TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

BISERICA GRECO-CATOLICĂ PROTESTEAZĂ DIN CAUZA NOMINALIZĂRII PREFERENȚIALE A BISERICII ORTODOXE ÎN NOUA CONSTITUȚIE

CARDINALUL LUCIAN MUREȘAN - BISERICA GRECO-CATOLICĂ

CARDINALUL LUCIAN MUREȘAN – BISERICA GRECO-CATOLICĂ

Nr. 586/13
Blaj, 27 iunie 2013

Domniei Sale,
Domnului Crin Antonescu
Preşedintele Senatului
Preşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei

Stimate Domnule Preşedinte,

Înaintez prin prezenta PROTESTUL OFICIAL al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, faţă de lipsa de transparenţă și consultare cu care Comisia de revizuire a lucrat la modificarea Constituţiei României, prejudiciind astfel întregul proces de modificare a legii fundamentale a unui stat de drept. Este inacceptabil ca această comisie să nu fi comunicat zilnic, oficial, textele discutate zi de zi şi motivaţia din spatele votului, părțile interesate fiind nevoite să afle din presă despre forma articolelor votate.

Conform ştirilor din presă, nici un articol din viitoarea Constituţie nu a suferit mai multe modificări decât cel referitor la rolul istoric al cultelor “în constituirea și modernizarea Statului Român”. Astfel:

● 5 iunie – Comisia de revizuire a Constituției a respins amendamentul care ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române și al altor Biserici și Culte religioase la făurirea României.
● 8 iunie – Într-un interviu televizat la Digi24, unde aţi vorbit despre respingerea amendamentului respectiv, ați adus în discuție un preambul la Constituție care “ar putea face referire la rolul unor instituţii, Biserică sau Casa Regală, pentru rolul lor extrem de important în ce înseamnă evoluţia Statului”.
● 12 iunie – Inclusiv senatorul PSD Ioan Chelaru a vorbit despre un eventual preambul la Constituție. În legătură cu includerea unui articol cu rolul cultelor, acesta a spus: “Este deja o formulă gândită ori o să facem un preambul”.
● 13 iunie – După ce inițial l-au respins, membrii Comisiei de revizuire au adoptat cu 20 de voturi amendamentul în forma: “România recunoaşte rolul istoric în constituirea statului român al Casei Regale, Bisericii Ortodoxe şi a celorlalte culte religioase”.
● 13 iunie – Deputatul și vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, noul membru al Comisiei, a fost de părere că Biserica Ortodoxă ar trebui trecută în amendament înaintea Casei Regale.
● 17 iunie – Amendamentul a fost schimbat din nou prin vot, acesta având noua formulă: “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea și modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale” (cf. Mediafax).
● 18 iunie – Cu o zi înainte de votul final pe textul fundamental, articolul mai sus amintit devine: “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase recunoscute de lege, al Casei Regale şi al minorităţilor naționale” (cf. Hotnews). Articolul nu mai e parte din preambul, ci din art.1 al viitoarei Constituţii.

În primul rând, din modul cum acest articol a suferit modificări de 180 de grade în decurs de 14 zile, rezultă clar că membrii acestei comisii au cedat la presiuni. Prin includerea acestui articol, Constituţia a fost transformată din carte de principii – care ar trebui să se aplice egal tuturor – într-o carte de istorie, iar adevărul istoric nu poate fi stabilit prin consens sau în urma votului unei comisii.

Menţionăm că nu Biserica Greco-Catolică a inițiat amendamentul din Constituție ce face referire la rolul istoric al cultelor în făurirea României. Dacă, însă, Comisia a votat ca în Constituţie să apară referinţe istorice, atunci adevărul istoric trebuia menționat în întregime, la fel cum a făcut-o şi Constituția din 1923 şi 1938.

În al doilea rând, dorim să ştim în baza cărui vot şi argument a apărut peste noapte, din 17 pe 18 iunie, în textul final, adăugarea că numai cultelor “recunoscute de lege” le sunt recunoscute meritele în făurirea statului Român. Conform acestui articol din viitoarea Constituţie, meritele istorice de netăgăduit ale unor culte vor fi condiționate de recunoaşterea actuală a acestora de către stat. Astfel, acest articol îi permite statului să rescrie istoria, statul putând scoate în afara legii o Biserică și, astfel, să nu mai recunoască meritele acesteia la făurirea României, iar acest lucru să fie perfect constituţional.

Această formulare creează premisele repetării situației din 1948 când Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii de către comuniști şi s-a încercat scoaterea ei din istorie, ceea ce stârnește profundă îngrijorare în rândul comunității greco-catolice. Îngrijorarea este fundamentată și de faptul că din Comisia de modificare a Constituției a făcut parte domnul deputat și vicepreşedinte PDL Ioan Oltean, care recent a inițiat un nou proiect de lege pentru îngrădirea drepturilor Bisericii Greco-Catolice. Tot domnia sa a stat la baza unei modificări din articolul mai sus menţionat.

Nu în ultimul rând, găsim că este inadmisibil ca o astfel de modificare constituțională să nu fie discutată la nivelul întregii societăți și cu toate cultele din România. Modificări majore la acest articol s-au făcut cu 24 de ore înaintea votului final, astfel încât nici un alt cult din România să nu-şi poată expună punctul de vedere.

Din lipsa acestei consultări obligatorii, această decizie unilaterală a Comisiei de revizuire generează în mod nenecesar discordie socială și deschide calea statului spre intoleranţă, discriminare şi abuzuri, cum s-a văzut și în trecut. Modul cum această comisie a tratat un subiect atât de sensibil este un exemplu care dovedește de ce este imperativ ca în noua Constituție statul să garanteze libertatea religioasă și să definească clar ce este aceasta.

În concluzie, ne declarăm DEZAPROBAREA faţă de textul final al articolului 1 din viitoarea Constituție şi ne rezervăm dreptul de a iniția acţiunile pe care le considerăm necesare pentru a ne asigura că viitoarea Constituție va garanta drepturi egale tuturor cetăţenilor României, indiferent de confesiune sau credinţă.

Cu stimă,

† CLAUDIU LUCIAN POP
Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

† Cardinal LUCIAN MUREȘAN
Arhiepiscop Major

SURSA : BRU.RO (SITE-UL BISERICII ROMÂNE UNITE CU ROMA):

http://www.bru.ro/blaj/biserica-greco-catolica-protesteaza-oficial-fata-de-modul-de-revizuire-a-constitutiei/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ATENŢIE ! RECLAMA DE MAI JOS ESTE IMPUSĂ DE WORDPRESS.COM ŞI NU ARE ABSOLUT NICIO LEGĂTURĂ CU BLOGUL MEU !!!

CA SĂ SCAP DE ACESTE RECLAME NEDORITE, TREBUIE SĂ PLĂTESC DIN BUZUNARUL PROPRIU… VĂ MULŢUMESC PENTRU ÎNŢELEGERE !

FIŢI BINECUVÂNTAŢI !

Anunțuri

Niciun răspuns to “BISERICA GRECO-CATOLICĂ PROTESTEAZĂ DIN CAUZA NOMINALIZĂRII PREFERENȚIALE A BISERICII ORTODOXE ÎN NOUA CONSTITUȚIE”

Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: