premierul Tăriceanu trage cu limuzina pe Dealul Mitropoliei aproape de spartul slujbei, intrând pe lângă rând în Catedrala proaspăt resfinţită.
Pupă rapid icoanele şi iese pe altă uşă decât muritorii de rând, mai ales că aceasta dă fix în podiumul pe care-s cocoţaţi preşedintele şi membri marcanţi ai PD. Nu vrea să deranjeze slujba.

În gloata pestriţă de pelerini convieţuiesc măicuţe cuvioase care urcă Dealul Patriarhei de 15 ore în pas de melc şi „creştini deştepţi“, huiduiţi de mulţime, care-şi pun buzele pe moaşte în timp record:
15 minute. Sacoşa martor lăsată la coadă în epoca de aur s-a metamorfozat, pelerinii grăbiţi inventând sacoşa-copil. Cine nu are, poate să împrumute: câteva mămici îşi închiriază copilaşii persoanelor grăbite, trecându-i din mână în mână, apoi părinţii de împrumut apar brusc lângă gard implorând jandarmii să-i lase să treacă că le chiţăie pruncul în braţe de-atâta aşteptat:
„Şefu’, lasă-mă să intru şi eu cu ăsta că e bolnav“.

Jandarmii cu frică de cele Sfinte fac o mică deschizătură în gard, lăsând-o să plonjeze fix în faţa raclelor cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Cuviosului Apostol Pavel. Brusc, prin găurile de la gard se strecoară alte zece mame cu copii la sân. După ce mulţimea îi răstoarnă căruţul multiloc, un tătic revoltat dărâmă gardul: „Eee! Gata, m-am enervat. Da’ pe ele cum le laşi? Eu am tripleţi”. Ura mulţimii frustrate de valul de băgăcioşi se revarsă asupra unei nenorocite, care după ce a stat la coadă o jumate de zi e trimisă la poalele dealului s-o ia de la capăt cu aşteptatul:
„Eu am stat la rând şi i s-a făcut rău mamei mele şi a trebuit să mă întorc înapoi. Probabil că oamenii nu ştiu că am fost la rând”.

O muiere din mulţime răcneşte: „ Aţi fost în faţă, de ce-aţi plecat?
Şi eu aş vrea să mă duc la toaletă dar nu pot”. Alta: „Să stai la rând, că noi suntem de la ora opt de-aseară aicea. Dacă v-aţi sculat de la patru rândul vă e mai în spate”. Voci cârâie de peste tot: „Minte, nu-i adevărat, minte! Femeie mincinoasă. Vai de capul tău”. O profesoară de română din Capitală dă în clocot: „Jandarmii au fost foarte obraznici cu oamenii. Numai că nu ni s-a spus cireadă de vite, dar ni s-a dat de înţeles. Jandarmii nu ştiu de cine au fost dirijaţi, dar a fost organizarea cea mai proastă. Am 48 de ani şi am fost la multe pelerinaje, dar aşa ceva n-am văzut niciodată. Azi noapte veneau autocarele cu călugări, copii din alte judeţe sau maşini de deputaţi şi intrau peste rând, iar eu am aşteptat 15 ore să ating moaştele”.

„Hai, pupaţi şi gata!“

După moaşte credincioşii se aşază la o nouă coadă ca să pătrundă în altar şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Înăuntru, două camere video rotative ca doi ochi de roboţel, străjuiesc altarul de-o parte şi de alta. Pelerinii fac un turbo-tur de treizeci de secunde prin locul preasfânt înconjurând o machetă aurită a Catedralei, zoriţi de popi: „ Haideţi domnu’ o dată. O singură dată v-am spus s-o pupaţi. Hai, sărutaţi şi gata. Nu mai sărutaţi Sfânta Cruce şi ieşiti pe ieşire. Hai, pe-aici, pe-aici”. Afară, la butoaie, două fetiţe de 13 şi 14 ani au fost puse de mama lor să le umple doritorilor sticle cu apă sfinţită peste rând: „În jumate de oră am făcut 170.000. Ne luăm pizza cu ei”.

Scaunul lui Băsescu

La finalul slujbei scena e luată cu asalt de credincioşii care se îngrămădesc să-şi odihnească oasele pe scaunele pe care-au şezut timp de o oră jumate preşedintele şi doamna sa, Vadim, Blaga, Chiliman, Piedone şi Videanu: „Vaai, pentru o oră sunt preşedinte!” a izbucnit o cucoană, când un străjer cu barbă lungă şi patrafir, enervat de tropăiala de pe podium a turmei de credincioşi, a tăbărât pe ei: „Daţi poporul jos de pe scenă. N-aveţi nici cel mai elementar bun simţ. Niciodată n-am văzut aşa ceva aici. La ora şase e slujbă iarăşi. Ce faceţi aicea? Distrugeţi totul? Şi mochete şi astea, dumneavoastră nu vă daţi seama cât costă astea? Femeia îl întrerupe: „Dar s-a stat pe scaun, nu s-a făcut nimic”. Mânios: „Jos cu tine, pentru că nu eşti civilizată. Hai, jos, jos”. „Cum părinte, dumneata nu eşti preot? Nu-i frumos să pui mâna pe mine că n-am pus mâna pe nimeni, da?”.

O cucernică atrage atenţia unui jandarm: „Domnu’, domnu’, au început să fure florile din coş”. „Lasă-le, dacă-i tembelă lumea”, zice jandarmul, după care se îndreaptă spre hoaţe şi urlă la ele: „Mâncaţi flori, dacă asta ştiţi”. O băbuţă cocoţată sus priveşte peste marea de credincioşi şi văzând racla la 50 de metri distanţă, începe să se închine ţipând: „Uite pe Sfântul. Iuli, se vede Sfântul. Urcă aici. Vezi să nu cazi. Ţineţi-o şi pe ea vă rog frumos”. Altă bătrână se luptă cu un jandarm care o împinge pe scări în timp ce ea vrea să se apropie de altarul de pe scenă ca să ia Sfânta Împărtăşanie: „Vreau să mă împărtăşesc”. „Gata jos, hai vreţi să vorbesc şi urât?”. Până la urmă măicuţa îl înmoaie: „ Lasă-mă, mamă, la Dumnezeu”.

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/WL/b3rGaAD1d72fBPHkdOHNDe4b7jTd1MBSavp+BJ89f2e+m2Zb6ynmM6EvbbLlt

ARTICOLUL DE MAI SUS POATE FI CITIT AICI
PE COTIDIANUL „GÂNDUL”

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, ortodoxia, catolicismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !

Anunțuri

8 răspunsuri to “MOAŞTELE, SUPERSTIŢIILE ŞI EVUL MEDIU DIN ROMÂNIA”

 1. Articolul este un melanj de subiecte mai mult sau mai puţin cunoscute de dvs. Cred că pentru nivelul dvs spiritual ar fi indicat să studiaţi mult înainte să scrieţi, să meditaţi profund, iar în ultimă analiză să învăţaţi să iubiţi tot ce vă înconjoară; astfel, încet dar sigur veţi ajunge să scrieţi şi lucruri profunde.

  • Lucian, be more specific, atunci când spui să iubesc tot ce mă înconjoară ! Trebuie să iubesc oamenii păcătoşi dar nu pot iubi păcatul ! Trebuie să-mi fie milă de cei care se prăbuşesc în idolatrie, superstiţie şi alte acte care sfidează Cuvântul lui Dumnezeu dar asta nu înseamnă să iubesc idolii (moaştele, statuetele, icoanele şi alte lucruri care îndepărtează omul de Dumnezeu deşi în aparenţă îl apropie…)

   Sunt de acord că trebuie să mai studiez în multe domenii şi voi studia toată viaţa până voi muri (cât trăieşte, omul învaţă) dar nu este nimic de studiat atunci când Biblia ne spune FOARTE CLAR ŞI RĂSPICAT că nu avem voie să ne închinăm decât la Dumnezeu, nu avem voie să-L venerăm decât pe Dumnezeu, nu avem voie să-L cinstim decât pe Dumnezeu (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, adică SFÂNTA TREIME).

   Orice altă persoană din afara Sfintei Treimi, merită respect, merită o atitudine politicoasă din partea noastră dar în niciun caz venerare, în niciun caz adorare, în niciun caz cinstire, în niciun caz închinare, etc. Dacă eu aş venera crucea Domnului Iisus Hristos, (aşa cum procedează ortodocşii şi catolicii) ar trebui să venerez şi cuiele care i-au fost bătute în mâini şi picioare, ar trebui să venerez şi cununa de spini, ar trebui să venerez şi suliţa cu care a fost străpuns !!! Că doar toate sunt sfinte, nu-i aşa ?!? Că doar toate au fost atinse de trupul Domnului Iisus şi atunci nu cred că greşim dacă vorbim de „sfintele cuie”, „sfânta coroană de spini” sau „sfânta suliţă”, nu-i aşa, Lucian ??? Sau e sfântă numai crucea că aşa ne convine nouă, iar restul nu sunt sfinte ?!? Păi, dacă mergem pe ideea (nebiblică) a venerării crucii, păi atunci HAI SĂ LE VENERĂM PE TOATE, inclusiv, cuiele, cununa şi suliţa, corect ??? Hai să fim principiali până la capăt ! Hai să ne facem şi „semnul cuielor”, „semnul coroanei de spini” şi „semnul suliţei”, nu-i aşa ?
   Păi de ce să ne facem doar semnul crucii ?!?

   Lucian, ştii foarte bine că omul care zice că doar venerează o icoană, de fapt SE ÎNCHINĂ LA EA ŞI ÎNCEPE SĂ-I ATRIBUIE PUTERI MAGICE ŞI DUMNEZEIEŞTI !!! Trebuie să recunoşti acest lucru chiar dacă ştiu că îţi este greu ! În locul amuletelor şi talismanelor, avem cruciuliţe de aur la gât sau la piept, avem statuete sau iconiţe dar uităm că prin utilizarea acestor lucruri „în scop creştinesc” NU SE RESPECTĂ LITERA ŞI SPIRITUL SFINTEI EVANGHELII A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS !!! Degeaba încearcă preoţii ortodocşi şi catolici să ne convingă că lumea nu se închină la icoane ci doar „le venerează”, pentru că practica demonstrează că din nenorocire se întâmplă exact invers !!! ROMÂNII SE ÎNCHINĂ ÎN FAŢA OASELOR MORŢILOR ŞI ÎN FAŢA ICOANELOR !!! ASTA ESTE REALITATEA !!! Românii alunecă în idolatrie, vrăjitorie, magie (albă sau neagră sau mai ştiu eu ce culoare), superstiţie, zodiace şi tot felul de alte erezii nimicitoare şi distrugătoare pentru sufletul omului care se autoamăgeşte că este creştin !!!

   Lucrurile profunde despre care vorbeşti, se pot găsi în Sfânta Scriptură, adică în Biblie, Cuvântul lui Dumnezeu care este o candelă pe drumul nostru, o lumină pe cărarea noastră spre mântuire. Blogul meu este un blog de atitudine care nu convine multora pentru că spune lucrurilor pe nume şi atacă frontal anumite erezii care s-au strecurat în creştinism pe parcursul a aproximativ 2000 de ani !

   Normal că a ataca cultul moaştelor, cultul icoanelor şi al statuetelor, cultul venerării Mariei, cultul morţilor şi alte asemenea învăţături antibiblice şi anticreştine, nu prea se pretează la a fi un lucru „profund”, aşa cum bine spui ! Prin natura sa, un atac la adresa unor învăţături demonice sau anticreştine, este „UN ACT DE RĂZBOI” declarat diavolului şi slujitorilor săi (inclusiv unora care emit pretenţii teologice dar care CALCĂ ZILNIC BIBLIA ÎN PICIOARE !!!). Un act de război nu prea seamănă cu un lucru profund, aici sunt de acord cu tine !

   Eu încerc să transmit mesajul simplu şi curat al Sfintei Evanghelii şi vreau ca românii să primească CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU în inimile lor ! În concluzie, nu cuvintele mele, ci Cuvântul lui Dumnezeu are importanţă şi valoare !!! Vreau ca românii să înţeleagă că nu o religie sau alta (ortodoxă, evanghelică, catolică, baptistă, etc) ne duc în Rai ci O PERSOANĂ !!! Această Persoană se numeşte DOMNUL IISUS HRISTOS şi este SINGURUL MIJLOCITOR ÎNTRE OM ŞI DUMNEZEU !!! Oare când vom înţelege odată pentru totdeauna acest adevăr fundamental ??? Când vom pricepe că nu avem voie să ne închinăm în faţa icoanei lui Ştefan cel Mare, pentru că şi el a fost un om păcătos, a avut şi calităţi deosebite dar a avut şi multe păcate printre care unele foarte grave despre care mi-e ruşine să pomenesc aici (dar până la urmă va trebui să o fac) !!! Faptul că Ştefan cel Mare a fost un om curajos şi viteaz, faptul că a apărat hotarele ţării de tătari şi de turci, nu înseamnă ca eu să mă apuc acum să-i fac o statuie sau o icoană şi să încep să o venerez şi să mă închin la ea !!! Asta ar însemna o gravă ofensă la adresa lui Dumnezeu, a Domnului Iisus Hristos şi a Sfântului Duh ! Ştefan cel Mare a avut multe femei în multe localităţi ale ţării, iar după ce se atingea intim de câte o femeie, (nu mai conta că era căsătorit) se ducea frumuşel şi construia o biserică sau o mănăstire, „ca să-l ierte Dumnezeu de păcate” !!! Oare aşa spune Biblia că trebuie să facem ??? Aşa ne învaţă Sfânta Scriptură, Lucian ?!? Să preacurvim de „n” ori şi apoi să construim „n” mănăstiri ??? Şi apoi să-i fac o icoană şi să o venerez ?!? Ce să venerez ??? UN OM PLIN DE PĂCATE ŞI DE NECURĂŢIE ??? Asta să venerez ? La icoana lui să mă închin ?!? Frumos, n-am ce zice ! Sper că nu te aştepţi ca atunci când aud despre asemenea lucruri să fiu „profund” !

 2. Bună,
  Lucrez pentru o tabără creştină care are şi un site şi am vrea să facem un link-exchange cu tine, dacă eşti interesat, adresa site-ului este http://www.taberecrestine.com. Aştept un răspuns iar în cazul în care e pozitiv, te rog dă-mi şi linkul tău.
  Merci mult, o zi bună !

 3. Buna seara!

  Tom, ti-am mai spus parerea mea fata de aceste practici ortodoxe, asa ca nu o sa reiau subiectul.

  As vrea totusi sa-ti spun parerea mea cu privire la icoanele si statuile din bisericile ortodoxe si catolice. Eu consider ca nu este un lucru rau sa avem reprezentari ale sfintilor in biserici sau chiar in case. Din partea mea acestea nu sunt decat niste imagini, simboluri ale respectivelor personaje care sa ne aduca aminte de faptele lor pentru Dumnezeu, in acelasi fel in care crucea este un simbol al patimirii lui Cristos pentru omenire. Nu vad nimic eretic in acest lucru, atat timp cat suntem constienti de faptul ca acestea sunt obiecte facute de mana omului, care nu au si nici nu pot sa aiba vreun har divin. Consider ca problema apare atunci cand atribuim puteri miraculoase acestor obiecte si cadem in idolatrie.

  Ai mai vorbit despre rugaciunile catre sfinti si catre Fecioara Maria. Consider ca, prin viata pe care au dus-o, sfintii ar trebui sa fie niste exemple pentru noi, bineinteles, nu in detrimentul lui Isus Cristos. Nu vad nimic rau in a-i ruga pe sfinti sa se roage pentru mine la Domnul Dumnezeul nostru. Din punctul meu de vedere este ca si cum te-as ruga pe tine sa te rogi pentru mine.

  Daca ai bunavointa, as vrea sa-ti propun pentru discutie tema spiritelor, si aici nu ma refer la posesiile demonice. Vedem peste tot reportaje mai mult sau mai putin fabricate legate de case si persoane bantuite. Tu ce parere ai? In Biblie ce scrie? Sunt aceste fenomene reale sau doar fabricatiile mass-media? Ar trebui sa ne temem? Si daca da, cum putem sa ne aparam? Daca ai nevoie de mai multe detalii, te rog contacteaza-ma.

  O seara buna,

 4. „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău? Sau cum poţi să zici fratelui tău: „Frate, lasă-mă să-ţi scot paiul din ochi” şi, când colo, tu nu vezi bârna din ochiul tău? Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.”

  • Eminescule, ai grijă că off-topicurile n-au ce căuta pe blogul meu !
   Vezi că există un Regulament pentru postarea comentariilor care trebuie respectat obligatoriu inclusiv de tine ! Dacă nu ai văzut acel Regulament îţi recomand să-ţi faci rost de o pereche de ochelari cu dioptrii corespunzătoare ! De fapt, eu cred că ai o vedere foarte bună dar te faci că nu vezi sau vezi numai ce îţi convine ţie…

   Singurul motiv pentru care ţi-am aprobat „comment-ul” a fost că ai prezentat un pasaj foarte important din Sfânta Scriptură şi atunci am făcut şi eu o excepţie şi nu ţi l-am şters (asta nu înseamnă că va mai exista o „data viitoare” în caz că vei mai repeta figura de astăzi !)
   Nu crezi că ar fi mai frumos să respecţi regulile de pe acest blog şi să intri şi tu în normalitate ?!? Ce zici ? Încerci măcar de-acum înainte ???

   Apropo ! Zici să mă uit la bârna din ochiul meu ?!? Păi de ce spui asta ??? Ţi s-a părut cumva că sunt un mare amator de moaşte ?!? Din articolul meu de mai sus a reieşit cumva că încurajez puparea oaselor cadavrelor ??? Ai observat cumva că le cer românilor să renunţe la acest obicei barbar, antibiblic şi anticreştin de pupare a morţilor şi în acest timp eu mă închin cumva la rămăşiţele pământeşti ale unor persoane de mult decedate ?!? Ţi s-a părut cumva că eu zic una şi fac alta ??? DE UNDE AI TRAS TU CONCLUZIA ASTA INTERESANTĂ ?!? TE-AI GÂNDIT MULT ???

   Dacă eu pupam morţii, dacă mă închinam la toate cadavrele şi după aceea îţi ceream ţie să nu faci aceste lucruri profund idolatre, atunci într-adevăr aş fi fost un făţarnic ! Din fericire, mie nu-mi stă în caracter să procedez aşa. Chiar ţi-e atât de greu să concepi că mai există şi oameni cu principii pe acest pământ ?!? Chiar nu înţelegi că atunci când scriu pe acest blog înseamnă că sunt puternic convins de ceea ce scriu ?!?

  • Eminescule, ce-mi plac mie ATEIŞTII care ne citează versete din Biblie şi care ne dau sfaturi creştine moralizatoare ! Acum cinci minute te-am verificat pe Internet şi am descoperit un lucru interesant : EŞTI UN ATEIST CARE FOLOSEŞTI BIBLIA ATUNCI CÂND VREI SĂ ATACI CREŞTINII !!! Tocmai tu care nu dai două parale chioare pe Biblie şi pe ceea ce scrie în ea… Interesant paradox, nu-i aşa ?!? Am văzut cam ce faci tu şi cum vezi tu lucrurile… Anyway, forget it, man !

 5. […] Citez din articolul:MOAŞTELE, SUPERSTIŢIILE ŞI EVUL MEDIU DIN ROMÂNIA […]


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: