TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

RAMONA CIOBANU PE URMELE LUI JIM ELLIOT


Câţi dintre noi cunoaştem viaţa lui JIM ELLIOT ?!? Câţi dintre noi am auzit despre felul în care şi-a sfârşit lucrarea de misiune şi despre moartea lui ?
Ai auzit vreodată de pasiunea lui de a duce Evanghelia indienilor Auca prin orice mijloace, cu orice preţ ?!?

„NU ESTE NEBUN CEL CE DĂ CEEA CE NU POATE PĂSTRA PENTRU CA SĂ CÂŞTIGE CEEA CE NU SE POATE PIERDE !”

(JIM ELLIOT)

Acestea sunt cuvintele care au inspirat-o pe tânăra RAMONA CIOBANU să îşi dedice viaţa unei pasiuni fără leac : «misiunea transculturală».

ramona ciobanu 2

Ne-am cunoscut de curând, graţie corespondenţei electronice şi a unei singure întâlniri de post şi rugăciune organizate de PRO MISSION

Pentru Ramona, misiunea şi misionarii erau dintr-o lume mistică, una din cărţi, o «poveste» cu eroi şi balauri, cu sfinţi şi diavoli din lumi bine definite, cu uriaşi înaripaţi, cu vise ireale…

Am avut privilegiul să o întâlnesc pe Ramona, imediat după întoarcerea ei din Africa.
Ooo !!! Ştiu că au circulat tot felul de mesaje de genul “rugaţi-vă pentru Ramona că este pe moarte…” dar nicidecum nu merită să amintesc despre asta, ci, dintr-un alt unghi, vreau să vă comunic un alt adevăr, mai puţin cunoscut: Ramona s-a vindecat de ceea ce misiunea nu este şi de ceea ce misionarii nu sunt.

Iată căteva lecţii descoperite acolo:

1. Şi misionarii sunt oameni.

2. Singura echipă perfectă: eu şi Isus.

3. Sunt dependentă de El în cele mai mici lucruri.

4. Accept tot ceea ce vine de la El cu încredere şi fără teamă.”

Ramona a avut bunătatea să-mi răspundă la câteva întrebări. Vă pun la dispoziţie răspunsurile ei. Merită să le cunoaştem.

INTERVIU CU RAMONA CIOBANU – MISIONARĂ ÎN MOZAMBIC – AFRICA

RAMONA, CE POŢI SĂ NE SPUI DESPRE FAMILIA TA ?

Tot ceea ce pot să spun despre familia mea e că bunica şi tatăl meu sunt o mare binecuvântare pentru mine. Bunica mea a avut un impact deosebit în “călătoria” mea. Ea a fost cea care mi-a vorbit despre dragostea Domnului nostru Iisus Hristos şi astăzi sunt o persoană fericită şi binecuvântată pentru că Domnul Iisus e de partea mea.

ramona-ciobanu-1

MAI ŞTII CUM ŞI CÂND A ÎNCEPUT VISUL TĂU CU AFRICA ?

Înainte ca Isus să se înalţe la cer, El ne-a spus: ”Duceţi-vă în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură” (Marcu 16:18 – Marea Însărcinare). Am început să mă rog în mod special pentru acest lucru ca să înţeleg care este rolul meu în lărgirea Împărăţiei lui Dumnezeu. Ca răspuns al rugăciunilor mele, Domnul Iisus mi-a vorbit despre Africa şi mi-a atins inima în ceea ce priveşte această ţară, Mozambic, astfel încât, din acel moment, am început să iubesc acest popor şi am ştiut că într-o zi voi merge acolo. De asemenea, un impact deosebit în ceea ce priveşte misiunea în viaţa mea, a avut biografia lui Jim Elliot. El este un real exemplu de dedicare pentru Domnul Iisus Hristos.

AI AJUNS ÎN MOZAMBIC DUPĂ O VREME DE VIS, DE AŞTEPTARE ŞI PREGĂTIRE !
CUM AI SLUJIT ACOLO ? EXISTĂ VREO ÎNTÂMPLARE CARE TE-A MARCAT ?!?

Dumnezeu mi-a dat oportunitatea de a merge în Africa, Mozambic în anul 2007, timp de 2 luni. Acolo am petrecut un timp binecuvântat în care am văzut mâna Domnului Iisus la lucru.
Am lucrat cu copii, cu tineri şi în evanghelizare personală din colibă în colibă.
O întâmplare care m-a impresionat, a fost atunci când mă aflam într-o colibă cu alţi doi colegi misionari. Acolo locuia o femeie care avusese zece copii. Din zece, a mai rămas doar cu un singur copil de câteva luni, ceilalţi au murit pe rând. Chiar şi soţul ei murise de curând.
I-am spus femeii cine este Iisus, i-am vorbit despre dragostea Lui şi cât de specială şi preţioasă este ea în ochii Domnului Iisus. Duhul Sfânt a atins inima frântă a acestei mame şi ea l-a primit pe Domnul Iisus în viaţa ei. Singurul copil care îi rămăsese, avea la mâini şi la gât, nişte aţe legate de vraciul satului pentru “a-l proteja pe copil”. Vraciul i-a spus acestei femei sărmane că “dacă acele aţe vor fi luate, copilul nu va mai fi protejat şi va muri”. Dar noi i-am spus că acum, şi copilul este ocrotit de Isus şi că poate să dea aţele jos. La început ea a tot ezitat, dar, i-am spus că ÎN NUMELE DOMNULUI IISUS, copilul nu va muri ! Până la urmă a acceptat să le tăiem după care le-am şi ars. Spre mirarea femeii, copilul nu a murit ! Atât această mamă, cât şi copilul ei, sunt protejaţi acum de Regele Regilor. Pentru mine, cea mai mare minune este să văd cum un om vine la Isus şi se predă total Lui ! E cea mai mare minune ! E cea mai mare împlinire şi bucurie să Îl cunoşti pe Dumnezeu !

MULŢI ŞTIU CĂ TU TE-AI ÎMBOLNĂVIT ÎN AFRICA.
ESTE ADEVĂRAT ?!?

Unii doctori spun că acolo m-am îmbolnăvit, alţii spun că nu acolo. În Africa, în ultimile trei săptămâni, am început să mă simt foarte rău. Îmi era din ce în ce mai rău. Isus a fost cu mine şi acum când privesc în urmă, îmi dau seama că sunt o minune, Domnul Isus a stat mereu langă mine şi mi-a dat viaţa ! Am ajuns acasă în România, am mers la medic, am început investigaţiile… a durat o lună şi jumătate până au reuşit să-mi pună un diagnostic.
O săptămână am stat la Timişoara, la spital, la chirurgie, după care am mers la Bucureşti unde am stat două săptămâni internată la diverse spitale. La Bucureşti, mi-au făcut analizele şi mi-au pus diagnosticul: tumoră canceroasă. Am început tratamentul cu citostatice în Arad. Tot ceea ce ştiu e că Dumnezeu deţine controlul ! Şi mai ştiu că “ prin rănile Domnului Isus sunt tămăduită”. Isus nu ne-a promis că ne aşterne un “pod” peste “apele adânci” sau” văile întunecate”, dar ne-a promis că El va fi mereu lângă noi ! Şi slavă Lui, El s-a ţinut mereu de promisiune. Vedeţi, de multe ori e nevoie să trcem prin ape adânci şi văi întunecate pentru a putea învăţa să umblăm prin credinţă. Acolo, în “valea umbrei morţii”, Isus e mereu lângă noi. Noi trebuie doar să nu uităm că suntem mereu învingători cu Isus !

CARE SUNT CÂTEVA LECŢII ÎNVĂŢATE ÎN MISIUNE ?

Pe parcursul slujirii mele în Africa nu a fost tot timpul “roz”, ci au fost şi momente grele, dar Dumnezeu m-a învăţat dependenţa de El, identitatea mea în El, că misionarii sunt şi ei oameni şi că dincolo de orice om, este Dumnezeu. Am învăţat că Isus mereu îţi dă putere să treci peste cele mai grele obstacole peste care nu credeai vreodată că vei putea trece.

CINE ŢI-A FOST APROAPE ÎN PERIOADA DE MISIUNE ŞI DUPĂ ÎNTOARCEREA ÎN ŢARĂ ?

Alături de mine au fost şi sunt foarte mulţi oameni. Nu am cuvinte să Îi mulţumesc Domnului Isus pentru familia mare şi preţioasă pe care El mi-a dăruit-o. Rugăciunile lor m-au purtat pe înalte culmi spirituale mult deasupra durerii. Un prieten de al meu, aflând despre starea mea de sănătate (el era pe atunci în SUA), a trimis e-mail-uri nu numai în ţară, ci peste tot, aşa că, oameni din întreaga lume au simţit împreună cu mine şi s-au rugat pentru mine.

AI PLANURI DE VIITOR ?

Viitorul meu este în mâna lui Isus. Tot ceea ce îmi doresc în viitor este să fiu în planul şi în voia lui Dumnezeu, El să mă folosească pentru lărgirea Împărăţiei şi să mă ajute să fiu ceea ce El vrea să fiu. Ştiu că atunci când încredinţezi lui Isus visul tău şi te rogi pentru acel vis, Isus cu siguranţă îl completează cu ceea ce tu nici nu ai putut visa vreodată; cu voia împlinită. El ne dă întotdeauna mult mai mult decât cerem sau gândim.Oamenii sunt metoda lui Dumnezeu prin care vrea să câştige lumea pentru El. Metoda exemplului personal, folosită de Isus, a fost mai mult decât o predică continuă, ea a fost o lecţie ilustrată practic – iată secretul influenţei Lui în a-i câştiga pe oameni pentru Împărăţie. El n-a cerut nimic, nimănui, să facă sau să fie ceva, fără ca Însăşi viaţa Lui să fii fost, în prealabil, un exemplu în acest sens, dovedind astfel că lucrul cerut este realizabil.

CE LE UREZI CELOR CARE SUNT ÎN MISIUNE SAU CELOR CARE SE PREGĂTESC SĂ DEVINĂ MISIONARI TRANSCULTURALI ?

Doar dorinţa profundă de a fi folosiţi de Dumnezeu. Ea face pe cineva să nu ţină cont de dificultăţi şi să se implice în lucrare. Există un preţ, dar, să nu uităm că pe Isus l-a costat totul. Fie ca strigătul celor pierduţi să ne atingă inima aşa cum este atinsă inima lui Isus !

MULŢUMIM, RAMONA !
FIE CA EXEMPLUL TĂU SĂ FIE CA UN LEAC PENTRU INIMILE NOASTRE !

FUNDAŢIA PRO MISSION BIHOR :
Oradea, Str. Meiului nr. 4, cod 410583
E-mail : fundatiapromission@yahoo.com Tel: 0742 032 205 şi 0722 176 843

REALIZATOR INTERVIU : LIDIA MURARU – MISIONARĂ INDIA

SURSA PRELUĂRII ACESTUI MATERIAL : RONIPRESS

CITEŞTE DESPRE CEI CINCI TINERI CREDINCIOŞI CARE AU INTRAT ÎN ISTORIE !

5 răspunsuri to “RAMONA CIOBANU PE URMELE LUI JIM ELLIOT”

 1. Ramona, tu eşti un om trimis de Dumnezeu să faci oamenii să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu ! Eşti o persoană minunată ! Dumnezeu a vorbit prin tine multor oameni dar Dumnezeu mi-a vorbit prin tine şi mie ! De la tine mulţi oameni au de învăţat, eşti un exemplu în viaţa fiecărui om care vrea să-L cunoască pe Dumnezeu, aşa cum sunt eu !

  Interviul tău m-a învăţat să înţeleg ce înseamnă Dumnezeu în viaţa mea !

  Domnul să aibă grijă de tine şi să vegheze asupra ta şi asupra familiei tale !

  Fii binecuvântată, Ramona !

 2. Eu mă rog zilnic pentru ea şi pentru familia ei!
  Ea este o persoană minunată, nu voi mai întâlni vreodată o persoană ca ea, o iubesc şi ţin la ea enorm şi am să mă rog tot timpul pentru ea!

 3. VĂ ROG MULT, ÎN NUMELE DOMNULUI SĂ-MI RĂSPUNDEŢI LA ACEST MESAJ. AM O PRIETENĂ PE NUME RAMONA CIOBANCAN, DE VÂRSTA RAMONEI CIOBANU. A FOST DIAGNOSTICATĂ RECENT CU CANCER ŞI A ÎNCEPUT DE URGENŢĂ RADIOTERAPIA ŞI CHIMIOTERAPIA. I-AR FI DE MARE FOLOS DACĂ AR INTRA ÎN LEGĂTURĂ CU RAMONA. NU ARE PE NIMENI CREŞTIN ÎN NEAM.

  lidias20@yahoo.com


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: