TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU COSMONAUTICĂ ŞI AERONAUTICĂ – COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND LANSAREA CU SUCCES A PRIMEI RACHETE SPAŢIALE ROMÂNEŞTI (HELEN 2) – 1 OCTOMBRIE 2010 

HELEN 2 - SUCCESUL TRIMITERII SPAŢIU A PRIMEI RACHETE ROMÂNEŞTI

COMUNICAT DE PRESĂ
BUCUREŞTI – 4 OCTOMBRIE 2010

ARCA A LANSAT CU SUCCES PRIMA RACHETĂ SPAŢIALĂ ROMÂNEASCĂ – HELEN 2

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), a lansat prima rachetă spaţială românească, Helen 2, la data de 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre.

PROGRAMUL LANSĂRII

La data de 1 octombrie 2010, orele 07:00, nava militară NSSL 281 Constanţa, însoţită de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, au executat manevra de ieşire din Dana Militară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen, din largul Mării Negre.
La bordul navelor era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător.

HELEN 2 - PRIMA RACHETĂ SPAŢIALĂ ROMÂNEASCĂ ŞI SUCCESUL ARCA

Începând cu ora 15:00 s-au activat echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. Din acel moment, Centrul de Control al Zborului de la bordul navei, precum şi Centrele de Control aparţinând ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), de la Bucureşti şi Constanţa au început să recepţioneze date de telemetrie radio şi satelit.

La ora 15:30 racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării.

La ora 16:00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16:40 ansamblul balon-rachetă a decolat. Ascensiunea balonului a durat 40 minute până la altitudinea de 14000 metri. Viteza maximă a balonului a fost de 120 km/h. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 metri faţă centrul zonei de siguranţă LRD Helen.

La altitudinea de 14000 metri, de la bordul navei, s-a comandat pornirea motorului rachetă care a funcţionat timp de 30 secunde, plasând racheta până la altitudinea de 40000 metri. A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare. Paraşuta de frânare a capsulei rachetei nu s-a deschis.

Nava rapidă Fulgerul, urmată de NSSL 281 Constanţa s-au deplasat să recupereze capsula, dar nu au reuşit identificarea acesteia. Căutările s-au încheiat la ora 22:00, echipa ARCA considerând inutilă rămânerea în zonă, din moment ce majoritatea datelor de telemetrie au fost transmise prin radio şi satelit, iar recuperarea nu este unul din obiectivele Competiţiei Google Lunar X Prize.
La data de 2 octombrie 2010, ora 01:00, navele au reintrat în Dana Militară 0.

OBIECTIVE ATINSE

– Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti şi deschiderea drumului României spre cosmos.

– Realizarea primului zbor din cadrul Competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la câştigarea premiului de 30 milioane dolari.

– Verificarea metodei de stabilizare gravitaţională Popescu – Diaconu prin care o rachetă având treptele inferioare şi sarcina utilă remorcate prin articulaţie elastică se poate stabiliza pe traiectorie de zbor verticală. Acest sistem, unul dintre cele mai inovative sisteme de zbor dezvoltate în ultimele decenii, va fi folosit de ARCA pe traiectoria de zbor către Lună.

– Cea mai mare altitudine atinsă de un obiect zburător proiectat şi realizat integral în România.

– Lansarea unei rachete spaţiale complet ecologice, motorul funcţionând exclusiv cu apă oxigenată.

– Prima cooperare de mare succes între o organizaţie non-profit şi o instituţie militară.

– Demonstrarea capacităţii ARCA de a desfăşura şi coordona programe aerospaţiale extrem de complexe din punct de vedere tehnic şi logistic.

FINANŢARE

Programul proiectării şi construcţiei rachetei spaţiale Helen 2 a fost realizat cu fonduri exclusiv private. Costurile necesare operaţiunilor de lansare pentru Misiunea 4, inclusiv activitatea navală de pe Marea Neagră, au fost suportate de ARCA, prin sprijinul partenerilor săi.

BRD – Groupe Société Générale este partenerul principal al ARCA pentru pentru Competiţia Google Lunar X Prize şi pentru Misiunea 4.

ROMPETROL sprijină logistic Misiunea 4.

SC CALOR sprijină financiar si cu componente pneumatice si hidraulice echipa ARCA, în vederea realizarii lansarii.

DESPRE ARCA

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale, care doreşte să câştige competiţia Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut

Programele dezvoltate la ARCA sunt:

– Racheta Demonstrator 2B, prima rachetă românească, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, re utilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre.

– Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent.
Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.

– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Următoarea lansarea avut loc cu succes, în ziua de 1 octombrie 2010, de pe Marea Neagră.

– Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat cu succes, de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5.

– Haas, rachetă orbitală, în trei trepte, lansată din aer. Principalul obiectiv al acestei rachete este acela de a trimite pe Lună, sonda European Lunar Explorer pentru a câştiga competiţia Google Lunar X Prize.

Pentru detalii suplimentare:
Simona Popescu, ARCA
0743-42.00.73
arcacontact@gmail.com

SURSA : ARCASPACE.COM

PE LINKUL DE MAI JOS PUTEŢI VEDEA O GALERIE FOTO INTERESANTĂ :

http://www.gandul.info/magazin/nasa-de-romania-a-lansat-cu-succes-prima-racheta-spatiala-romaneasca-galerie-foto-7442654/galerie?p=1#galerie

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !

2 răspunsuri to “ ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU COSMONAUTICĂ ŞI AERONAUTICĂ – COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND LANSAREA CU SUCCES A PRIMEI RACHETE SPAŢIALE ROMÂNEŞTI (HELEN 2) – 1 OCTOMBRIE 2010 

 1. E o realizare interesantă dar sunt convins că mulţi români ar prefera să batem Franţa la fotbal sâmbătă…

  • Domnule Wagner, e posibil să ai o foarte mare dreptate…
   România se află în plin proces de telenovelizare, manelizare, ferentarizare, degradare valorică şi morală. Tocmai de aceea, încerc ca prin blogul meu să prezint şi ALTCEVA decât ceea ce vedem pe multe bloguri, site-uri sau posturi de televiziune… Dumnezeu să aibă milă de ţara asta care merită să ajungă acolo unde trebuie, nu unde este acum. Îţi mulţumesc pentru comentariu şi nu uita că întotdeauna eşti binevenit pe blogul meu.

   P.S. Vezi că am mai adăugat câteva materiale video la acest articol.
   Sper să-ţi placă şi să recomanzi acest articol tuturor prietenilor !


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: