TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

ROMÂNIA MOAŞTELOR, A SUPERSTIŢIILOR ŞI A EVULUI MEDIU

Motto : Numai „morţii în păcat” umblă după morţii din sicrie !

Cultul moaştelor este încă o dovadă că “Creştinismul a învins cultele misterioase orientale, devenind el însuşi unul”
(An Introduction to Medieval Europe 300-1500
James W.Thompson; Edgar N.Johnson – 1937)

DOMNUL IISUS VREA SĂ VINĂ ÎN INIMA TA
„Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa ! Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6)

Întotdeauna am avut o convingere fermă că adevăratul creştin trebuie să respingă superstiţiile. Din nefericire, poporul român face o confuzie gravă între ceea ce se numeşte CREDINŢĂ şi ceea ce se numeşte superstiţie. Observăm cu durere că românii pun un accent deosebit pe tot felul de poveşti legate de ziua de 13 sau de pisica neagră, dar dacă-i dai românului o Biblie să se-apuce s-o citească, se va uita strâmb la ea deşi este vorba de cartea noastră de căpătâi. Probabil că mulţi români au o Biblie în casă, dar nu le foloseşte la nimic pentru că zace undeva pe raftul bibliotecii şi se-aşterne praful pe ea fără să fie citită şi aplicată în viaţa de zi cu zi. Dacă oamenii ar citi măcar Noul Testament, viaţa lor ar putea fi transformată radical. Românii rămân departe de Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu şi atunci când Sfânta Scriptură nu este citită şi însuşită, apar şi consecinţe foarte grave în planul relaţiei omului cu Dumnezeu şi implicit al felului de vieţuire zilnică.
Una din consecinţele grave ale necitirii Bibliei şi ale neprimirii mesajului curat al Sfintei Evanghelii este ÎNLOCUIREA CREDINŢEI CU SUPERSTIŢIA

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU - O SABIE CU DOUĂ TĂIŞURI

Poporul român are o predispoziţie către superstiţie în detrimentul credinţei sincere şi reale în Cuvântul lui Dumnezeu. Poate că unele porniri idolatre şi păgâne ale românilor îşi au originea încă de pe vremea dacilor, ştiut fiind faptul că dacii se închinau la tot felul de zeităţi şi credeau în tot felul de superstiţii. Oamenii Romei aveau o judecată rece, erau raţionali, iar acei soldaţi romani creştini care au intrat în contact cu populaţia autohtonă dacică, aveau o gândire corectă, respectiv o credinţă într-un singur Dumnezeu, nu în şapte mii de zeităţi.
Poporul român se laudă cu faptul că este creştin de 2000 de ani, dar comportamentul şi atitudinea românilor trădează faptul că NU SE CUNOAŞTE BIBLIA şi că OAMENII NU PRIMESC MESAJUL SIMPLU ŞI CURAT AL SFINTEI EVANGHELII

Un exemplu concludent este CULTUL VENERĂRII MOAŞTELOR un ritual NEBIBLIC care ţine mai mult de grotesc şi mai ales de superstiţie, neavând nimic în comun cu credinţa care duce la mântuire.
Din nenorocire, acest fenomen antibiblic şi anticreştin a prins la acei oameni care sunt călăuziţi de un spirit de turmă, nicidecum de Sfântul Duh.
Am stat şi m-am gândit ce anume ar putea determina această „agonie şi extaz” pe care o vedem în Dealul Mitropoliei (şi nu numai acolo) în anumite momente ale anului ?!? Oare credinţa să fie de vină ?!? Nu cumva superstiţia ??? Nu cumva am început şi noi românii să punem preţ pe lucrurile idolatre şi păgâneşti ale acestei lumi ? Nu cumva am început şi noi românii să credem în amulete şi talismane, în cruciuliţe, iconiţe şi alte lucruri făcute de mâna omului ?!? Nu cumva am început să credem în lucruri “aducătoare de noroc” ??? Nu cumva aşa se explică şi idolatrizarea acestor rămăşiţe pământeşti ale unor oameni ?!? Dacă punem mâna pe ele sau le sărutăm, vom avea noroc, nu-i aşa ??? O să câştigăm la loto, corect ?!? Dar oare ce este norocul ?!? Creştinul adevărat crede în “noroc” sau crede în Dumnezeu ?!? Creştinii noştri de 2000 de ani cred în noroc ??? Nu cred în Dumnezeu ?!? Foarte interesant ! Eu cred cu tărie că există o diferenţă foarte mare între a crede în noroc şi A CREDE ÎN DUMNEZEU sunteţi de acord cu mine ???

Pe de altă parte, Biblia ne învaţă că NU TREBUIE SĂ VEZI NEAPĂRAT SAU SĂ ATINGI CEVA PENTRU A PUTEA CREDE !
Definiţia credinţei este redată foarte clar în EVREI 11:1 şi vă rog să citiţi cu cea mai mare atenţie ce ne învaţă Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu :

“Iar credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea LUCRURILOR CELOR NEVĂZUTE” (Evrei 11:1 – Biblia Ortodoxă)

„Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre LUCRURILE CARE NU SE VĂD” (Evrei 11:1 – Biblia Cornilescu)

Păi atunci, oameni buni şi cu frică de Dumnezeu, am şi eu câteva întrebări :

DE CE ESTE NEVOIE SĂ VEDEM NEAPĂRAT CEVA CA SĂ CREDEM ? AVEM NEVOIE SĂ VEDEM VREO ICOANĂ CARE PLÂNGE ?!? AVEM NEVOIE SĂ NE CĂLCĂM ÎN PICIOARE CA SĂ ATINGEM SAU SĂ PUPĂM NIŞTE OASE ALE UNOR MORŢI CARE „MIROS FRUMOS” ???
NU CUMVA AVEM NEVOIE SĂ TRĂIM PRIN CREDINŢĂ ŞI NU PRIN VEDERE ?!? NU CUMVA TREBUIE SĂ NE BAZĂM PE CUVÂNTUL SFÂNT (BIBLIA) ŞI SĂ NE ÎNTOARCEM CU ADEVĂRAT LA DUMNEZEU PRIN INTERMEDIUL DOMNULUI ŞI MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS ??? NU CUMVA ESTE SUFICIENTĂ CREDINŢA ÎN JERTFA DE LA CRUCE PRIN CARE PUTEM PRIMI IERTAREA ?!?

Dacă veţi vedea materialele video de mai jos, VĂ VEŢI ÎNGROZI pur şi simplu ! Eu sunt ŞOCAT când văd unde a ajuns acest popor şi cât de mult s-a îndepărtat de Dumnezeu ! Nu cumva România se prăbuşeşte în iraţional ?!? Nu cumva România se întoarce în Evul Mediu ?!?
Ce frumos ar fi ca în loc să se calce în picioare şi să se jignească, românii noştri să înceapă să citească Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu şi să înceapă să trăiască o viaţă de rugăciune şi de ascultare de Hristos !

CLICK PE LINKURILE DE MAI JOS CA SĂ VEZI CE ÎNSEAMNĂ OMUL FĂRĂ HRISTOS ŞI FĂRĂ DUMNEZEU, ORBIREA ŞI ÎNTUNERICUL SPIRITUAL, SUPERSTIŢIA ŞI RELIGIA ORTODOXĂ MOARTĂ CARE SFIDEAZĂ SFÂNTA SCRIPTURĂ ŞI NU SCHIMBĂ CU NIMIC INIMA ŞI VIAŢA OMULUI !!!

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/bnj6ZfV5VUoAHQmul09Za/wC4Ap3R3m/m2FyiIyVqIs=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/zW5Vf3Z6uvPnMTGfnXCKrjJm6Sm5a/ZL3/J74EB/S50=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/k3hVcxUosibdzFQOt9HeOGVe4E2aCjhryyHy5dpqy8M=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/ms7jXRZyEmbQAaUDFVu+PIc1HyP20YruTf6G9rJ4UUk=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/WL/b3rGaAD1d72fBPHkdOHNDe4b7jTd1MBSavp+BJ89f2e+m2Zb6ynmM6EvbbLlt

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/21p5WM9inoy2FwzMJZst7ni68Rwp85aYV+hgLSXF3vw=

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/w8k/6jb2rSISctnEUOMi3SBSTwbHA4L/BnnXgYO3OOY=

FAZĂ DE INFARCT !!! TARE DE TOT !!! „CREDINCIOŞII” AU FOST ÎNCUIAŢI DE JANDARMI ÎN MITROPOLIE !!! INSTALAŢIA DE SONORIZARE A LUAT-O RAZNA !!!


CE AR SPUNE SFÂNTUL APOSTOL PAVEL DACĂ AR VEDEA IMAGINILE DE MAI SUS ???

OARE CÂND VOM DESCHIDE OCHII ?!?
OARE CÂND VOM ÎNŢELEGE CĂ DUMNEZEU VREA ALTCEVA DE LA NOI ??? CÂND NE VOM ÎNTOARCE CU ADEVĂRAT LA DOMNUL ?

NU UITA NICIODATĂ CĂ ÎNCHINAREA LA MORŢI SAU VENERAREA LOR SUNT REMINISCENŢE ALE RELIGIILOR PĂGÂNE ! LUPTĂ CU TOATĂ FIINŢA TA ÎMPOTRIVA ACESTOR EREZII NIMICITOARE !

NU UITA NICIODATĂ CE SPUNE BIBLIA – CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU !

„Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi S-AU ÎNCHINAT ŞI AU SLUJIT FĂPTURII, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!” (Romani 1:25 – Biblia Ortodoxă)

„Căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi AU SLUJIT ŞI S-AU ÎNCHINAT FĂPTURII în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.” (Romani 1:25 – Biblia Cornilescu)

« Tot cel ce se va atinge în câmp de cel ucis cu sabia sau de mort sau de os de om sau de mormânt va fi necurat şapte zile. » (Numeri 19:16 – Biblia Ortodoxă)

« Oricine se va atinge, pe câmp, de un om ucis de sabie, sau de un mort, sau de oase omeneşti, sau de vreun mormânt, va fi necurat timp de şapte zile. » (Numeri 19:16 – Biblia Cornilescu)

« Şi a zis Agheu: „Dacă cineva spurcat, prin atingerea de un mort, se atinge de vreunul din lucrurile acestea, oare ele se spurcă?” Şi au răspuns preoţii şi au zis: „SE SPURCĂ !” » (Agheu 2:13 – Biblia Ortodoxă)

« Şi a zis Hagai : “Dacă se atinge cineva, spurcat prin atingerea de un trup mort, de toate aceste lucruri, vor fi ele spurcate oare ? Preoţii au răspuns: „VOR FI SPURCATE” » (Hagai 2:13 – Biblia Cornilescu)

« Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă SUNT PLINE DE OASE DE MORŢI ŞI DE TOATĂ NECURĂŢIA » (Matei 23:27 – Biblia Ortodoxă)

« Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi sunteţi ca mormintele văruite, care pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinăuntru SUNT PLINE DE OASELE MORŢILOR ŞI DE ORICE FEL DE NECURĂŢIE » (Matei 23:27 – Biblia Cornilescu)

Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că SUNTEŢI CA MORMINTELE ce nu se văd, şi oamenii, care umblă peste ele, nu le ştiu. (Luca 11:44 – Biblia Ortodoxă)

« Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi SUNTEŢI CA MORMINTELE care nu se văd şi peste care oamenii umblă fără să ştie. » (Luca 11:44 – Biblia Cornilescu )

« Atunci a luat Moise cu sine oasele lui Iosif; căci Iosif legase pe fiii lui Israel cu jurământ, zicând: „Are să vă cerceteze Dumnezeu şi atunci să luaţi cu voi şi oasele mele de aici!” » (Ieşirea 13:19 – Biblia Ortodoxă)

« “Moise a luat cu el oasele lui Iosif căci Iosif pusese pe fiii lui Israel să jure, zicând: „Când vă va cerceta Dumnezeu, să luaţi cu voi oasele mele de aici.” » (Exodul 13:19 – Biblia Cornilescu)

OASELE LUI IOSIF N-AU AJUNS NICIODATĂ SĂ FIE OBIECT DE CULT, CI AU FOST ÎNMORMÂNTATE AŞA CUM SE CUVINE :

”Oasele lui Iosif, pe care le aduseseră fiii lui Israel din Egipt, LE-AU ÎNGROPAT ÎN SICHEM în partea de ţarină pe care o cumpărase Iacov de la fiii lui Hemor, tatăl lui Sichem, cu o sută de arginţi, şi care căzuse de moştenire fiilor lui Iosif. (Iosua 24 :32 – Biblia Ortodoxă )

« Oasele lui Iosif, pe care le aduseseră copiii lui Israel din Egipt, AU FOST ÎNGROPATE LA SIHEM în partea ţarinii pe care o cumpărase Iacov de la fiii lui Hamor, tatăl lui Sihem, cu o sută de chesita, şi care a ajuns moştenirea fiilor lui Iosif. (Iosua 24:32 – Biblia Cornilescu ) »

« Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale. (4 Regi 13:21 – Biblia Ortodoxă) »

« Elisei a murit şi a fost îngropat. În anul următor, au intrat în ţară nişte cete de moabiţi.
Şi pe când îngropau un om, iată că au zărit una din aceste cete şi au aruncat pe omul acela în mormântul lui Elisei. Omul s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioare. (2 Împăraţi 13:21 – Biblia Cornilescu) »

ATENŢIE ! ÎN VERSETUL DE MAI SUS (INVOCAT DE BISERICA ORTODOXĂ) NU SE SPUNE CĂ CINEVA AR FI SCOS OASELE LUI ELISEI PENTRU A PUTEA FI FOLOSITE ULTERIOR PENTRU CINSTIRE SAU VINDECARE !

MARE ATENŢIE SĂ NU CĂDEM ÎN EREZIA ORTODOXĂ !

ÎNCHINAREA LA MOAŞTE - UN GRAV ACT DE IDOLATRIE ŞI PĂGÂNISM

NU AVEM VOIE SĂ VENERĂM MORŢII ŞI SĂ NE ÎNCHINĂM LA MOAŞTE PENTRU CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE SPUNE CLAR :

« Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte » (Ioan 4:23 – Biblia Ortodoxă)

« Dar vine ceasul şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în Duh şi în Adevăr fiindcă astfel de închinători doreşte Tatăl.» (Ioan 4:23 – Biblia Cornilescu)

« Şi răspunzând, Iisus i-a zis: Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi NUMAI LUI Unuia să-I slujeşti” » (Luca 4:8 – Biblia Ortodoxă)

« Iisus i-a zis: „Înapoia Mea, Satano! Este scris: Sã te închini Domnului, Dumnezeului tãu și NUMAI LUI sã-I slujești.” » (Luca 4:8 – Biblia Cornilescu)

« Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi ÎNCHINĂTORI LA IDOLI şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua. (Apocalipsa 21:8 – Biblia Ortodoxă) »

« Dar cât despre fricoși, necredincioşi, scârboși, ucigași, curvari, vrăjitori, ÎNCHINÃTORII LA IDOLI și toți mincinoșii, partea lor este in iazul, care arde cu foc și cu pucioasã, adicã moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8 – Biblia Cornilescu) »

CITEŞTE UN ARTICOL FOARTE BUN – „S-A BĂGAT MOAŞTE !” – SCRIS DE FLORIN NEGRUŢIU – GÂNDUL –

CITIŢI UN ARTICOL EXCELENT NUMIT „MOAŞTELE DE SERVICIU” (AUTOR : GHIŢĂ MOCAN) :

Toamna se numără… pelerinajele. La Iaşi, dar şi la Bucureşti, mii de români se pun în mişcare, cheltuind resurse de tot felul. Zeci de ore de aşteptare, nervi întinşi la maximum, nădejdi amânate şi o atingere fugară. Pictat în tuşe nervoase, tabloul devoţiunii noastre mioritice îţi atrage privirile. Răsfoieşti ziarele, asculţi la radio sau priveşti la televizor, iar concluzia este aceeaşi: pioşenia multor semeni iese din matcă.

Portalul http://www.crestinortodox.ro ne vine în ajutor. Bănuind inadecvarea noastră teologică, adepţii venerării moaştelor ne înghesuie argumente care se vor a fi zdrobitoare. Să fim cu luare aminte, aşadar, la poveţele d-lui Dumitru Popescu (http://www.crestinortodox.ro/viata-de-apoi/69169-cinstirea-sfintelor-moaste). Demersul începe cu Sfânta Scriptură, iar autorul invocă argumentul clasic: învierea mortului aruncat peste oasele lui Elisei. Urmează apoi explicarea caracterului excepţional al cadavrelor celor declaraţi sfinţi. Adică, datorită puterii dumnezeieşti, oasele acestora se menţin în stare de incoruptibilitate, ceea ce înseamnă că au parte de o soartă postumă privilegiată. Încă ceva: sufletul lor şi Duhul Sfânt continuă să rămână în legătură cu trupurile lor lipsite de viaţă. În fine, moaştele sunt o prefigurare a trupurilor de slavă de care credincioşii vor avea parte după înviere. Aflându-se într-o stare pronunţată de îndumnezeire, moaştele mediază între credincios şi Dumnezeu prin personalitatea sfântului reprezentat.

Fără a fi maliţios, îngăduiţi-mi câteva aprecieri.
În primul rând, alăturarea unei minuni vechitestamentare ce s-a produs în mod providenţial cu atingerea unei racle este eronată sub aspect hermeneutic
(A SE REŢINE FAPTUL CĂ mortul cade peste oasele profetului, nu oasele sunt puse peste mort)
În al doilea rând, premisa unei coabitări postume a sufletului cu corpul aduce atingere doctrinei despre moarte aşa cum o găsim cu precădere la Sfântul Apostol Pavel. Dacă mai susţinem şi o acţiune excepţională a Duhului asupra cadavrului, atunci eroarea dogmatică este şi mai primejdioasă.
În al treilea rând, analogia între moaşte şi trupurile proslăvite prin Înviere este dincolo de orice imaginaţie. Dacă învierea trupului este lucrarea directă a Mântuitorului, dacă noua entitate va fi de natură divină, cum am putea găsi un corespondent într-un pumn de oase prezervate grijuliu ?!? Dacă Învierea lui Hristos este pusă la îndoială la nivel global, trebuia să o răstălmăcim cumva şi pe a urmaşilor Lui. Ruşinos totuşi !

Închei dezolat şi precaut. Nu cred în judecăţi fariseice şi în aruncatul cu piatra. Totuşi, umblarea personală cu Dumnezeu nu are nevoie de elemente de genul acesta. Prin natura Lui, Dumnezeu este intangibil, iar noi nu ni-L putem apropia prin surogate. Iar dacă mai vine vorba de compromiterea demersului teologic, nu mai am nimic de spus. Este trist şi revoltător. Fără discernământ, până şi teologhisirea poate deveni o sminteală pentru mulţi. Să fim atenţi !

Sursa de unde am preluat acest material se află AICI

CITIŢI UN ARTICOL EXCELENT NUMIT „ROMÂNII S-AU CĂLCAT ÎN PICIOARE LA CREDINŢA FAST-FOOD” (AUTOR : DANIEL BEFU DE LA COTIDIANUL ON-LINE „GÂNDUL”) :

De la înălţimea scaunului său amplasat lângă cel al doamnei Maria pe scena VIP-urilor, preşedintele Băsescu tresare la răstimpuri, ori de câte ori mulţimea de pelerini se calcă în picioare, lansând vaiete de durere în văzduh. Mai puţin cucernic, premierul Tăriceanu trage cu limuzina pe Dealul Mitropoliei aproape de spartul slujbei, intrând pe lângă rând în Catedrala proaspăt resfinţită.
Pupă rapid icoanele şi iese pe altă uşă decât muritorii de rând, mai ales că aceasta dă fix în podiumul pe care-s cocoţaţi preşedintele şi membri marcanţi ai PD. Nu vrea să deranjeze slujba.

În gloata pestriţă de pelerini convieţuiesc măicuţe cuvioase care urcă Dealul Patriarhei de 15 ore în pas de melc şi „creştini deştepţi“, huiduiţi de mulţime, care-şi pun buzele pe moaşte în timp record:
15 minute. Sacoşa martor lăsată la coadă în epoca de aur s-a metamorfozat, pelerinii grăbiţi inventând sacoşa-copil. Cine nu are, poate să împrumute: câteva mămici îşi închiriază copilaşii persoanelor grăbite, trecându-i din mână în mână, apoi părinţii de împrumut apar brusc lângă gard implorând jandarmii să-i lase să treacă că le chiţăie pruncul în braţe de-atâta aşteptat:
„Şefu’, lasă-mă să intru şi eu cu ăsta că e bolnav“.

Jandarmii cu frică de cele Sfinte fac o mică deschizătură în gard, lăsând-o să plonjeze fix în faţa raclelor cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Cuviosului Apostol Pavel. Brusc, prin găurile de la gard se strecoară alte zece mame cu copii la sân. După ce mulţimea îi răstoarnă căruţul multiloc, un tătic revoltat dărâmă gardul: „Eee! Gata, m-am enervat. Da’ pe ele cum le laşi? Eu am tripleţi”. Ura mulţimii frustrate de valul de băgăcioşi se revarsă asupra unei nenorocite, care după ce a stat la coadă o jumate de zi e trimisă la poalele dealului s-o ia de la capăt cu aşteptatul:
„Eu am stat la rând şi i s-a făcut rău mamei mele şi a trebuit să mă întorc înapoi. Probabil că oamenii nu ştiu că am fost la rând”.

O muiere din mulţime răcneşte: „ Aţi fost în faţă, de ce-aţi plecat?
Şi eu aş vrea să mă duc la toaletă dar nu pot”. Alta: „Să stai la rând, că noi suntem de la ora opt de-aseară aicea. Dacă v-aţi sculat de la patru rândul vă e mai în spate”. Voci cârâie de peste tot: „Minte, nu-i adevărat, minte! Femeie mincinoasă. Vai de capul tău”. O profesoară de română din Capitală dă în clocot: „Jandarmii au fost foarte obraznici cu oamenii. Numai că nu ni s-a spus cireadă de vite, dar ni s-a dat de înţeles. Jandarmii nu ştiu de cine au fost dirijaţi, dar a fost organizarea cea mai proastă. Am 48 de ani şi am fost la multe pelerinaje, dar aşa ceva n-am văzut niciodată. Azi noapte veneau autocarele cu călugări, copii din alte judeţe sau maşini de deputaţi şi intrau peste rând, iar eu am aşteptat 15 ore să ating moaştele”.

„Hai, pupaţi şi gata!“

După moaşte credincioşii se aşază la o nouă coadă ca să pătrundă în altar şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Înăuntru, două camere video rotative ca doi ochi de roboţel, străjuiesc altarul de-o parte şi de alta. Pelerinii fac un turbo-tur de treizeci de secunde prin locul preasfânt înconjurând o machetă aurită a Catedralei, zoriţi de popi: „ Haideţi domnu’ o dată. O singură dată v-am spus s-o pupaţi. Hai, sărutaţi şi gata. Nu mai sărutaţi Sfânta Cruce şi ieşiti pe ieşire. Hai, pe-aici, pe-aici”. Afară, la butoaie, două fetiţe de 13 şi 14 ani au fost puse de mama lor să le umple doritorilor sticle cu apă sfinţită peste rând: „În jumate de oră am făcut 170.000. Ne luăm pizza cu ei”.

Scaunul lui Băsescu

La finalul slujbei scena e luată cu asalt de credincioşii care se îngrămădesc să-şi odihnească oasele pe scaunele pe care-au şezut timp de o oră jumate preşedintele şi doamna sa, Vadim, Blaga, Chiliman, Piedone şi Videanu: „Vaai, pentru o oră sunt preşedinte!” a izbucnit o cucoană, când un străjer cu barbă lungă şi patrafir, enervat de tropăiala de pe podium a turmei de credincioşi, a tăbărât pe ei: „Daţi poporul jos de pe scenă. N-aveţi nici cel mai elementar bun simţ. Niciodată n-am văzut aşa ceva aici. La ora şase e slujbă iarăşi. Ce faceţi aicea? Distrugeţi totul? Şi mochete şi astea, dumneavoastră nu vă daţi seama cât costă astea? Femeia îl întrerupe: „Dar s-a stat pe scaun, nu s-a făcut nimic”. Mânios: „Jos cu tine, pentru că nu eşti civilizată. Hai, jos, jos”. „Cum părinte, dumneata nu eşti preot? Nu-i frumos să pui mâna pe mine că n-am pus mâna pe nimeni, da?”.

O cucernică atrage atenţia unui jandarm: „Domnu’, domnu’, au început să fure florile din coş”. „Lasă-le, dacă-i tembelă lumea”, zice jandarmul, după care se îndreaptă spre hoaţe şi urlă la ele: „Mâncaţi flori, dacă asta ştiţi”. O băbuţă cocoţată sus priveşte peste marea de credincioşi şi văzând racla la 50 de metri distanţă, începe să se închine ţipând: „Uite pe Sfântul. Iuli, se vede Sfântul. Urcă aici. Vezi să nu cazi. Ţineţi-o şi pe ea vă rog frumos”. Altă bătrână se luptă cu un jandarm care o împinge pe scări în timp ce ea vrea să se apropie de altarul de pe scenă ca să ia Sfânta Împărtăşanie: „Vreau să mă împărtăşesc”. „Gata jos, hai vreţi să vorbesc şi urât?”. Până la urmă măicuţa îl înmoaie: „ Lasă-mă, mamă, la Dumnezeu”.

http://stirileprotv.ro/bin/player/embed.php/WL/b3rGaAD1d72fBPHkdOHNDe4b7jTd1MBSavp+BJ89f2e+m2Zb6ynmM6EvbbLlt

ARTICOLUL DE MAI SUS POATE FI CITIT AICI
PE COTIDIANUL „GÂNDUL”

REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :

Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, ortodoxia, catolicismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !

Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !

50 răspunsuri to “ROMÂNIA MOAŞTELOR, A SUPERSTIŢIILOR ŞI A EVULUI MEDIU”

 1. O MARE RĂSPUNDERE REVINE CELOR CARE AR TREBUI SĂ EXPLICE OAMENILOR DE CE A VENIT DOMNUL IISUS HRISTOS, DE CE AVEM NEVOIE PENTRU A NU NE PIERDE VEŞNIC SUFLETELE, DE CE ÎNCHINAREA SAU ADORAREA MOAŞTELOR ESTE UN PĂCAT ! BIEŢII ROMÂNI CRED CĂ „POATE ÎI AJUTĂ” , IGNORÂND TOTAL INTERDICŢIA BIBLICĂ DE A TE ÎNCHINA LA ORICE ALTCEVA DECÂT LUI DUMNEZEU…
  UITĂM DE HRISTOS-MÂNTUITORUL, UITĂM DE PREŢUL PLĂTIT DE EL LA GOLGOTA ŞI CĂUTĂM HIMERE CĂ… POATE NE VOR AJUTA !!!
  DUMNEZEU A ASCUNS TRUPUL LUI MOISE, CARE A FOST CEL MAI IMPORTANT PROFET AL VECHIULUI TESTAMENT, TOCMAI PENTRU CA OAMENII SĂ NU I SE ÎNCHINE …
  VENIŢI-VĂ ÎN FIRE, ROMÂNI ŞI CĂUTAŢI IERTAREA DE PĂCATE ŞI VIAŢA VEŞNICĂ PRIN CREDINŢA ÎN SACRIFICIUL FIULUI LUI DUMNEZEU ŞI ÎNCHINAŢI-VĂ NUMAI LUI DUMNEZEU !

  • „VENIŢI-VĂ ÎN FIRE, ROMÂNI !”
   Foarte frumos şi impresionant ! Acest apel pe care îl faci, exprimă şi dorinţa mea ca poporul român să se întoarcă cu adevărat la Dumnezeu prin intermediul Domnului Iisus Hristos, SINGURUL MIJLOCITOR ! Dacă vei vorbi cu preoţii Ortodocşi, vei vedea că folosesc un artificiu ieftin pentru a putea masca şi camufla IDOLATRIA şi SFIDAREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU. Ei spun că ei nu se închină în faţa moaştelor şi nu le adoră ci doar „le cinstesc” şi „le venerează”.
   Cum s-ar spune, este vorba de o chestiune de nuanţă.
   Dar de fapt problema este una de fond şi exprimă gradul de păgânizare şi de idolatrizare la care s-a ajuns. Am explicat AICI acest aspect legat de ideea de venerare versus închinare şi de cea de cinstire versus adorare.
   Mi-a plăcut foarte mult exemplul pe care l-ai dat referitor la faptul că Dumnezeu a ascuns trupul lui Moise, TOCMAI PENTRU CA OAMENII SĂ NU SE ÎNCHINE ÎN FAŢA RĂMĂŞIŢELOR SALE PĂMÂNTEŞTI !

 2. Sfânta Scriptură spune :
  „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine şi frica pe care o are de Mine, nu este decât o învăţătură de datină omenească.” (Isaia 29:13)

  • BINE AI VENIT dragă Petrică pe blogul meu şi te mai aştept cu drag ! Îţi mulţumesc pentru acest verset de aur din Sfânta Scriptură !
   Pericolul cel mai mare care pândeşte poporul român este FORMALISMUL RELIGIOS ! Oamenii merg la Biserică pentru că „aşa au apucat”, fac anumite lucruri pentru că „aşa se obişnuieşte” şi acceptă multe erezii pentru că „aşa e datina la noi”. Nu mai contează ce spune Biblia, nu mai contează că se face abstracţie de litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, nu mai contează că se desfiinţează învăţătura curată a Cuvântului lui Dumnezeu !
   Poporul român este DEPARTE DE DUMNEZEU şi zace în întuneric şi păcat. Fii binecuvântat împreună cu cei dragi !

 3. În EVUL MEDIU… Dumnezeu era mult mai aproape de noi. Şi noi eram mult mai aproape de El.

  • Mulţumesc, dragă David, pentru comentariul tău scurt, concis şi la obiect. Ai perfectă dreptate când te referi la perioada Evului Mediu. Într-adevăr în acele vremuri, oamenii erau mult mai aproape de Dumnezeu. Oamenii iubeau Cuvântul lui Dumnezeu şi erau foarte fericiţi când se întâmpla minunea să le cadă în mână o Biblie.
   Mulţi creştini ascundeau Biblia sub o scândură din duşumeaua casei pentru că dacă ar fi fost prinşi că o citesc (o adevărată crimă în acea vreme) ar fi riscat să ajungă pe mâna Inchiziţiei, să fie condamnaţi la moarte şi arşi pe rug. Iar astăzi, oamenii au Biblia în casă dar se aşterne praful pe ea şi este ţinută în bibliotecă ani de zile fără să fie citită.
   Ce binecuvântare ar fi dacă românii ar citi măcar Noul Testament ! Cât de mult s-ar ridica acest popor din punct de vedere spiritual ! S-ar termina cu concubinajul, cu manelele, cu cârciumile, cu înjurăturile, cu furturile şi cu minciunile !
   Românii ar deveni iubitori de Dumnezeu şi de Hristos şi în loc să se laude că sunt „creştini de 2000 de ani”, ar începe să trăiască o viaţă curată înaintea lui Dumnezeu, indiferent că sunt ortodocşi, catolici sau evanghelici. Pentru că la Sfânta Judecată de Apoi, Dumnezeu nu te va întreba ce religie ai avut pe acest pământ, ci te va întreba DE CE NU L-AI URMAT PE HRISTOS ÎN ASCULTARE ŞI SUPUNERE FAŢĂ DE CUVÂNTUL SFÂNT ?!?
   Asta va fi întrebarea la care va trebui să răspundem cu toţii.
   Ai spus că în Evul Mediu „Dumnezeu era mult mai aproape de noi”.
   Cu tot respectul, aş avea un mic amendament la cele afirmate de tine. Dumnezeu A FOST, ESTE ŞI VA FI ÎNTOTDEAUNA APROAPE DE NOI ! Problema nu este la El, ci este la noi ! Dumnezeu este ACELAŞI ieri, azi şi în veac ! Dumnezeu NU ESTE SCHIMBĂTOR ca noi oamenii, nu-şi calcă Cuvântul şi făgăduinţele, este credincios şi drept în absolut toate lucrurile !
   Fii binecuvântat împreună cu cei dragi ai tăi !

 4. Îmi pare rău pentru opiniile dumneavoastra efectiv nefondate scripturistic… şi nici pe temeiul tradiţiei nu sunt… Probabil SUNTEŢI UN FOST ORTODOX CARE V-AŢI SMINTIT… dar ştiţi dumneavoastră că NUMAI PROŞTII SE SMINTESC, oamenii cu raţiune şi simţire activă rămân membre vii ale bisericii drept măritoare ! Eu sunt o convertită, aş putea spune, am absolvit teologia şi masterul în domeniu şi pot să vă combat cu multe argumente !

  • Stimată doamnă Nedelcu Dana, eu vă mulţumesc pentru afirmaţiile dvs pline de „bunătate” şi de „amabilitate”… Sunt sigur că vizitatorii blogului meu au remarcat alegaţiile dvs prin care ne ajutaţi să percepem adevăratul sens al termenilor „sminteală” şi „proşti”. În sfârşit, datorită dvs, am înţeles şi eu ce înseamnă să fii „smintit” şi „prost” !!!
   Prin contrast, tot datorită dvs, am înţeles şi eu cam cum arată „oamenii cu raţiune şi simţire activă” !!! Arată cumva ca cei pe care-i vedem în materialele video mai sus prezentate ?!? Oare asta înseamnă să ai „raţiune şi simţire activă” ??? Să te duci acolo cu copilul mic în braţe, ca să beneficieze şi el de puţină „agonie şi extaz” întâlnită din belşug pe dealul Mitropoliei ?!? Să mergi acolo şi să fii călcat (la propriu) în picioare ??? Să mergi acolo ca membru „viu” al bisericii „drept măritoare” ca să drăcui, să înjuri, să jigneşti şi să te porţi mizerabil cu semenii tăi pentru care a murit Domnul Hristos ?!? Să dai din coate şi să te bagi în faţa altora cu o nesimţire care este imposibil de caracterizat prin cuvinte ?!? Cumva asta propuneţi dvs ??? Asta este credinţa creştină conform Cuvântului lui Dumnezeu ?!? Aşa ne învaţă Biblia – Sfânta Scriptură ??? Păi… în aceste condiţii, eu zic că e de 1000 de ori mai bine să fii considerat „smintit şi prost”, decât să faci parte dintre acei „oameni cu raţiune şi simţire activă” pe care aţi avut ocazia să-i vedeţi în materialele video de mai sus !!! Mai bine „smintit şi prost” în faţa lumii ca să ajungi în Rai, decât „om cu raţiune şi simţire activă” aşa cum sugeraţi dvs… ca să ajungi în fundul Iadului, sunteţi de acord cu mine ?!? Şi primii creştini erau priviţi ca „smintiţi, proşti, rătăciţi, sectanţi”, etc… Despre Sfântul Apostol Pavel se spunea că face parte din „partida (secta) Nazarinenilor” !!! Dar aceşti oameni (inclusiv Pavel) au fost gata ca mai bine să-şi dea viaţa decât să renunţe la credinţa în Domnul Iisus Hristos, au fost gata să fie tăiaţi în două cu ferăstrăul, aruncaţi în arenele romane ca să fie mâncaţi de lei, răstigniţi pe cruce, arşi pe rug, decapitaţi, etc… Toţi aceşti martiri „smintiţi şi proşti” au trăit şi au murit pentru Acela care Şi-a dat viaţa la Cruce pentru mântuirea lor… Ferice de cei „smintiţi şi proşti” pentru că ei vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu ! Vai de oamenii „cu raţiune şi simţire activă” care sărută oasele morţilor şi se închină în faţa lor ! Vai de cei care se prăbuşesc în erezie şi idolatrie drăcească, sfidând Autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu !

   În altă ordine de idei, sunt de acord cu dvs atunci când spuneţi că opiniile mele nu sunt fondate pe temeiul „tradiţiei” ! Nici nu trebuie să fie ! OPINIILE MELE TREBUIE SĂ FIE FONDATE NUMAI PE TEMEIUL SFINTEI SCRIPTURI !!! OPINIILE MELE TREBUIE SĂ SE BAZEZE PE CUVÂNTUL SFÂNT AL LUI DUMNEZEU ! Restul… este deşertăciune şi goană după vânt… Inclusiv falsa evlavie, falsa religiozitate lipsită de putere şi falsa teologie care nu au NIMIC în comun cu litera şi spiritul Sfintei Evanghelii ! Adevărata credinţă nu are nicio legătură cu ritualurile, formele, datinile, obiceiurile şi tradiţiile bisericii „drept măritoare” !!!
   Ştiu că nu vă convine, ştiu că doare şi vă înţeleg foarte bine din punct de vedere afectiv-emoţional ! Dar asta nu înseamnă să dăm la o parte Cuvântul lui Dumnezeu pentru că aşa vreţi dvs sau teologia dvs !

 5. Nu ştiu de unde să încep… deci toate filmuleţele şi comentariile au fost extraordinare, superbe chiar pe unele locuri 😛
  Am 24 de ani şi toate lucrurile astea mă împing spre ateism, toate treburile astea… popi venerând moaşte, biserici ridicate una lângă alta doar pentru ca următorul popă să aibă o parohie promisă de nu ştiu ce „preaînalt”, etc.

  Idolatrizarea moaştelor pleacă de la capii bisericii din lipsă de lucruri tangibile care să-i lege pe credincioşi de Dumnezeu… În viziunea lor, au fost inventate aşa zisele moaşte sfinte…
  „Peştele de la cap se împute”, deşi o parte din vină o poartă şi credincioşii care „orbeşte” urmează sfatul „părintelui” doar că „aşa a zis părintele”…
  Am două concluzii simple : ori toate astea sunt adevărate şi Dumnezeu chiar există, ori toate astea au fost doar invenţii ale unui deplasat mintal !

  • Hai, să trăieşti, Nepoate ! În primul rând, apreciez că ai avut bunăvoinţă şi ai citit acest articol, ai vizionat filmuleţele şi te-ai uitat la comentarii… Ce bine ar fi ca toţi tinerii din România (am înţeles că ai 24 de ani) să citească acest articol intitulat de mine ROMÂNIA MOAŞTELOR, A SUPERSTIŢIILOR ŞI A EVULUI MEDIU.

   Şi eu am 24 de ani ca tine… dar scrişi invers (adică am 42) şi să ştii că mă preocupă soarta generaţiei tinere din România, mai ales că am şi eu un băiat care merge spre 19 ani…
   Din fericire, el e un tânăr la locul lui, credincios şi foarte serios şi mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru. Mă rog ca băiatul meu să rămână aşa si să slujească Domnului toată viaţa lui, cu o inimă curată !

   TE ROG FOARTE MULT SĂ NU TE ÎNDREPŢI SPRE ATEISM !!! Să te ferească Dumnezeu să ajungi ateu !!! Ar fi cea mai mare nenorocire… Omul fără Dumnezeu este UN ANIMAL RAŢIONAL CARE SE ÎNDREAPTĂ SPRE NICĂIERI, spunea marele filozof şi eseist Petre Ţuţea (sper că ai auzit de domnia sa)
   Ateismul este un lucru extrem de periculos pentru sufletul tău, deşi pare o chestie tentantă şi raţională în aparenţă ! Rolul articolului meu nu este ca tu să te depărtezi de credinţă şi de Dumnezeu, ci DIMPOTRIVĂ să înţelegi CARE ESTE ADEVĂRATA CREDINŢĂ CARE DUCE LA MÂNTUIRE !!! Îţi dau o veste… credinţa care duce la mântuire NU ARE UN NUME şi NU APARŢINE DE O ANUMITĂ BISERICĂ ce se pretinde a fi „depozitara harului Dumnezeiesc”… De fapt, ştii care este adevărata credinţă ?!? Am să-ţi spun care este numele ei (aşa cum scrie în Biblie în Iuda 3)
   Adevărata credinţă, este : CREDINŢA CARE A FOST DATĂ SFINŢILOR, ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA !!! Asta este adevărata credinţă… Eu nu cred că NUMAI Biserica X sau Biserica Y este cea care merge pe Calea Mântuirii, ci cred că în multe confesiuni şi denominaţiuni există CEL PUŢIN UN GRUP DE OAMENI CARE ŞI-AU LUAT CRUCEA ÎN SPATE ŞI CARE-L URMEAZĂ PE DOMNUL IISUS HRISTOS !!! Aaaa… că există particularităţi, specificităţi, etc… aia e cu totul altceva ! Dar în aspectele esenţiale, fundamentale, credincioşii adevăraţi MERG PE ACEEAŞI CALE !!! Calea spre Dumnezeu este UNA SINGURĂ şi ea are un Nume : DOMNUL IISUS HRISTOS !!!

   Ceea ce spui tu… popi venerând moaşte, biserici ridicate pentru ca popii să aibă parohiile lor (moşiile lor personale), etc, SE REFERĂ LA BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ !!! Rugămintea mea e să înţelegi că eu slujesc de peste 20 de ani ca diacon într-o Biserică Evanghelică… Şi TE ROG să înţelegi că credincioşii evanghelici RESPING CU TOATĂ FERMITATEA ACESTE EREZII PENTRU CĂ SUNT PRACTICI IDOLATRE, NEBIBLICE ŞI ANTICREŞTINE care n-au absolut nicio legătură cu litera şi spiritul Sfintei Evanghelii !!! Aş dori ca tu SĂ NU GENERALIZEZI şi să nu faci o ciorbă în care să-i amesteci pe toţi la grămadă ! Te rog să faci DIFERENŢA între Protestantism care a reprezentat un factor de progres şi de civilizare a omenirii… şi Ortodoxie care este O FRÂNĂ în calea progresului şi a apropierii omului de Dumnezeu, respectiv O CALE ÎNTUNECATĂ ce depărtează oamenii de Cuvântul Domnului şi-i conduce în rătăcire… Aaaa… ortodocşii spun că ei au ceva „MAI GROZAV” decât Biblia – Sfânta Scriptură… Ortodocşii spun că au „tradiţia” şi de-acolo îşi iau toate ereziile şi învăţăturile antibiblice, cum ar fi şi acest act idolatru al închinării la moaşte şi al venerării morţilor… Nu mai discutăm de multe alte erezii care mai de care mai nimicitoare pentru sufletul omului…

   Idolatrizarea moaştelor pleacă de la REFUZUL BISERICII ORTODOXE DE A LUA ÎN CONSIDERARE AUTORITATEA SUPREMĂ A BIBLIEI (SFÂNTA SCRIPTURĂ) ÎN PARALEL CU RIDICAREA LA RANG DE SCRIERI CANONICE A ÎNVĂŢĂTURILOR OMENEŞTI PIERITOARE DIN AŞA ZISA „SFÂNTA TRADIŢIE”…

   Ai perfectă dreptate când spui că românii urmează ORBEŞTE sfatul „părintelui” în loc să pună mâna să citească BIBLIA – CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ca să vadă că închinarea la moaşte este UN GRAV ACT DE IDOLATRIE ŞI DE ÎNCĂLCARE A LITEREI ŞI SPIRITULUI SFINTEI EVANGHELII !!!

   În încheiere, am rugămintea să citeşti AICI un capitol fascinant despre Bine şi Rău, eventual, ar fi foarte bine să citeşti on-line pe blogul meu toată cartea marelui apologet şi filozof C.S. LEWIS.
   După ce termini capitolul „Binele şi Răul” te rog să-mi scrii impresiile şi concluziile tale… Te mai aştept cu drag şi nu uita că întotdeauna eşti binevenit pe blogul meu !
   P.S. Te rog să intri pe linkul de mai jos pentru că te invit să faci cunoştinţă cu marele reformator MARTIN LUTHER, părintele Reformei Protestante ! Te asigur că merită să citeşti acest material !

   https://tomisthecat.wordpress.com/martin-luther-parintele-reformei-protestante/

 6. Bună ziua ! Îmi permit să nu fiu de acord cu dvs. Mai sus scriaţi de Martin Luther… Cum vă explicaţi că în religia luterană sunt admise femeile ca fiind Popi, cum vă explicaţi faptul că aprobă homosexualitatea ?!? Dumnezeu a lăsat pe pământ UN BĂRBAT ŞI O FEMEIE !!! Nu doi bărbaţi sau două femei !!! Domnul nostru Iisus Hristos s-a jertfit pe cruce pentru noi, păcătoşii şi de aceea crucea e sfântă ! Să nu-ţi faci chip cioplit sau să nu te închini la idoli, are cu totul altă semnificaţie decât plecăciunea în faţa crucii sfinte ! Revenind… Nu există pădure fără uscături ! Sunt foarte conştient că există sute… poate chiar mii de preoţi care nu sunt demni de a conduce o comunitate ! Eu personal nu mă duc la Biserică pentru preot ci mă duc pentru că asta simt şi ştiu că la fiecare sfântă liturghie, Domnul nostru Iisus Hristos se coboară în mijlocul nostru ! Nu sunt ortodox dar nici nu am vreo problemă cu ortodoxia ! Nu atac nici religiile neoprotestante sau protestante deşi nu sunt de acord cu foarte multe dintre ele. Cel mai important e să crezi în Dumnezeu şi asta să ne conducă în viaţă ! O zi plăcută vă doresc !

  • Domnule Owacek ! Mulţumesc pentru comentariul dvs pe care l-am citit cu multă atenţie ! Pentru început, v-aş aduce aminte că LORD este unul singur : DOMNUL ŞI MÂNTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS !!! Vă rog să aveţi mare grijă, mai ales dacă spuneţi că sunteţi creştin şi invocaţi NUMELE SFÂNT al preaiubitului nostru Mântuitor ! Nu uitaţi principiul fundamental SOLI DEO GLORIA care ne învaţă că toată cinstirea, venerarea, onorarea, glorificarea, preamărirea, înălţarea SE CUVIN NUMAI ŞI NUMAI LUI DUMNEZEU !!! Cu tot respectul, vă rog să recunoaşteţi sincer că dvs sunteţi un simplu om păcătos, supus greşelii şi slăbiciunilor, NU SUNTEŢI LORD !!! Acest lucru este perfect valabil şi pentru mine ! Eu ca şi dvs, nu sunt nimic altceva decât un om păcătos şi supus greşelilor, un umil şi nevrednic slujitor al lui Dumnezeu şi al Bisericii ! Nu sunt nimic altceva decât un rob netrebnic care stau în picioare numai prin harul, mila şi îndurarea lui Dumnezeu dar în orice clipă trebuie să am mare grijă să nu cad şi să nu mă prăbuşesc !!! Iar atunci când fără voia mea se întâmplă să cad… am la Tatăl Ceresc pe SINGURUL MIJLOCITOR (Domnul Iisus Hristos) care a fost crucificat şi S-a dat pe Sine Însuşi la moarte pentru un păcătos nemernic ca mine… Atunci când se întâmplă să greşesc sau să păcătuiesc (accident nefericit, dureros şi foarte trist care mă marchează foarte mult), nu este nevoie să apelez la Sfântul Anton (cum fac catolicii) şi nici la Ştefan cel Mare şi Sfânt (cum fac ortodocşii) !!! Biblia spune foarte clar, alb pe negru, că SINGURUL MIJLOCITOR ÎNTRE OM ŞI DUMNEZEU ESTE DOMNUL IISUS HRISTOS !!! Nu apelez la „sfântul” voievod Ştefan cel Mare şi „Sfânt” pentru că istoria a consemnat foarte clar că acest om, pe lângă curajul său de a lupta cu tătarii şi cu turcii, pe lângă cele 1001 mănăstiri pe care le-a construit, avea şi o grămadă de relaţii intime extraconjugale cu o grămadă de femei… aici nu vreau să intru în detalii picante pentru că blogul meu nu este un tabloid… Se găsesc la magazin ziare de scandal… Ştiu că afirmaţia mea vă va scandaliza dar acesta este adevărul gol-goluţ care este normal să doară… Nu am nevoie de asemenea „mijlocitori”, oameni care au avut şi ei păcatele lor, ca mine, ca dvs şi ca noi toţi… De multe ori păcătuim fără voie, nici măcar nu ne dăm seama că facem un păcat !!! Singurul care a trăit pe pământ FĂRĂ PĂCAT a fost Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos !!! A Lui să fie slava şi gloria în veci de veci, amin !

   Acum… revenind la afirmaţiile din comment-ul dvs… Îmi pare foarte rău dar trebuie să vă spun câteva lucruri care ţin în primul rând de logică şi de bun simţ ! Nu avem cum să-i punem în cârcă Lui Luther toate TICĂLOŞIILE, MURDĂRIILE ŞI EREZIILE care au apărut de-a lungul veacurilor în pseudocreştinism !!! Ar fi o calomnie şi o acuzaţie neruşinată şi ticăloasă, să-l acuzăm pe marele reformator Martin Luther de infectarea creştinismului cu tot felul de nenorociri, de păcate odioase, homosexualism, lesbianism, aprobarea INIMAGINABILĂ de către aşa zisa „biserică lutherană” a posibilităţii ca homosexualii să se „căsătorească” în Biserică sau ca o lesbiană să poată sluji ca „preoteasă” în Biserică, sau alte asemenea urâciuni şi lucruri care-L scârbesc pe Domnul Dumnezeu !!! Vă asigur că LUTHER S-AR RĂSCOLI ÎN MORMÂNT dacă ar vedea urgiile şi ticăloşiile care au pătruns în unele „biserici” aşa zis lutherane !!! DA, eu cred că Luther a fost un mare reformator şi un adevărat slujitor al lui Dumnezeu şi vă rog să reţineţi că el promova NEPRIHĂNIREA ŞI TRĂIREA DUPĂ VOIA LUI DUMNEZEU şi nicidecum aceste păcate mizerabile care au pătruns nu numai în bisericile lutherane, ci şi în cele catolice şi ortodoxe !!! Eu ştiu că dvs sunteţi catolic şi nu puteţi să-l suferiţi pe Luther pentru că a dat o lovitură de graţie ereziilor din catolicism (vezi Indulgenţele şi alte asemenea teze nebiblice şi anticreştine) dar chiar n-aţi auzit de atâţia preoţi catolici şi ortodocşi pedofili, homosexuali, curvari, beţivi, etc ?!? Dacă aţi uitat aceste lucruri, sunt nevoit să vă reîmprospătez memoria !!! Nu am încotro, dar hai să fim corecţi şi să nu mai aruncăm cu noroi în marele reformator Luther care a pus bazele Reformei Protestante şi care a fost un factor de progres spre deosebire de catolicism şi ortodoxie CELE MAI MARI FRÂNE ÎN CALEA PROGRESULUI ŞI CIVILIZAŢIEI !!! Luther a desfiinţat celibatul şi a dat un exemplu propriu, căsătorindu-se cu o fostă călugăriţă, Katharina von Bora, o femeie care l-a iubit foarte mult şi i-a dăruit cu toată dragostea cinci copii !!! Luther a înţeles cuvintele Sfântului Apostol Pavel care spune că „decât să arzi, mai bine te căsătoreşti” şi a recomandat preoţilor ca în locul preacurviei să aleagă sfânta căsătorie făcută în cinste şi în teamă de Dumnezeu ! Luther a înţeles că relaţiile intime NU SUNT UN PĂCAT dacă ele au loc numai în cadrul căsătoriei !!! Luther A MILITAT PENTRU INSTITUŢIA CĂSĂTORIEI ŞI A FAMILIEI PE CARE O VEDEA CA FIIND UNIUNEA FIZICĂ ŞI SPIRITUALĂ DINTRE UN BĂRBAT ŞI O FEMEIE !!! Restul… ce spuneţi dvs că face şi drege aşa zisa biserică lutherană… mă lasă rece… nu are nicio legătură cu învăţăturile curate şi sfinte pe care le propovăduia marele reformator MARTIN LUTHER părintele Protestantismului.
   Protestantismul a avut un rol extraordinar de important în toate domeniile vieţii economice, sociale, politice, spirituale, în muzică, în poezie, în artă şi în cultură, etc ! Cine contestă acest adevăr este ori ignorant, ori răuvoitor ! Sau poate este un ultra-ortodox, vreun taliban sau fundamentalist ortodox sau catolic care nu înţelege nimic sau se face că nu înţelege…

   Eu nu sunt luteran, sunt creştin evanghelic care urmez învăţăturile marilor reformatori elveţieni care l-au avut ca mentor pe ULRICH ZWINGLI (sper că aţi auzit de el)
   Ca să vă dovedesc care este punctul meu de vedere cu privire la căsătorie, la homosexuali şi la lesbiene, vă rog să citiţi AICI articolul „URA ! CĂSĂTORIA ÎNTRE PERSOANELE DE ACELAŞI SEX ESTE INTERZISĂ ÎN ROMÂNIA !!!”

   De asemenea, vă rog să citiţi AICI articolul „ŞOCANT ! ACUM VEDEM ADEVĂRATA FAŢĂ A LUI BARACK OBAMA !”

   Vă mai rog să citiţi AICI şi articolul „PREŞEDINTELE AMERICAN BARACK OBAMA – CAMPIONUL DREPTURILOR HOMOSEXUALILOR ŞI LESBIENELOR”

   Sper că toate aceste articole preluate şi republicate de mine pe blogul meu, vă vor ajuta să înţelegeţi că fiind creştin evanghelic LUPT CU TOATĂ FIINŢA MEA ÎMPOTRIVA TUTUROR DEVIAŢIILOR SEXUALE COMPORTAMENTALE, LUPT ÎMPOTRIVA IMORALITĂŢII, A SODOMIZĂRII ŞI GOMORIZĂRII ROMÂNIEI !!! Deci vă rog foarte mult să terminaţi cu aceste acuzaţii calomnioase împotriva lui Luther şi împotriva adevăraţilor creştini evanghelici ! Vă rog să fiţi UN OM CORECT, să aprecieţi atitudinea mea serioasă şi să nu mai generalizaţi !

   Apropo de afirmaţia dvs conform căreia „crucea e sfântă” ! Vă rog să ţineţi minte cât trăiţi, un principiu fundamental : UN ELEMENT MATERIAL NU POATE ADUCE NICIUN BENEFICIU SPIRITUAL, OMULUI !!! Oamenii poartă la gât o cruce cu lănţişor pe care o folosesc ca amuletă, ca talisman, expresie a SUPERSTIŢIEI şi nicidecum a credinţei în Dumnezeu şi în Hristos !!! Crucea de la gât NU ARE NIMIC ÎN COMUN cu credinţa sau cu litera şi spiritul Sfintei Evanghelii !!! Am să fac o afirmaţie care bineînţeles că vă va scandaliza :

   Еu nu cred în cruce !
   EU CRED ÎN CEL CARE A MURIT PE CRUCE !!!

   Ce părere aveţi de afirmaţia mea ??? Dacă sunteţi creştin adevărat, dacă iubiţi Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu, atunci nu vă veţi scandaliza şi veţi înţelege perfect afirmaţia mea şi deviza vieţii mele de creştin ! Pentru mine, HRISTOS ESTE SUFICIENT şi nu mai am nevoie de nimic !!! Eu am nevoie de Hristos în inima şi în viaţa mea ! Eu nu am nevoie de o cruce atârnată la gât ! Şi prostituatele poartă o cruce la gât, şi homosexualii poartă o cruce la gât, şi „băieţii de cartier” şi maneliştii poartă o cruce la gât !!! ŞI LA CE LE FOLOSEŞTE ?!? A crede în cruce, nu înseamnă a o venera şi a-i atribui puteri miraculoase, ci înseamnă A CREDE ÎN HRISTOS ŞI A CĂLCA PE URMELE LUI !!! Asta înseamnă să crezi în cruce… să-ţi iei crucea în spate (nu aia cu lănţişor de la gât) să te lepezi de tine însuţi şi SĂ-L URMEZI CU ADEVĂRAT PE DOMNUL IISUS HRISTOS !!! Asta înseamnă a crede în cruce, domnule Owacek, nu ce spuneţi dvs, sfidând litera şi spiritul Sfintei Evanghelii !!! Îmi dau seama că nu faceţi acest lucru cu intenţie, ci aşa aţi fost îndoctrinaţi de către dreptcredincioşii preoţi catolici şi ortodocşi cu „explicaţiile” lor care nicio legătură cu Cuvântul Domnului ! Nu uitaţi un lucru ! Ştiţi ce face hoţul înainte să meargă să fure ?!? ÎŞI FACE SEMNUL CRUCII şi spune cam aşa : „Doamne ajută şi păzeşte-mă să nu mă prindă Poliţia şi să n-ajung la puşcărie !” Iar după ce termină de furat şi ajunge cu bijuteriile acasă, hoţul îşi face din nou semnul crucii şi zice aşa : „Mulţumescu-Ţi, Ţie, Doamne, că am ajuns cu bine acasă, m-ai ocrotit şi nu m-a prins Poliţia ! Doamne ajută şi mulţumesc că n-am ajuns la pârnaie !” Cam aşa stau lucrurile cu crucea, domnule Owacek ! Nu mai vorbesc despre „cuvioasele” doamne catolice sau ortodoxe care poartă o cruce de aur mare şi lată ce se coboară printre sânii din decolteul generos şi neruşinat ce atrage privirile tuturor bărbaţilor ce sunt astfel ispitiţi să preacurvească în inimile lor (nu e nevoie să te culci cu o femeie, e suficient să o pofteşti şi să o doreşti în inima ta, să ai gânduri necurate, şi să întristezi Duhul Sfânt prin necurăţia ta). N-o să vedeţi în Bisericile Evanghelice, cucoane neruşinate şi obraznice care poartă decoltee în care se vede absolut totul !!! Aşa ceva nu există în Bisericile noastre, iar dacă prin absurd ar îndrăzni cineva să se afişeze în acest mod, pastorii Bisericii ar lua imediat măsuri disciplinare împotriva necuviincioasei doamne sau domnişoare !

   Dacă aş venera crucea Domnului Iisus şi dacă aş face un obiect de cult din ea, ar însemna să venerez inclusiv CUIELE (piroanele) care I-au fost bătute în mâini şi în picioare… şi ar trebui să le numesc „sfintele cuie” !!! 🙂
   Dacă aş venera crucea Domnului Iisus şi dacă aş face un obiect de cult din ea, ar însemna să venerez inclusiv SULIŢA cu care a fost străpuns între coaste… şi ar trebui să o numesc „sfânta suliţă” !!! 🙂
   Dacă aş venera crucea Domnului Iisus şi dacă aş face un obiect de cult din ea, ar însemna să venerez inclusiv COROANA DE SPINI care i-a fost pusă pe cap Domnului Iisus şi care i-a umplut capul şi fruntea de sânge, făcându-l să sufere enorm !!! Ar însemna să o numesc „sfânta coroană de spini”…

   Dacă ar fi să o luăm după logica ortodoxă şi catolică, ar trebui venerate toate aceste elemente, nu numai crucea, nu-i aşa ?!?
   DE CE SE VENEREAZĂ NUMAI CRUCEA ?!? NUMAI CRUCEA E SFÂNTĂ ??? CUIELE, SULIŢA ŞI COROANA DE SPINI NU SUNT SFINTE ??? Păi, eu zic să ne-apucăm să le venerăm pe toate pentru ca tacâmul să fie complet, sunteţi de acord cu mine, dreptcredincioşilor ?!?

   Vedeţi câtă EREZIE există în catolicism şi în ortodoxie, domnule Owacek ?!? EU NU POT VENERA TOATE ACESTE INSTRUMENTE DE TORTURĂ domnule Owacek !!! Ar însemna să sfidez Cuvântul lui Dumnezeu ! EU CRED ÎN HRISTOS, nu cred în cruce, cuie, suliţe şi coroane de spini ! HRISTOS ESTE SUFICIENT PENTRU SUFLETUL ŞI MÂNTUIREA MEA !!! SÂNGELE LUI HRISTOS A CURS PE CRUCE PENTRU IERTAREA PĂCATELOR MELE ŞI PRIN SFÂNTA SA JERTFĂ POT FI SALVAT ŞI POT AVEA ACCES LA DUMNEZEU CHIAR DACĂ NU MERIT ! Nu uitaţi principiul fundamental SOLA GRATIA care spune clar că numai prin harul şi îndurarea lui Dumnezeu putem fi mântuiţi !

   Sunt perfect de acord cu dvs că nu există pădure fără uscături… Dar există totuşi o diferenţă… În Bisericile Evanghelice, când descoperim uscăturile, ne-apucăm şi facem imediat curăţenie !!! CASA LUI DUMNEZEU NU ESTE O PEŞTERĂ DE TÂLHARI !!! Nu lăsăm buruienile şi mărăcinii să sufoce toată Biserica !!! Există disciplină, există respect, există rânduială şi există bun simţ !!! N-ar fi rău deloc ca aceste lucruri să apară şi în Bisericile Ortodoxe !

   Domnul Iisus Hristos nu se coboară printre noi numai în timpul liturghiei sau în timpul serviciului divin, ci DOMNUL IISUS HRISTOS ESTE PREZENT PERMANENT ÎN BISERICĂ, DAR ŞI ÎN INIMA ŞI ÎN VIAŢA CREDINCIOSULUI EVANGHELIC !!! Aaa… poate că aveţi dreptate… la catolici şi ortodocşi, Domnul Iisus nu este prezent permanent, ci doar se coboară din când în când… Ştiţi când ?!? Doar de Paşte şi de Crăciun… Aici nu vă contrazic…

   Spuneţi că cel mai important e să crezi în Dumnezeu ?!? Şi atunci totul e ok, nu-i aşa ??? În rest… nu trebuie să ne omorâm prea mult, corect ? Mai mergem pe la Biserică de Paşte şi de Crăciun, mai aprindem o lumânare, mai facem o milostenie, mai facem un parastas şi GATA ! Ne-am făcut datoria faţă de Dumnezeu, nu-i aşa ???

   Domnule Owacek ! CREDINŢA NU ESTE UN SIMPLU CREZ !!! Şi demonii cred în Dumnezeu, ştiaţi acest lucru ?!? Şi se îngrozesc când se gândesc că-i aşteaptă Sfânta Judecată de Apoi şi Iadul… Credinţa este mult mai mult decât a crede în Dumnezeu, în Alah sau în mai ştiu eu cine… Credinţa nu înseamnă să te rogi după nişte cărţi de rugăciune, ci înseamnă SĂ TE ROGI CHIAR TU CU TOATĂ INIMA LUI DUMNEZEU !!! Credinţa înseamnă SĂ ÎNŢELEGI CĂ EŞTI UN PĂCĂTOS PIERDUT, SĂ IEI DECIZIA DE A-L PRIMI CU ADEVĂRAT PE HRISTOS, SĂ URMEZI CALEA CEA SFÂNTĂ ŞI SĂ APLICI CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ÎN VIAŢA DE ZI CU ZI !!! Credinţa presupune ca mai întâi SĂ MORI faţă de păcat şi faţă de diavol, şi apoi SĂ ÎNVIEZI la o viaţă nouă cu Hristos Domnul ! Să laşi Duhul Sfânt să producă METANOIA şi METAMORFEO în structura ta interioară, în adâncul fiinţei tale ! Dumnezeu nu vrea ca tu să fii mai bun ! Dumnezeu vrea SĂ-L LAŞI PE EL SĂ TE FACĂ SĂ FII MAI BUN !!! Asta nu se înţelege în ortodoxie şi catolicism, religii ale faptelor şi forme de evlavie lipsite de putere şi de prezenţa lui Dumnezeu !

 7. LORD s.m. = Înalt titlu nobiliar în Anglia; domn; persoană care poartă acest titlu. ♦ Denumire dată unor demnitari englezi. [Pl. -zi ; engl., fr. lord].

  Folosesc acest apelativ pentru că sunt fascinat de istoria Marii Britanii. Nu are nicio legătură cu Domnul !

  Sfântul Anton de Padova a fost un creştin Franciscan Catolic şi dacă religia pe care a slujit-o este atât de rea precum spuneţi dvs. atunci de ce Dumnezeul nostru l-a înzestrat cu atâta putere ? Cum a putut să facă atâtea minuni în Numele Domnului ? Uite câteva :

  Credincioşii şi confraţii lui, l-au văzut în mai multe locuri deodată. A înviat un copil sufocat din nebăgarea de seamă a mamei. O femeie care fusese la predici, întorcându-se acasă, îşi găsi copilul căzut într-un cazan cu apă fierbinte, însă spre fericirea ei, copilul se juca voios ca într-o baie plăcută. Pe mulţi ispitiţi de poftele rele i-a scăpat şi a vindecat mulţi bolnavi. Bunătatea inimii lui faţă de binefăcătorii mănăstirii în care locuia, s-a arătat mai ales atunci când, aflând că femeia bună, care trimitea pomeni la mănăstire, fusese atât de tare maltratată de bărbatul său, încât îi smulsese tot părul, s-a rugat lui Dumnezeu şi îndată părul i-a crescut la loc. Cu această minune l-a întors la calea dreaptă şi pe acel soţ rău.

  Sfânta Treime NU AR PERMITE NICIODATĂ unui pământean care nu vine în Numele Domnului să facă atâtea minuni ! Doar printr-o credinţă nemăsurată în Dumnezeu poţi reuşi ! Vă rog să vă gândiţi la asta ! V-am zis pe pagina cu „oul electronic” ! Eu nu contest nicio religie ! Nici măcar nu atac ! Dacă dvs. credeţi că Biserica Evanghelică este cea mai bună, foarte bine ! Vă admir sincer cu câtă pasiune vorbiţi despre ea ! Dar asta nu înseamnă că e cea mai bună ! E foarte uşor să spui asta ! Ţineţi minte faptele prorocului Ilie ? În marea Confruntare ? Dacă dvs vi se pare că noi catolicii şi ortodocşii suntem eretici… e din nou foarte bine ! Există o pildă a Vameşului şi a Fariseului… pe care sunt sigur că o ştiţi ! Da, într-adevăr, sunt un om păcătos… cu toţii suntem !

  Cred, Doamne şi mărturisesc, că tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel viu, care ai venit în lume, să mântuieşti pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu !

  Dumneavoastră scriaţi aşa : „În Bisericile Evanghelice, când descoperim uscăturile, ne-apucăm şi facem imediat curăţenie !!!”

  V-am scris într-un post anterior despre pilda cu oaia rătăcită ! Voi, evanghelicii, îi alungaţi în loc să le explicaţi că nu e bine ce fac ! Faceţi curăţenia de primăvară ! Foarte rău că faceţi asta !

  Dumneavoastră aveţi impresia că dacă doctrina Bisericii Catolice este atât de greşită… Dumnezeu ar permite să existe şi să îndoctrineze atâtea sute de milioane şi miliarde de oameni ?!? V-aţi întrebat vreodată de ce există Biserica noastră ? O să-mi ziceţi imediat că biserica noastră e biserica diavolului ! Sunt de acord dar numai dacă Diavolul ne învaţă să facem bine, să ne iubim aproapele, să întoarcem obrazul pentru a 2-a palmă şi să ne rugăm la Dumnezeu ! Sunt curios în religia dvs se posteşte ? Isus Hristos a postit înainte de răstignire, timp de 40 de zile… Dvs o faceţi vreodată ?

  Serios… nu are rost subiectul „care biserică e mai bună ?”
  Eu zic să continuaţi să credeţi în Domnul şi să lăsaţi celelalte confesiuni în pace ! Toţi vom da socoteală la final pentru faptele noastre ! Dacă ce facem noi nu e ok… Vom da socoteală ! Prefer să fiu umil… decât să mă bat în piept că eu cunosc adevărul adevărat ! Vă rog încă o dată să vă gândiţi la ce v-am spus şi încercaţi să vă lărgiţi orizonturile ! O zi bună, domnule Tomis the Cat !

  Semnat Owacek – Lord – sau domnul sau cum vreţi Dvs !

  • Domnule Owacek, fiţi convins că veţi primi un răspuns de la mine dar din nefericire am fost foarte prins şi nu am avut timp de nimic…
   Până să ne mai vedem pe blog, vă rog să reţineţi că am fost obligat să elimin pasajele dvs în care faceţi o apologetică ce nu are sens pe un blog creştin evanghelic ! Cu tot respectul, aici pe blogul meu, nu veţi putea face apologetica cultului Fecioarei Maria pe care eu o iubesc cu toată inima şi o respect profund, dar asta NU înseamnă să mă apuc să-i fac statuetă sau icoană şi să încep să mă închin făpturii, în loc să mă închin Făcătorului ! Este o oră târzie, sunt foarte obosit şi discuţia asta teologică complexă necesită timp, de aceea am rugămintea să aveţi un pic de răbdare pentru că voi mai reveni când voi avea timp liber şi voi putea ! Vă doresc o seară plăcută şi o noapte bună !

 8. Dacă e un forum de discuţii, de ce îmi cenzuraţi „apologetica” mea cu privire la Fecioara Maria ?!? Eu consider că nu v-am jignit cu absolut nimic ! De ce să mă cenzuraţi ? E o părere… nu ? Adică dacă ceva nu vă convine, „tăiaţi” ??? Acesta, fără supărare, e un procedeu COMUNIST… exact cum se cenzurau înainte de ’89 cărţile, filmele, melodiile, etc ! O viaţă plăcută ! Rămâneţi cu „apologetica” dvs !

  Bye-bye !

  • Domnule Owacek, e de 1000 de ori mai bine să fii „comunist” ca mine, decât să cazi în EREZIE şi să jigneşti Cuvântul Sfânt !!! Aici nu este vorba că mă jigniţi pe mine… sunt obişnuit să fiu jignit şi să sufăr pe nedrept… şi este o onoare şi o cinste pentru mine să sufăr pentru Numele Domnului Iisus Hristos ! Dar unele dintre afirmaţiile dvs JIGNESC CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ŞI SUNT O SFIDARE LA ADRESA LITEREI ŞI SPIRITULUI SFINTEI EVANGHELII !!! Eu cred că dvs faceţi o confuzie… aici nu ne aflăm pe un bloc catolic şi nici pe un blog ortodox !!! AICI NE AFLĂM PE UN BLOG CARE PROMOVEAZĂ LITERA ŞI SPIRITUL SFINTEI EVANGHELII !!! PE ACEST BLOG ARE PRIORITATE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU, NU „SFÂNTA TRADIŢIE” CATOLICĂ ŞI NICI CEA ORTODOXĂ !!! Vă rog să ţineţi cont de aceste aspecte şi să vă conformaţi ! Sau mai există şi varianta să „schimbaţi canalul” (dvs sunteţi întotdeauna binevenit pe blogul meu dar asta nu înseamnă că eu sunt obligat să promovez aici doctrina catolică plină de erezii).

   Eu nu vă spun „bye-bye”, aşa cum faceţi dvs, ci vă invit să aşteptaţi răspunsul meu la comment-ul dvs precedent şi să încercaţi să primiţi cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu !
   Nu ceea ce spun eu sau ceea ce spuneţi dvs are valoare, ci Sfânta Scriptură trebuie să aibă prioritate absolută în inima şi în viaţa noastră !

   Vă doresc o zi binecuvântată în prezenţa lui Dumnezeu !

 9. MULȚUMESC LUİ DUMNEZEU CĂ M-A LĂSAT AȘA CUM SUNT ADİCĂ SĂ CRED DE MİC COPİL ÎN BİBLİA SFÂNTĂ Şİ NU ÎN VORBELE OAMENİLOR.

  PENTRU MİNE NİCİ O RELİGİE NU ESTE İMPORTANTĂ Cİ DOAR CARTEA SFÂNTĂ.

  İUBESC PE DOMNUL MAİ MULT CA ORİCE PE LUMEA ASTA Şİ VĂ DAU UN SFAT : İUBİȚİ-VĂ UNİİ PE ALȚİİ DAR CEL MAİ MULT IUBIȚI-L PE DOMNUL !!!

  • Dragă Alina, mă bucur foarte mult că încă din copilărie tu pui un mare preţ pe Biblie adică pe Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu şi nu te laşi influenţată de vorbele, părerile, regulile, tradiţiile, datinile şi obiceiurile religioase ale oamenilor ! Asta înseamnă că te-ai întors CU ADEVĂRAT la Dumnezeu şi că L-ai primit în inima ta pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos ! Îmi dau seama de acest lucru pentru că nu numai că acorzi prioritate supremă Cuvântului Sfânt dar spui că Îl iubeşti pe Domnul mai mult decât orice pe lumea asta !!! Tocmai din acest motiv, te străduieşti să aplici Cuvântul Domnului în viaţa de zi cu zi şi să faci voia lui Dumnezeu ! Din nenorocire, românii nu au atitudinea şi neprihănirea ta ci dimpotrivă, EI SFIDEAZĂ CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU, calcă în picioare Biblia – Sfânta Scriptură şi nu primesc mesajul simplu şi curat al Sfintei Evanghelii !!!
   Poporul român trăieşte în necredinţă şi superstiţie, în orbire şi întuneric spiritual şi se înşeală amarnic, crezând într-o religie moartă, lipsită de puterea Cuvântului lui Dumnezeu ! Religia ortodoxă este doar o formă de evlavie care nu produce acea NAŞTERE DIN NOU, acea transformare şi regenerare despre care ne vorbeşte Domnul Iisus Hristos în Ioan 3:7 !!! Ortodoxia distruge România ! Din păcate, puţini înţeleg acest lucru !

   Noi nu avem nevoie de o religie (ortodoxă, evanghelică, baptistă, etc) ci AVEM NEVOIE DE O PERSOANĂ şi această Persoană este DOMNUL ŞI MÂNTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS !!! Avem nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu, nu de religia X sau de religia Y !!! Asta nu pricep românii !!!

   Fii binecuvântată, Alina ! Te mai aştept cu drag pe blogul meu !

 10. Eu trăiesc de 20 de ani în Italia şi mi-a fost tot timpul greu să mă adaptez dogmei şi comportamentului Bisericii Catolice, până când am descoperit şi am îmbrăţişat sfera protestantă reformată a Bisericii Valdese (fenomen istoric unic şi interesant care a supravieţuit din Evul mediu persecuţiilor în ţara cea mai catolică din lume!). Sunt aceste fenomene de ambiguitate şi de dubioasă autenticitate de credinţă care m-au îndepărtat, dar ceea ce am văzut în site-ul dvs şi rădăcinile putrezite atât de profunde şi de răspândite în masele „creştine” româneşti, m-au înspăimântat şi m-au uimit! Nevroza de superstiţii este dezarmantă şi ceea ce este mai amar şi mai copleşitor este orbeala şi complicitatea clerului care s-a îndepărtat de ţărmul Credinţei, ca o corabie căreia i s-a rupt ancora spre apele feticismului tulbure… Câte persoane din cele prezente cunosc sau citesc constant Biblia? Cât se străduiesc aceşti „auriţi” paladini ai credinţei să înveţe în mod transparent, simplu şi adevărat textul Scripturilor?… Ar fi multe de spus. Deocamdată vă felicit pentru blog-ul dvs şi vă spun că voi urmări cu curiozitate conţinutul său.

  Să sperăm că

  „acum vedem ca printr-o oglindă, în ghicitură, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu”

  (1 Corinteni 13:12)

  • Domnule Ciprian Suhar,

   Mii de scuze şi vă rog să mă iertaţi că vă răspund abia acum, sunt sigur că în august 2010 am citit cu cea mai mare plăcere comentariul dvs (nu aprob nimic până nu citesc) dar din nefericire nu am reuşit să vă dau un reply.

   Mă bucur din toată inima că bunul Dumnezeu v-a ajutat să descoperiţi o Biserică Protestantă Reformată în care sunt convins că aţi găsit lucruri de o valoare deosebită pentru sufletul dvs, lucruri pe care nu le aveaţi în Catolicism. Pentru mine, marele reformator Martin Luther rămâne omul care a schimbat în mod ireversibil istoria creştinismului, iar Protestantismul este cel mai apropiat de Cuvântul Domnului. Orice Biserică Evanghelică, Baptistă, etc, îşi are originea în Protestantism.
   „Sola Scriptura” nu a fost doar o vorbă goală a lui Luther, ci este expresia clară a respectării Bibliei. Întotdeauna am fost fascinat de faptul că Protestantismul încearcă să NU sfideze litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, se străduieşte să aibă Sfânta Scriptură ca IZVOR UNIC pentru întoarcerea omului la Dumnezeu în vederea mântuirii.

   Mi-a plăcut foarte mult modul realist în care aţi prezentat tabloul „credinţei” românilor : fenomene de ambiguitate, dubioasă autenticitate de credinţă, rădăcini putrezite răspândite în masele “creştine” româneşti, nevroză de superstiţii, orbeala şi complicitatea clerului care s-a îndepărtat de ţărmul Credinţei… Vă felicit pentru că aţi reuşit O DESCRIERE PERFECTĂ a realităţilor triste şi dramatice în care se scufundă din ce în ce mai rău poporul român care se bate cu pumnul în piept că este „creştin de 2000 de ani”.

   Referitor la textul din 1 Corinteni 13:12 pot să spun cu bucurie doar un singur lucru : AMIN ! AMIN ! AMIN !

   Vă mulţumesc foarte mult pentru comentariul dvs extrem de pertinent şi nu uitaţi că sunteţi oricând binevenit pe modestul meu blog şi vă mai aştept cu drag să interveniţi !

   Vă dăruiesc un supervideoclip intitulat „Thy Word” (Cuvântul Tău) cu Amy Grant şi Michael W. Smith :

 11. Mulţumesc pentru articol, Tom.
  Mie întotdeauna mi s-a părut puţin sinistră şi ciudată venerarea moaştelor şi în special ceea ce se întâmplă în cazul anumitor sfinţi, la Iaşi, Bucureşti, etc.

  Mi s-a întâmplat că anul acesta, în ziua de Sf. Dumitru să trec pe lângă Dealul Mitropoliei şi am văzut magnificele cozi şi manifestări. Atunci prietenul meu mi-a spus un lucru care ar trebui să pună pe gânduri pe orice persoană aflată la acea coadă:

  “Ei chiar cred că dacă stau şi sărută moaştele, Dumnezeu nu-i vede cum se comportă în restul anului?!? NU, creştin trebuie să fii TOT TIMPUL, nu numai la o sărbătoare!”

  • Cu multă plăcere, Mădălina ! Dacă oamenii ar asculta Biblia – Cuvântul Sfânt al Domnului şi dacă ar respecta litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, atunci nu s-ar mai duce acolo să se calce în picioare mai rău ca animalele ! Ai văzut şi tu materialele video care demonstrează câtă sminteală şi lipsă de înţelepciune este acolo, ai văzut cum unele mame se duc cu copiii mici în braţe, într-o inconştienţă asemănătoare cu nebunia şi isteria ! Ai văzut şi tu SPIRITUL DE TURMĂ şi de fapt, Biblia ne îndeamnă foarte clar :

   „Lăsaţi-i pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor; şi dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă !!!”
   (Matei 15:14 – Biblia Ortodoxă)

   Prietenul tău a subliniat un aspect deosebit de important şi anume faptul că viaţa de credinţă este de fapt O TRĂIRE ZILNICĂ CU DUMNEZEU adică un proces continuu de pocăinţă şi credinţă profunde care sunt de natură să-l conducă pe om spre NAŞTEREA DIN NOU (vezi Ioan 3:7)

   Atunci când un om se întoarce cu adevărat la Dumnezeu şi-L primeşte în inima lui pe Domnul Iisus Hristos, ACELA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL !!! Abia de-atunci începe lupta cea grea ! Pentru că trebuie să ştii, Mădălina, că diavolul nu are treabă cu oamenii necredincioşi… nici măcar nu se omoară cu ei şi nu se chinuie să-i ducă spre iad, pentru că oamenii necredincioşi VIN SINGURI-SINGUREI SPRE IAD ŞI SE DISTRUG CU MÂNA LOR !!! Diavolul nu cu aceştia îşi dă interesul să-i câştige pentru că oricum sunt ai lui… Ştii pe cine caută diavolul să-i atace şi să-i distrugă ?!? PE CEI CARE ABIA S-AU ÎNTORS LA DUMNEZEU !!! Pe cei care sunt la începutul vieţii lor de credinţă şi de trăire cu Dumnezeu ! PE CEI CARE MERG DE ANI DE ZILE PE CALEA MÂNTUIRII !!! Pe ăştia caută să-i distrugă şi pe aceşti oameni caută să-i smulgă din mâna lui Dumnezeu ! Adevărata ţintă a diavolului sunt CREDINCIOŞII şi diavolul abia aşteaptă să-i spună lui Dumnezeu : „Ai văzut ?!? Vezi că ăsta care zicea că e copilul Tău, de fapt mi se supune mie şi vine după mine ??? Vezi cum Te-a trădat şi cum Ţi-a întors spatele ??? Vezi că degeaba ai murit pe cruce pentru el ?!? Vezi că nu ascultă Cuvântul Tău şi nu a apreciat jertfa de la cruce ??? Vezi că nu dă două parale chioare pe ceea ce este scris în Biblie ?!?”

   Sunt multe de spus… dar e foarte târziu şi aici voi încheia !
   Aşa cum ţi-am promis, te voi contacta săptămâna viitoare când voi avea un pic de timp şi voi putea ! Fii binecuvântată ! Noapte bună !

 12. Super blog !!! Felicitări !!! Îmi place mult ce ai scris aici şi încearcă să-i mai faci reclamă blogului… să citească cât mai mulţi, pentru că sunt foarte importante lucrurile astea !
  Ne rugăm pentru trezire ! 😉

  • BINE AI VENIT dragă Ana pe blogul meu şi te mai aştept cu drag ! Să fii convinsă că eu încerc să popularizez şi să promovez cât mai bine blogul meu dar depinde şi de voi, vizitatorii mei, ca românii să cunoască mai bine acest modest dar util blog !

   Îţi spun sincer că fac un efort deosebit să mă ocup de acest blog, sunt foarte prins, abia apuc să moderez şi să aprob comentariile, abia reuşesc să le răspund oamenilor şi timpul parcă s-a comprimat !!! Dar bunul Dumnezeu nu mă lasă şi mă ajută să merg mai departe, să-I slujesc cu toată inima şi să am grijă ca blogul meu să fie util pentru sufletele oamenilor fără Hristos şi fără Dumnezeu !

   Sunt convins că mai trebuie să îmbunătăţesc multe lucruri, inclusiv să mai lucrez la promovarea acestui blog pentru ca tot mai mulţi oameni să-l citească (aşa cum foarte bine spui tu) şi să revină pe el. Mă bucur că tu spui că aspectele abordate de mine şi tematica prezentată, sunt lucruri foarte importante şi de folos (eu asta îmi doresc foarte mult). Din păcate, nu pot mulţumi pe toată lumea şi nici nu-mi propun acest lucru. Nu mă interesează ca blogul meu să fie pe placul cuiva ci mă interesează să nu mă abat de la litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, să prezint adevărul Cuvântului lui Dumnezeu chiar dacă acest lucru îmi atrage şi antipatii sau chiar ură !

   Roagă-te, Ana, pentru trezirea spirituală a poporului român aşa-zis „creştin de 2000 de ani”, un popor care se înşeală cu o falsă credinţă, cu o religie moartă, formală şi lipsită aproape complet de puterea lui Dumnezeu ! Românii continuă să orbecăiască în întuneric, să se bălăcească în mocirla păcatului şi a morţii, fără să le pese că cel mai groaznic păcat este SFIDAREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU !

   Facă bunul Dumnezeu ca în loc să vedem o Românie secularizată şi ateizată, să trăim şi să apucăm ziua în care vom vedea o Românie a credinţei, a neprihănirii şi a bunului simţ creştinesc !

   Fii binecuvântată împreună cu cei dragi ai tăi şi te rog să nu uiţi niciodată ce trebuie să facem :

   FIGHT ALWAYS AGAINST THE EVIL !

 13. MĂ BUCUR CĂ MAI EXISTĂ OAMENI CA DVS, AM CITIT TOATĂ PUBLICAŢIA DVS, ŞI SUNT MIRAT DE O AŞA SCLIPIRE BIBLICĂ CE O STĂPÂNIŢI ŞI PĂCAT CĂ AM DESCOPERIT ABIA ACUM ACEST MATERIAL DAR ORICUM MI-A FĂCUT MARE PLĂCERE SĂ VĂ CITESC ADEVĂRATUL SEMNAL DE ALARMĂ CE L-AŢI TRAS !

  NUMAI PĂCAT CĂ SUNT AŞA ÎNDOCTRINAŢI CĂ NU O SĂ ACCEPTE ALTĂ ÎNVĂŢĂTURĂ PT CĂ EI SUNT ÎN CĂUTARE DE PLĂCERI ŞI DATINI. DACĂ LE VORBEŞTI DE RĂSCUMPĂRĂTORUL NOSTRU IISUS HRISTOS ŞI DE TATĂL CERESC ÎI ZGÂRIE LA URECHI ŞI NU ACCEPTĂ NIMIC, NUMAI PRIN SFINŢII LOR CARE EI NU ŞTIU CĂ DORM ŞI NU SUNT CUM ÎŞI ÎNCHIPUIE EI, FĂCĂTORI DE MINUNI, ETC.

  DVS AŢI SPUS CĂ VREŢI SĂ SE ÎNTÂMPLE ŞI ÎN BISERICA ORTODOXĂ O EPURARE DE CREDINŢA DEMONICĂ CE O PĂSTREAZĂ DE ATÂŢIA ANI DAR EU VĂ ZIC CĂ E IMPOSIBIL, DIN CAUZĂ CĂ EI AU ÎNDOCTRINAT DE SUTE DE ANI ACEEAŞI EREZIE ŞI ACUM DINTR-O DATĂ SĂ FACĂ O REFORMĂ DE CREZ ŞI CLERICI AR FI RĂZBOI ŞI O LINŞARE A MARILOR CLERICI. EI ŞTIU CĂ PREDICĂ FALSUL, NU TOŢI, DAR O PARTE ŞTIU PT CĂ UNUI OM ÎN TOATE FACULTĂŢILE MINTALE ÎI ESTE IMPOSIBIL SĂ ADOPTE ASEMENEA CREZURI ŞI DATINI DEMONICE ŞI AŞA LASĂ ÎN MERSUL BISERICII TOTUL ŞI CULEG ROADELE MATERIALE, FAVORURILE ŞI MÂNDRIA PĂMÂNTEASCĂ. DAR VINE VREMEA CÂND SISTEMUL ANTIHRIST O SĂ CADĂ ŞI O SĂ FIE DAŢI DE RUŞINE CA PREDICATORI ŞI SUSŢINĂTORI AI CREZURILOR DEMONICE ŞI FALSE !

  • Domnule Clujean,

   Mii de scuze şi vă rog să mă iertaţi că răspund atât de greu şi de târziu ! În ianuarie 2011, am citit cu cea mai mare plăcere comentariul dvs (nu aprob nimic decât după ce citesc) dar din păcate nu am reuşit să vă răspund.
   Încerc să-mi repar acum greşeala şi vă răspund.

   Da, într-adevăr, aşa este cum spuneţi, am încercat să trag un semnal de alarmă pentru ca românii să înţeleagă odată pentru totdeauna că VENERAREA MOAŞTELOR ESTE UN ACT DE GRAVĂ IDOLATRIE ŞI SFIDARE A CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU, O IGNORARE A LITEREI ŞI SPIRITULUI SFINTEI EVANGHELII !!!

   Îndoctrinarea românilor se datorează PREOŢILOR ORTODOCŞI care au un singur obiectiv : să convingă oamenii că tot ce nu e ortodox e putred, greşit şi plin de erezie, că vezi Doamne, ortodoxia e „singura credinţă” dreaptă şi curată care duce la mântuire, iar orice altă credinţă este ridiculizată şi anatemizată din start pentru că aşa vrea Patriarhia B.O.R., sfidând Cuvântul Domnului care ne învaţă clar că adevărata credinţă NU ARE UN NUME (ortodoxă, evanghelică, baptistă, reformată, catolică, etc) ci este CREDINŢA CARE A FOST DATĂ SFINŢILOR ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA !!! (vezi Iuda 1:3)

   Da, cred că va veni o zi când cineva va îndrăzni să ia taurul de coarne în Biserica Ortodoxă Română şi va porni o mişcare de puternică trezire spirituală şi întoarcere la Adevărul Cuvântului Sfânt. Până la urmă, se vor găsi oameni ai lui Dumnezeu (cum a fost călugărul şi ulterior, doctorul în teologie Martin Luther în Biserica Catolică) care vor pune piciorul în prag şi vor striga sus şi tare :

   GATA ! AJUNGE CU IDOLATRIA ŞI EREZIA ÎN BISERICA ORTODOXĂ ! NU MAI ACCEPTĂM CĂLCAREA ÎN PICIOARE A BIBLIEI, SFIDAREA LITEREI ŞI SPIRITULUI SFINTEI EVANGHELII !!!
   Ajunge cu superstiţiile şi neopăgânismul infiltrat în „dreapta credinţă” ortodoxă !!! Ajunge cu puparea icoanelor şi a moaştelor, ajunge cu toate aceste MANIFESTĂRI IDOLATRE ŞI DEMONICE care trebuie să dispară pentru totdeauna din ortodoxie !!! Domnul să aibă milă de poporul român şi să-i dea mintea de pe urmă până nu va fi prea târziu şi nu se va mai putea face nimic pentru mântuirea lui ! Sminteala despre care face referire Biserica Ortodoxă Română se află CHIAR ÎN CAPUL MAJORITĂŢII CLERICILOR ACESTEI BISERICI APOSTATE ŞI LEPĂDATE DE HRISTOS ÎN FAVOAREA DATINILOR, SUPERSTIŢIILOR, RITUALURILOR INUTILE ŞI BANULUI CU CARE POPII ÎŞI CUMPĂRĂ JEEP-URI ŞI ÎŞI CONSTRUIESC VILE !!!

   Domnule Clujean, rugaţi-vă pentru viitorul naţiunii române, pentru ca Domnul să apere România de materialism, ateism, secularism, formalism religios, neopăgânism şi satanism !!! Dumnezeu să se îndure !

   Vă mai aştept cu drag pe blogul meu !
   Fiţi binecuvântat !

 14. Ştiţi care este paradoxul? Că m-am născut creştin, zi de zi la Biserică şi chiar credeam cu toată inima. Acum, privind în mine, nu mai pot spune acelaşi lucru şi nu datorită preoţilor sau mai ştiu eu ci pur şi simplu cred că pt mântuire nu trebuie să faci altceva decât ceea ce este firesc… (să fii bun, milostiv, să nu loveşti sau jigneşti pe cineva…) Restul este gargară !

  Repet, este părerea mea : sunt atâţia dumnezei încât nu ştii care e cel real, dar ştii că toţi spun acelaşi lucru. Eu prefer să nu îl aleg pe unul din ei, ci să fac ce propovăduiesc indiferent că e vorba de Biblie, coran sau mai ştiu eu ce interpretare a Bibliei mai mult sau mai putin exactă, nu mă interesează să o studiez, deşi am citit-o în tinereţe. Poate greşesc şi dacă aveţi argumente să mă contraziceţi, chiar vă rog, poate nu gândesc bine.

  Legat de moaşte, poate sunt fabulaţii, dar nu toţi oamenii cred fără o probă materială. La necaz şi supărare fug la aceste moaşte şi plâng, se roagă, îşi spun oful.
  Părerea mea, dacă ar fi doar atât, fără scandalurile de care făceaţi pomenire, ar fi ok.

  Cam asta e în mare părerea mea, eu sunt din Piteşti, dacă aveţi drum într-o zi pe aici, mi-ar face plăcere să vorbim la o cafea !

  Sănătate ! Adresa mea de e-mail este : …….. dacă vreţi să îmi răspundeţi.

  • Dragă Macovei, în primul rând îţi spun BINE AI VENIT pe blogul meu şi te mai aştept cu drag.
   Îţi mulţumesc pentru comentariul tău şi voi încerca să-ţi răspund în cursul serii (după ora 21) la problemele ridicate de tine (acum sunt foarte prins şi abia am apucat să-ţi scriu aceste rânduri, măcar aşa din bun simţ şi din respect).

   Din motive de securitate antispam (mă refer la adresa ta de e-mail) nu ţi-am postat public adresa ta de e-mail şi îţi recomand să nu o mai faci publică (părerea mea) pentru că eu oricum îţi văd adresa de e-mail şi IP-ul aici la mine în panoul de control al blogului.

   Deocamdată mă opresc aici şi aşteaptă răspunsul meu, sper să reuşesc în seara asta să-ţi spun câteva lucruri importante.
   Fii binecuvântat împreună cu cei dragi ai tăi ! 🙂

  • Să trăieşti, Macovei ! În primul rând, mii de scuze că nu am apucat să-ţi răspund, timpul este foarte limitat şi chiar şi acum a trebuit să renunţ la anumite activităţi ca să-ţi răspund la comentariu. Va trebui să analizez tot ce ai scris şi vei vedea punctele mele de vedere.

   „Ştiţi care este paradoxul? Că m-am născut creştin…”

   Dragule, chestia asta cu „m-am născut creştin” este o poveste ortodoxă (sau catolică) de adormit copiii, este cea mai mare înşelătorie a DIAVOLULUI care într-adevăr A REUŞIT să păcălească mulţi oameni de pe faţa pământului cu această MINCIUNĂ ORDINARĂ care văd că a prins inclusiv la tine din nefericire ! Macovei, NOI NU NE NAŞTEM CREŞTINI aşa cum ţi s-a băgat ţie în cap de mic copil, ci Biblia spune că NOI NE NAŞTEM PĂCĂTOŞI, NE NAŞTEM CU O NATURĂ REA ŞI PĂCĂTOASĂ, NE NAŞTEM CU O FIRE ÎNDREPTATĂ NUMAI SPRE RĂU !!! Aşa spune Biblia, Sfânta Scriptură, nu spune Tomis the Cat ! Bineînţeles că tu poţi să ignori şi să sfidezi învăţătura CURATĂ a Cuvântului lui Dumnezeu dar rişti foarte mult SĂ PIERZI (SĂ RATEZI) MÂNTUIREA !!! Cine ţi-a spus ţie, măi omule, că dacă te botezi atunci când eşti un biet prunc (sau atunci când eşti un om în toată firea) PRIN ACEST LUCRU DEVII AUTOMAT CREŞTIN ????????? Unde scrie asta în Biblie ?!? Cine a inventat baliverna asta ??? Tu crezi că dacă Iosif Visarionovici Stalin a fost botezat ortodox când era un bebeluş, asta a însemnat că Stalin a devenit creştin ?!? TU VREI SĂ SPUI CĂ BOTEZUL L-A CREŞTINAT PE STALIN ??? Serios ? De-aia Stalin a omorât peste 15 mii de ofiţeri polonezi în pădurea Katyn ?!? De-aia a omorât peste 20 de milioane de oameni nevinovaţi prin deportări în Siberia, prin înfometare, prin muncă silnică criminală, prin condiţiile diabolice din lagărele de concentrare şi prin execuţii în masă a femeilor, copiilor şi bătrânilor ?!?

   Macovei, TE ROG SĂ ŢII MINTE TOATĂ VIAŢA CE-ŢI VOI SPUNE ACUM : NOI TOŢI (dacă am spus „toţi” asta înseamnă că inclusiv TU şi EU) NE-AM NĂSCUT ÎN PĂCAT, ÎN ORBIRE ŞI ÎN ÎNTUNERIC SPIRITUAL, DEPARTE DE HRISTOS ŞI DEPARTE DE DUMNEZEU ! NOI TOŢI SUNTEM NIŞTE OAMENI PĂCĂTOŞI PIERDUŢI !!! (faptul că suntem nişte oameni cumsecade sau nişte oameni de treabă, nu ne salvează de iad şi nu ne asigură în mod automat mântuirea). Dacă Dumnezeu nu ar fi renunţat pentru o vreme la gloria Sa cerească, dacă nu ar fi părăsit Cerul şi nu S-ar fi întrupat, dacă nu S-ar fi apropiat de noi şi nu ne-ar fi adus Cuvântul Sfânt, dacă n-ar fi murit pe cruce şi dacă n-ar fi înviat, NOI ŞI ASTĂZI AM FI FOST PIERDUŢI PENTRU TOTDEAUNA !!! Pentru că nu omul este cel care a făcut PRIMUL PAS către Dumnezeu, ci invers, DUMNEZEU A FĂCUT PRIMUL PAS SPRE OM ŞI S-A APROPIAT DE NOI PRIN FIUL SĂU PREAIUBIT, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ! Deci nu noi am devenit creştini prin naştere (sau prin vreo moştenire ereditară din tată în fiu) ci DOMNUL S-A APROPIAT DE FIECARE DINTRE NOI ŞI DUHUL SĂU CEL SFÂNT NE-A STRĂPUNS INIMILE ÎMPIETRITE ŞI NEASCULTĂTOARE !!! Înţelegi, prietene, cum stau lucrurile ?!?

   „Pentru mântuire nu trebuie să faci altceva decât ceea ce este firesc… (să fii bun, milostiv, să nu loveşti sau jigneşti pe cineva…)
   Restul este gargară !”

   Macovei, îţi dau O VESTE PROASTĂ !!! Nu poţi fi mântuit făcând lucruri fireşti (trăind după îndemnurile firii pământeşti) ! Poţi să fii bun şi milostiv, poţi să faci multe fapte bune (precum Gigi Becali care construieşte, case, Biserici, etc) dar Domnul Iisus Hristos spune că DACĂ NU TE NAŞTI DIN NOU CU NICIUN CHIP NU VEI INTRA ÎN ÎMPĂRĂŢIA LUI DUMNEZEU !!!
   (Ioan 3:7 – citeşte ce i-a spus Mântuitorul lui Nicodim).
   Pentru că Dumnezeu NU PRIMEŞTE FAPTELE TALE BUNE atât timp cât tu continui să trăieşti O VIAŢĂ PARALELĂ adică faci milostenii, ajuţi, eşti bun cu alţii, dar continui să minţi, să furi, să înşeli, să drăcui şi să înjuri, să curveşti, să iei în deşert Numele Domnului, să îţi faci diverşi IDOLI cum ar fi sticla de băutură, ţigara, fotbalul, site-urile scârboase mizerabile şi infecte, drogurile, etc). ESTE IMPOSIBIL să intrăm în Rai dacă nu ne întoarcem la Domnul CU ADEVĂRAT şi dacă nu lăsăm Duhul Sfânt să producă o transformare radicală în inimile şi în vieţile noastre, o cotitură cu 180 de grade, o schimbare majoră CONFIRMATĂ de cei din jurul nostru (vecini, prieteni, colegi de liceu, facultate sau serviciu, etc). DEGEABA spun eu că m-am schimbat şi că L-am acceptat pe Iisus Hristos ca DOMN ŞI MÂNTUITOR al sufletului meu ! Se vede această transformare în viaţa mea ? Cei din jurul meu pot spune despre mine că acum sunt un altfel de om ? Se cunoaşte faptul că M-AM NĂSCUT DIN NOU ?!? Se observă prezenţa lui Dumnezeu în inima şi în viaţa mea ? Atunci când vorbesc, când mă comport, când dau învăţătură altor oameni, când mă uit la televizor, când intru pe Internet, când sunt la serviciu, când sunt acasă în mijlocul familiei, etc, OGLINDESC EU CHIPUL LUI HRISTOS PRIN TOT CEEA CE FAC ŞI PRIN TOT CEEA CE TRĂIESC ??? Dovedesc eu în fiecare zi că pun în aplicare principiile fundamentale izvorâte din Sfânta Scriptură ?!? Sunt întrebări esenţiale care aşteaptă un răspuns sincer din partea fiecăruia dintre noi…

   „Sunt atâţia dumnezei încât nu ştii care e cel real”

   Nu există decât UN SINGUR DUMNEZEU chiar dacă El se mai numeşte şi ALLAH (la islamici) sau MANITU CEL BUN (la pieile roşii, indienii din America) şi asta e ceea ce mă interesează pe mine ! Cine încearcă să inventeze alţi dumnezei, o face pe riscul lui şi va ajunge în fundul iadului ! Totuşi trebuie să ai mare grijă şi să nu uiţi de Persoana Divină a Domnului Iisus Hristos care este de aceeaşi esenţă şi de aceeaşi substanţă cu Dumnezeu Tatăl Ceresc ! Mie îmi este greu să discut acum cu tine despre doctrina Sfintei Treimi mai ales că am impresia (sper din toată inima să mă înşel) că tu te afli la limita ateismului (dacă nu cumva eşti ateu, chiar dacă spui că eşti creştin şi crezi în Domnul)

   „nu mă interesează să studiez Biblia, deşi am citit-o în tinereţe”

   Păi vezi că se pare că am dreptate ?!? Dacă erai creştin (din păcate, să nu te superi pe mine dacă îţi voi spune că NU EŞTI CREŞTIN) citeai în fiecare zi Biblia – Cuvântul Sfânt al Domnului. Nu zice nimeni să te-apuci să faci teologie didactică sau pastorală dar asta nu înseamnă să ajungi în extrema cealaltă adică în punctul în care ajungi să spui „nu mă interesează să studiez Biblia”…

   „Legat de moaşte, poate sunt fabulaţii, dar […] la necaz şi supărare [românii] fug la aceste moaşte şi plâng, se roagă, îşi spun oful.”

   Bineînţeles că sunt FABULAŢII ŞI INVENŢII ALE POPILOR ORTODOCŞI ŞI CATOLICI CARE VOR SĂ ATRAGĂ POPORUL PRIN ACEASTĂ AMĂGIRE ŞI GRAVĂ EREZIE CARE-I ÎNDEPĂRTEAZĂ ŞI MAI MULT PE ROMÂNI DE CEEA CE ESTE ESENŢA VIEŢII – DOMNUL ŞI MÂNTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS !!!

   Prietene, spui că românii fug la aceste moaşte ca să plângă, să se roage şi să-şi spună oful ?!? Vorbeşti serios ??? NU CUMVA ROMÂNII SE DUC LA ACESTE MOAŞTE CA SĂ CÂŞTIGE LA LOTO ?!? Nu cumva românii apelează la aceste moaşte (relicve) ca să aibă noroc în dragoste şi în viaţă ?!? Nu cumva aceste moaşte sunt un fel de talismane sau amulete (doar că nu pot fi purtate la gât) ????????
   Nu cumva românii merg la aceste cadavre „frumos mirositoare” pentru că „aşa e obiceiul”, pentru că „aşa am fost învăţaţi şi aşa am apucat” sau pentru că „dacă toată lumea face aşa, eu de ce să fac altfel şi să nu fac ca ceilalţi ?” ??????????? Nu cumva aşa se explică agonia şi extazul din Dealul Mitropoliei şi din alte zone „creştine” ale României ?!?

   Şi mie mi-ar place să vorbim la o cafea dar mai întâi aş dori să ştiu dacă doreşti să lupţi cu tendinţele de ateism şi de secularizare care riscă să-şi pună amprenta inclusiv asupra ta ! Te rog să citeşti o carte excepţională (sau să o asculţi online) pe linkul de mai jos şi apoi să-mi scrii care este CONCLUZIA TA după ce ai citit lucrarea marelui apologet C.S. LEWIS (mentorul meu spiritual).

   Fie ca bunul Dumnezeu să te lumineze în tot ceea ce faci !

   https://tomisthecat.wordpress.com/crestinism-pur-si-simplu-c-s-lewis/

 15. Imi amintesc de zilele cand eram doar o copila si mama ma lua cu ea la nu stiu care Biserica sa stam la o coada de sute de persoane si in final ma punea sa pup niste oase de „sfinti”. Imi amintesc de mirosul acelui loc (langa racla) care de multe ori imi inducea o stare de lesin si de imbulzeala si babele care te inghionteau si ocarau, sustinand ca ele au fost inaintea ta. Nu stiam de ce trebuia sa ma inchin si sa pup acele oase dar stiu doar ca pe masura ce ma apropiam de acea racla eram ingrozita la gandul cum va arata acea „mumie” si de faptul ca mai si trebuie sa ma aplec peste ea si sa o sarut. Apoi am crescut si am realizat ca nu simti niciodata nimic spiritual in toata aceasta poveste, ca de acolo te intorci la fel de gol si pustiu pe dinauntru, cu sufletul la fel de infometat dupa spiritualitate si pe deasupra si cu un car de nervi facuti in timpul statului la coada si a inghiontelilor primite. De atunci nu m-am mai dus cu mama la „pelerinaje” dintre acestea. Cand simteam nevoia si sufletul mi-o cerea, ma rugam la Dumnezeu acasa sau ma duceam singura la Biserica si ma rugam cand nu era lume prin preajma. Si asa plecam de acolo cu sufletul impacat si „descarcat” de povara pe care o aveam, si nimeni nu trebuia sa stie ceea ce era in sufletul meu, ce pacate facusem sau pt ce ceream iertare sau ajutor. Eram doar eu si Dumnezeu, Creatorul meu si a tot ceea ce exista, fara intermediari, fara mijlocitori si doar asa ma simteam implinita spiritual. Simteam ca El ma asculta. Nu-mi placea sa merg la spovedanie cu toate ca prietenele mele toate mergeau inainte de sarbatori sa se „curete” dupa un an intreg de pacate si o data chiar m-au convins sa merg cu ele. Le-am intrebat atunci curioasa si oarecum emotionata ce o sa ma intrebe preotul si ele mi-au raspuns, chicotind ca o sa ma intrebe prima oara daca am preacurvit, pt ca sunt tanara, apoi daca am mintit sau sa spun ce pacate mai am. Mi-au zis ca au intalnit si preoti care le-au ocarat si jignit din pricina ca au marturisit anumite pacate, dar sa nu-mi fac griji ca acest preot la care vom merge e maleabil. M-am simtit extrem de incomod sa-i marturisesc unui barbat strain cele mai ascunse si rusinoase lucruri pe care le-am savarsit in decursul vietii mele (pe atunci) de aproape 20 de ani. Nu am inteles de ce trebuie sa-i spun acestui om toate aceste lucruri pentru ca Dumnezeu sa ma ierte. Si cum se face ca daca acest preot doreste sa ma ierte de pacate, voi fi iertata si de Dumnezeu si daca nu, nici Dumnezeu nu ma va ierta. E ca si cum iertarea si salvarea mea era conditionata de un om strain si nu de Creatorul meu in fata caruia am gresit cu adevarat, neascultandu-i porunca. Cum va putea un muritor de rand si un pacatos (pt. ca nici unul nu suntem fara de pacat) ca si mine sa ma ierte in numele Domnului meu?? De atunci nu am mai simtit nevoia de spovedanie la preoti si nu m-am mai dus. Plangeam noaptea, in genunchi in camera mea si Il imploram sincer si din tot sufletul pe Dumnezeu sa ma ierte. Si din nou simteam acea usurare si ca Cineva intr-adevar ma asculta, si daca El ma judeca pt. ceea ce am facut doar El este Acela care este in totalitate just si demn de a ma judeca si ierta sau nu. Simteam acea conexiune intre mine si Creatorul meu, sentiment care nu poate fi comparat cu nimic altceva pe acest pamant.

  Si asa a inceput cautarea mea de informatii despre religia in care m-am nascut si despre care credeam ca este religia unica si perfecta si daca Dumnezeu m-a nascut intr-un popor de romani crestini ortodocsi atunci acesta trebuie sa fie adevarul. Pe masura ce cautam, gaseam tot felul de informatii bizare si contradictorii, texte, carti si scrisori care nu fusesera niciodata incluse in Biblie sau care fusesera incluse apoi scoase din Biblie la anumite „sinoade” de-a lungul secolelor. Diferite versiuni si traduceri ale Bibliei care nu semanau deloc intre ele.

  Despre Codex Sinaiticus, Codex Vaticanus si alte Codexuri care, cu toate ca aveam doar un interval de numai un secol sau doua intre ele, erau foarte diferite. Despre scrisori ale apostolilor catre Iisus gasite la Ierusalim dar care nu au fost incluse niciodata in Biblie sau expuse publicului, despre „Apocalipsa lui Paul” care a fost inclusa in Biblie pana in secolul 4, apoi scoasa si denumita gnostica, doar pentru ca nu servea unor interese politice ale Bisericii de la acea vreme si multe alte informatii de care nu avusesem habar pana atunci. Confuzia din mintea mea era si mai amplificata de fraza „crede si nu cerceta” care imi crea o vina imensa pt indoielile pe care le avem nu insa despre existenta lui Dumnezeu (pt ca aceasta am putut-o simti dintotdeauna, slavit fie Dumnezeu!), ci despre autenticitatea Bibliei de astazi si a erei crestinismului modern in care traim.

  Cautand despre religia mea, am reusit sa rup franturi de informatii si din alte religii ale omenirii. Dar numai una singura mi-a atras atentia in mod special, si aceasta a fost religia islamica. Pentru ca, de multe ori intram pe site-uri crestine unde se iscau deseori dezbateri intre crestini si musulmani pe teme religioase.

  Primul lucru care mi-a atras atentia a fost ca si musulmanii Il considera pe Isus ca fiind Mesia si Il asteapta sa descinda din Rai pe pamant ca si salvator al omenirii, chiar inainte de Ziua Judecatii. Fiind o persoana foarte sceptica mi-am spus imediat ca musulmanii fiind o natiune vicleana si foarte sireata, au mintit in legatura cu acest fapt pt a-i putea duce pe crestinii „slabi” in eroare si a-i converti la Islam (fiind crescuta cu anumite preconceptii despre poporul arab si musulmani in general, ma indoiam tot timpul de veridicitatea celor spuse de acestia)

  Apoi, vazand ca musulmanii dadeau ca exemple pasaje din Biblie, m-am simtit extrem de deranjata si ofensata de cum niste „pagani mahomedani” ne invata pe noi, crestinii, Biblia noastra! Noi, care avem religia perfecta cu cei mai mari adepti de pe glob… Simteam si aveam o incredere si mandrie pt ca sunt crestina pe care nu le mai avusem niciodata pana atunci.

  Am inceput sa caut si sa citesc versete din Coran pentru a avea cunostinte si a putea sa le raspund cu propria lor carte, asa cum faceau ei cu crestinii…
  Pe masura ce citeam din Coran si cautam pasaje prin care sa le arat lumina adevarului si cat de pierduti si de in intuneric suntem, am realizat ca nu faceam altceva decat sa ma cufund intr-o confuzie si mai mare in legatura cu religia mea. Intr-adevar, si ei credeau in exact acelasi Iisus ca si crestinii, si ei Il asteptau ca si Mesia la sfarsitul zilelor si era glorificat si prezentat cu respect in aceasta carte sfanta a lor. Singura diferenta era ca ei nu Il venerau ca si Divinitate sau fiu al lui Dumnezeu. Era pur si simplu un profet si mesager al lui Dumnezeu ca si Adam, Avraam, Noe, Moise sau Mohammed.

  Cand am terminat de citit Coranul am izbucnit involuntar in plans, fara oprire, lacrimile imi curgeau siroaie pe obraji, realizand ca in incercarea si in calatoria mea de a-mi apara religia crestina si a le arata oamenilor lumina adevarului, tocmai descoperisem ca eu fusesem cea care se aflase dintotdeauna in intuneric si minciuna, eu fusesem cea care trebuia salvata inca de la inceput.

  Astazi pot spune ca nu mai sunt crestin ortodoxa si ca sunt o simpla roaba a lui Dumnezeu, Unicul, Facatorul cerului si al pamantului si Creatorul a tot ceea ce exista. Il slavesc pe Unicul Dumnezeu (Allah in limba araba) si nu o trinitate falsa fara nici o logica inventata de om la vreun sinod.

  Ma inchin, ma rog cu umilinta in genunchi si cer iertare si ajutor doar lui Dumnezeu Creatorul meu si Creatorul tuturor lucrurilor si fiintelor vazute si nevazute. Nu ma inchin la icoane, statui, oase de sfinti morti sau alte chipuri cioplite si nici nu le cer ajutorul. Pentru ca acum stiu ca singurul ajutor nu vine decat de la EL, si numai acesta este adevaratul si purul monoteism, care nu are nevoie de intermediari, de mijlocitori.

  Si este atat de simplu si frumos sa stii ca ceea ce ai simtit dintotdeauna, acea conexiune si sentimentul ca El te asculta si iti mangaie sufletul la suferinta si ca numai El este Cel Iertator si Cel Indurator, exista cu adevarat…

  ……………………………………………………………………………………………………..

  • Khansa, este foarte greu să-ţi răspund acum mai ales că suntem cu toţii împreună şi sărbătorim Învierea Domnului Iisus Hristos…
   Am promis soţiei că nu mai răspund la comentarii şi mă ocup mai mult de ea şi de copii… Deja am cam încălcat promisiunea dar am vrut să vezi un pic de bunăvoinţă din partea mea şi sper să apreciezi.

   Îţi mulţumesc pentru sinceritatea şi deschiderea cu care mi-ai scris dar cu mare părere de rău trebuie să-ţi spun că am fost obligat să-ţi reduc din comentariu (acea linie punctată înlocuieşte cu succes apologetica mahomedană / islamică pe care tu încerci să o faci aici pe un blog creştin evanghelic).

   Sunt foarte multe lucruri pe care ar trebui să ţi le spun dar asta ar însemna să-ţi dedic foarte mult timp şi nu ştiu dacă pot acum, dat fiind contextul Învierii Domnului. Deocamdată, îţi spun doar atât : AI CĂZUT DIN LAC ÎN PUŢ !!! Adică ai scăpat de acea ortodoxie greoaie şi întunecată care te ţinea de o viaţă întreagă în orbire spirituală, în erezie şi în formalism religios, iar acum ai descoperit altă erezie şi mai mare decât ortodoxia… Am foarte multe argumente şi ar trebui să avem o discuţie foarte serioasă pe această temă dar acum chiar nu pot să mai răspund la comment-uri, sper să mă înţelegi şi să mă ierţi.

   Îţi doresc UN PAŞTE FERICIT chiar dacă pentru tine Domnul Iisus Hristos este un simplu profet care n-are nicio legătură cu vreo „trinitate falsă”…

 16. Apreciez acest articol si pe autorul acestuia pentru mintea limpede si deschisa cu care vede lucrurile.
  Cred ca esti un crestin adevarat, un credincios in cautare de adevar care nu se supune dogmelor si inovatiilor religioase aduse de catre om crestinismului. Spiritul de turma tinde sa predomine acum in crestinismul modern (cum imi place sa il numesc) iar oamenii nu se mai intreaba despre ceea ce slavesc si venereaza, de unde vin aceste dogme sau traditii si daca isi au originea in crestinismul pur de acum 2000 de ani sau in mesajul lui Iisus sau nu.

  Daca Iisus ar cobori acum pe pamant sunt aproape sigura ca nu ar recunoaste nici pe mos craciun, mos nicolae, bradutul impodobit si ouale si iepurasii de paste ca facand parte din sarbatorile RELIGIOASE oranduite crestinilor.

  Nu gasesc nimic revoltator in cele spuse de tine, ci mai degraba revoltator este modul in care unii incearca orbeste sa apere biserica si anumite practici ale acesteia care nu sunt altceva decat inovatii pagane si cu care ii rataceste pe oameni de la Calea cea adevarata, de la mesajul lui Iisus Mesia.

  Fie ca Dumnezeu sa te calauzeasca intotdeauna catre El si catre Adevar !

 17. Cât despre moaşte… Una sunt morţii şi alta sunt sfinţii !

  Îmi cer iertare pentru toate şi pentru îmbulzelile din bisericile noastre dar aceasta ţine de educaţie. Şi Mântuitorul a fost îmbulzit din câte ţin eu minte. De fiecare dată când se dă ceva gratis la români, se îmbulzesc fără frică de Dumnezeu şi nu numai în România, uitaţi-vă ce se întâmplă la supermarketurile din toată lumea când sunt reduceri !

  Îmi cer iertare încă o dată. Dumnezeu să ne lumineze pe toţi la Adevăr care este Iisus Hristos iar restul este minciună deci împotriva Adevărului !

  Doamne ajută !

 18. Apropo, motanul de pe avatar nu este un idol ?!?

  „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul!”
  (Exod 20:4)

  Oare idoli erau şi viţelul de aur şi heruvimii din aur făcuţi de Moise ???

  • Şi continuă cu versetul 5 „să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti” ori eu nu cred că Tomis se închină la poza de pe avatar, iar viţelul de aur, nu cred că a fost făcut de Moise (vezi Exodul 32:19-20).

   Referitor la sfinţi, cred că toţi trebuie să fim sfinţi pentru că este o poruncă a lui Dumnezeu (Levitic 11:44, 1 Petru 1:16) dar asta nu ne dă dreptul să ne închinăm unii altora, Unul singur este vrednic să primească toată cinstea şi închinarea şi Acela este Dumnezeu Domnul ! Să ne ajute Domnul să ne ferim de orice închinare la orice altceva decât Dumnezeu şi să fim pregatiţi pentru venirea Mântuitorului !

   „Şi iată Eu vin curând !” (Apocalipsa 22:7)

   • Ovidiu, îţi mulţumesc mult pentru răspunsul pe care i l-ai dat lui Emil Băsescu, referitor la motanul de pe avatarul meu ! Apreciez că ai fost atât de amabil să-i dai un răspuns, mai ales că eu sunt foarte prins şi sunt multe situaţii în care nu mai apuc să mai răspund la comentariile vizitatorilor blogului meu. Ai spus foarte bine „eu nu cred că Tomis se închină la poza de pe avatar”… Singurul motiv pentru care mi-am înfiinţat acest avatar (cu motanul) este ca să fiu imediat identificat pe Internet, în calitate de webmaster, unic administrator al tomisthecat.ro

    Te mai aştept cu drag pe blogul meu !
    Fii binecuvântat ! 🙂

  • . 🙂 . 🙂 . 🙂
   De ce, mă rog, să fie motanul un idol?
   Nu ştiu pe unde o mai fi Emil Băsescu, sper că nu l-a zgâriat motanul?!? 🙂

 19. Salut,

  – Eu ma consider ateu, mergand catre anti-teism. Admir toata munca ta depusa in redactarea acestui blog si imi plac raspunsurile tale la comentarii desi nu sunt de acord cu ele. Sunt curios daca ai studiat si partea „intunecata”, cea a ratiunii, a stiintei, a animalului care se duce nicaieri. Si daca da, te rog sa-mi dai niste referinte.
  Ti-as cere desigur si niste referinte pentru ceea ce te-a facut sa crezi desi nu cred ca voi fi convertit ci mai mult le voi folosi ca sa-mi intaresc convingerile si pentru a incerca sa le repudiez probabil.
  – Exista desigur sansa sa fiu convins. Nu sunt irational, daca primesc dovada suficienta pentru ceva, voi crede acest lucru si vice versa, daca nu am dovezi suficiente pentru a crede ceva, voi inceta sa il mai cred (de exemplu, ortodoxia care mi-a fost impusa din copilarie).
  – In legatura cu ideea de mai sus, exista vreo dovada care te-ar putea face sa nu crezi? Exista un adevar care te-ar face sa renunti la religie?
  – Te-as ruga sa nu incerci sa-mi salvezi sufletul, pentru ca nu cred in existenta lui si nici in cele 2 destinatii create de scriitorii Noului Testament.
  Ce as vrea sunt dovezi, adevaruri (nu speculatii, traditii, mituri sau afirmatii nefalsificabile) care te-au atins pe tine, te-au modelat in persoana spirituala care esti acum.
  – As vrea si un raspuns de „da” sau „nu” pentru urmatoarele afirmatii:

  1) Evolutia este adevarata
  2) Moralitatea omului este de origine divina (binele si raul)

  – Daca nu te simti confortabil sa imi raspunzi, voi intelege, poate ca nu esti destul de pregatit, poate ca nu te intereseaza sau poate ca ai alte prioritati. Eu as vrea sa avem o conversatie.

  Multumesc.

  • Andrei, îmi doresc mult să-ți răspund cu drag la toate întrebările tale, să analizez cu atenție, punct cu punct, tot ce mi-ai scris, toate punctele tale de vedere și îmi cer iertare că am uitat de tine și dacă nu-mi scria Cristi Petcu, exista un risc major să nu-mi mai aduc aminte de tine.

   Era foarte bine să-mi mai dai un ”beep” ca să nu uit de tine, îți spun foarte sincer, înaintea lui Dumnezeu care mă vede, cunoaște inima mea și știe că spun adevărul, că sunt foarte prins, principala mea problemă este TIMPUL care parcă se comprimă din ce în ce mai mult. Abia reușesc să-mi verific zilnic cele 3 adrese e-mail, abia reușesc să intru pe blogul personal ca să moderez comentariile primite (răspund foarte rar, numai atunci când apuc), scriu câte un articol sau postez câte un material care mi se pare interesant / folositor și cam asta e… nu prea reușesc să fac mai mult, oricât de bineintenționat aș fi, mă rog Domnului să mă ajute ca să pot continua să mă ocup și de acest blog care cere anumite sacrificii, să aloc timp, resurse financiare, consum personal destul de mare (nu e ușor, eu pun foarte mult suflet, mă bucur că ți-ai dat și tu seama când spui ”admir toată munca ta depusă în redactarea acestui blog și îmi plac răspunsurile tale la comentarii”…)

   Sper din toată inima să pot să-ți răspund așa cum se cuvine, într-un mod corect și după voia lui Dumnezeu, faptul că tu nu crezi în existența lui Dumnezeu, asta nu înseamnă că El nu există. Necredința noastră în nici un caz nu poate anihila existența lui Dumnezeu, oricât de necredincioși am fi…

   OK, deocamdată atât, am vrut doar să te salut cu respect și să-ți mulțumesc că ești un cititor al blogului meu, chiar dacă este vorba de un blog creștin evanghelic, chiar dacă aici este promovată credința în Dumnezeu, sunt sută la sută convins că și tu, Andrei, poți găsi aici lucruri bune și utile.

   Îți doresc un weekend excelent ! Domnul să te lumineze !

 20. Intr-adevar foarte multi mizeaza pe faptul ca totul e sa fii etic, moral, cu alte cuvinte bun la suflet, intelegator, calm, respectuos, tolerant, etc… Da, asa este pana la un punct cand ne dam seama ca moralitatea si etica te tin departe de puscarie, de tribunale sau de probleme in general dar nu te ajuta sa intri in raiul lui Dumnezeu. De ce ??? Si budistii si taoistii si hindusii si islamistii, zoroastrii, sunt foarte multi dintre ei extrem de morali, ba mai mult cu un respect enorm ptr natura, ptr semenii lor, dar nu Îl au pe Dumnezeul Bibliei. Am cunostinte ateiste ce nu vor sa auda de religie, de Dumnezeu sau de orice altceva ce duce la spiritualism, dar credeti-ma, sunt niste persoane nu numai bine educate intelectual, cu scoli si facultati ci si cu o dragoste enorma (chiar si asa lumeasca) pentru cel de langa ei. Dar cum zice si Sfanta Scriptura “nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine”. Odata ce nu Il ai ca Domn Suveran, ca Mantuitor, Stapan, nu stiu sincer daca cineva va vedea Raiul… Doar Bunul Dumnezeu stie, doar EL decide de cine va avea mila, de cine se va indura… noi nu ne putem da cu parerea, El alege…

  DUMNEZEU TATAL… E IMPOSIBIL DE DESCRIS IN CUVINTE, E O FORTA, O PUTERE, O CAPACITATE FIZICA SI SPIRITUALA PE CARE O MINTE UMANA NU O POATE CUPRINDE, nu o putem explica sau descrie in cuvintele omenesti… suntem limitati… Fiecare ATOM, fiecare MOLECULA, fiecare sclipire de ADN de pe planeta asta are o informatie pusa de EL… ce, cum, cand, unde, ce rol, cum sa stea totul inchegat impreuna, ce sa lumineze si ce nu, ce sa respire si ce nu… EL E IN TRECUT SI IN ACELASI TIMP IN PREZENT SI TOTODATA IN VIITOR, sau gandeste-te ca e ca si cum mintea noastra ar fi cumva ca un MEMORY-STICK… absorbim informatii pe parcursul vietii, ca vrem sau nu, asa e, le stocam, miliarde, si cum sub hipnoza unii oameni povestesc cu lux de amanunte ce au facut sau ce au zis intr-o anumita zi a vietii cu foarte multi ani in urma, scotand din fiser acea informatie pe care ei o uitasera deja, la fel si Creatorul nostru, MARELE MESTER, TATAL, va accesa tot, fiecare secunda a vietii NOASTRE, publica sau intima… În fata Lui, totul e descoperit… atunci vei afla ca era mai bine ca cei doi ochi sa nu-i fi aruncat pe lucruri murdare, ca vorbele rostite chiar si in gand au fost desarte, ca tot ce ai facut in ascuns de fapt E LA VEDERE… si ca viata pe acest pamant de fapt a fost un EXAMEN… o clipa… in care poti pierde sau castiga totul. Si ca DOMNUL nostru, BUNUL SI MILOSTIVUL TATĂ avea planuri ptr sufletul TAU, acolo unde e un drum cu sens unic fara sansa intoarcerii, fara ca regretul TAU sa mai conteze, lacrimile si scrasnirea dintilor te vor urmari o vesnicie… toate astea ptr ca EL FIIND DRAGOSTEA UNIVERSALA ABSOLUTA, tot ptr acelasi motiv va fi si DREPT JUDECATOR… Ca sa iubesti copiii asa cum o face EL, trebuie sa URASTI AVORTUL; ca sa iubesti, trebuie sa si urasti, doar ca nu prin felul uman, al carnii, ci prin felui LUI DUMNEZEIESC si tot atunci ne vom da seama ca EL e CREATORUL si STAPANUL A TOT SI TOATE si ca o mana de oameni ce cred ca ritualurile de ori ce fel ii vor scapa de la pedeapsa, se vor insela amarnic.

  TATAL are copii crestini si bogati si saraci, si negri si albi, chinezi, indieni, tineri, batrani, ce sunt prin toate colturile lumii ce nu au auzit vreodata de PUPATUL MOASTELOR sau de a-ti face SEMNUL CRUCII CU MANA, SAU CA SE FACE POMANA MORTULUI, SAU DE COLIVA, PRESCURI, COLACI, ETC… OAMENI BUNI, BUNUL DUMNEZEU NU ARE DE-A FACE CU ASA CEVA !!! Duceti-va in India, Angola, Tailanda, la polul nord la eschimosi, unde vreti voi… si veti vedea CRESTINI ADEVARATI CE IL IUBESC PE DUMNEZEU PANA LA JERTFA CU VIATA ce respira Biblia, mananca Biblia si traiesc Biblia, dar ei nu au auzit de moaste, de colive, de preafericiti, de gaina data peste groapa mortului, de lumanari, de Filofteia, de Paraschieva, etc… EL NU E UN MOS CU BARBA LUNGA CA IN ALBUMELE FOTO DE PE PERETII BISERICILOR TRADITIONALE… E DRAGOSTEA ABSOLUTA DE NECUPRINS SI IMPOSIBIL DE AFISAT CA O CARTE POSTALA INTRE NISTE RAME DE TABLOU AURITA… OMUL NU VA PUTEA CUPRINDE IN MINTEA LUI UNIVERSUL INFINIT… DUMNEZEU NU SE LASA BATJOCORIT… un Iisus brunet la ortodocsi in icoanele lor, cu parul lins sau alteori cu parul ondulat, iar la catolici e blond, ba ca sfintii ortodocsi fac minuni si nu cei catolici nerecunoscuti de BOR, ba ca cei catolici sunt cei adevarati si nu cei ortodocsi… Unii zic ca ”statuile noastre fac minuni”, altii spun ”ba nu, ca icoanele noastre, vindecari miraculoase au loc peste tot in lume si la atei si la ortodocsi si la catolici si la hindusi si la neoprotestanti !

  EL VINDECA PE TOTI, BUNI SI RAI DE PE TOT CUPRINSUL GLOBULUI… DOAR CA NOI REFUZAM SA NE INTOARCEM CU FATA CATRE EL CA SA-L SLAVIM ASA CUM VREA EL, NU CUM NI SE PARE NOUA…

  Oameni buni, dati TOTUL deoparte si cititi SFANTA SCRIPTURA, cu sufletul, cu inima, cu duhul, nu cu ochii de carne…

  DUMNEZEU SA FIE CU VOI !

 21. Haideti sa va povestesc ceva, in special, tie, ANDREI.

  Acum 3 ani aveam 37 de ani… pasionat pana la limita de sport, culturism, pasionat de desen, grafica, in special iubitor de muzica techno, disco, house, in general muzica electronica, de muzica eram atasat foarte mult, nu pierdeam noutatile, adoram dansul de club, aveam nevoie de 4 metri patrati doar ptr mine sa ma desfasor, sa ma vada lumea, nu?… prietenii, fetele…

  Apoi, pe linie de sport eram de aproximativ 100 de kg, musculos, cu brate sculptate la sala, la 1.73 m, cu o obsesie ptr a arata impecabil, bronzat, uleiat, parfumat cu ce era mai bun, imi placea sa fiu in centrul atentiei… in fine, exteriorul era valoarea, comoara mea la care lucram la ea clipa de clipa… sunt casatorit si aveam un copil, atunci avea 12 ani… acum a venit al doilea si are 9 lunisoare.

  Eram obsedat de ce si cum trebuie sa mananc, proteine, vitamine, etc, aveam nevoie ca „masinaria” ce facea genuflexiuni la sala cu 210 kg sa fie bine alimentata, sotia ma mai ruga uneori sa postesc macar o zi la cateva saptamani. Atunci, asta ma scotea din sarite si mi se parea o gluma proasta. Eu nu concepeam ca sa sar peste o masa, imi pierdeam sursa de proteine si nutrienti… asta pana cand intr-o zi, citind diferite carti de nutritie tot se accentua subiectul POSTULUI, dar sub forma de dieta, ca sa zic asa, nu spirituala.
  OK am zis eu, cu super-ambitia mea o sa incerc si la inceput au fost 5 zile doar apa, nimic altceva, A FOST G R O A Z N I C… ORIBIL cu voma, cu dureri de cap, spasme, etc si munceam in paralel la locul meu de munca (era o munca fizica)… Ce stiu ca in timpul asta era si PASTELE la ortodocsi si de rusine si de insistenta sotiei am tot mers la Biserica, o icoana, o plecaciune, canta corul ca era Pastele… In fine, am ajuns si la ziua a cincea care era de fapt seara de Pasti, eram rupt de foame, cumva parca traiam cu spaima ca mi se va opri inima, simteam lucruri ciudate fizic… inima imi batea atat de rar si parca nu o mai simteam in piept…. a nu atinge hrana 5 zile nu e o gluma. Aveam in masina o sticla de suc de fructe ce urma ca imediat dupa ora 12 sa o beau ptr a reintra la normal… asta in noaptea de Pasti. Totul bine si frumos pana a doua zi cand m-am trezit, incetul cu incetul am realizat ca LUMEA DIN JURUL MEU ERA CU TOTUL ALTFEL, incepand de la sotie, copil, rude, parinti, simteam anumite lucruri ce nu mi le puteam explica, ma uitam in oglinda din baie la mine la persoana mea si nu ma mai recunosteam… Mi-a venit sa plang, nu mai puteam să mă mai gandesc la lucruri ce inainte cu DOAR 5 zile le iubeam si le adoram… M-a luat un sentiment de scarba de propria mea persoana, vedeam cat de FALS sunt, cat de „văruit” eram pe din afara, nu mai dadeam doi bani pe material, pe tot ce inainte mă FASCINA PÂNĂ LA CULME… Am realizat că fiind cu prietenii mei dragi cu care am coplarit, cei de acum 5 zile cu care faceam glume proaste despre orice, femei, obscenitati, homosexualitate, bani, sau despre prostia altora, iar acum nu mai puteam, PARCA AVEAM GURA CUSUTA, MI SE INCLESTAU BUZELE, NU PUTEAM SA MAI PRONUNT EFECTIV ACELE CUVINTE MURDARE… Înainte, petreceam ore intregi la TV, filme cu arte martiale, aventuri si senzuale, erotice si chiar mai nou eram atras de pornografie. Mi se inchideau ochii singuri cand pe ecranul televizorului aparea o femeie in postura senzuala, toate fustitele acelea de pe ecran ma stimulau inainte, emisiunile de divertisment ce in majoritatea gasesti acele asistente pe jumatate goale, acum imi provocau greata la propriu. Stateam noptile cu prietenii mei la filme si la bancuri… dupa doar 5 zile, imi era scarba, GREATA de mine, de toata viata de inainte… NU CITISEM BIBLIA… Habar nu aveam ce era scris in ea, EU ERAM MULTUMIT CA MA NASCUSEM CRESTIN ORTODOX !!! Aveam BIBLIA de la un prieten dar era neatinsa si se asezase praful pe ea… OK, din acele zile, viata mea a intrat in conflict cu TOT si cu TOATE, CU MINE SI CU LUMEA… Am inceput incetul cu incetul sa citesc din Sfanta Scriptura… Deja ma luase FOAMEA de CUVANTUL DOMNULUI… am inceput sa studiez Biblia, apoi putina psihologie umana, comportament uman, putin despre religiile de pe glob, comandam carti peste carti, citeam zi si noapte si inca mai citesc si acum… Am descoperit ceva ce nu stiam si nici macar nu puteam sa-mi inchipui vreodata… Ma intriga cum acel „eu” vechi s-a transformat dupa 5 zile de post intr-un „eu” nou… Prietenii deja se distantasera de mine, aveam alte prioritati, alte pasiuni, o alta cale… E ca si cum sunt mereu FLAMAND de SFANTA SCRIPTURA… Mai apoi, dupa ceva timp, cand realizasem ca ceva DIVIN se cuibarise la mine in inimă, m-am intors inapoi la Biserică ca sa-i multumesc lui DUMNEZEU, ca asa era firesc… Dar surpriza… poate multi dintre voi o sa ma judece pentru ce voi spune acum, aveti toata libertatea sa o faceti, eu o sa ma rog ca si voi sa aveti sansa de a simti ce simt eu acum, de 3 ani incoace… Odata intrat in Biserica Ortodoxă, simteam de parca intrasem intr-o pestera, TOTUL ERA EXTREM DE APASATOR, DE NEFIRESC… ILOGIC DIN PUNCTUL DE VEDERE DIVIN SI SIMTEAM FUMUL DE LA LUMANARI DE PARCA IMI BLOCAU PLAMANII… ICOANELE RECI FARA VIATA… Nu vroiam decat sa scap de acolo, nimic nu mai era in ochii mei asa cum au fost in cei 37 de ani de pana atunci… INTELESESEM CA NOI, OAMENII, avem cumva si in ADN-ul nostru informatiile puse de DUMNEZEU, DRAGOSTEA LUI SA O PUTEM RECUNOASTE… SA O PUTEM ACCESA USOR… dar lumea seculara, banii, pozitia sociala, faima, moda, televiziunea, drogurile, prostitutia, revistele seculare, goana dupa instant… placeri instant, energie instant, mancarea instant, iubirea de sine, barfa, alcoolul, divertismentul secular, pornografia, eroticul, senzualul, lacomia, batjocura, indiferenta, stiinta ateista, teoriile ateiste subtil IMPLANTATE SUBLIMINAL in decursul vietii noastre in fata televizorului, gunoiul din MALL-URI… muzica cu mesaje obscene, religii false, zambete prefacute aruncate unul altuia, lacrimi pervertite, iubirea exterioara a trupului, vestimentatia obscena si ispititoare, parfumuri seducatoare, mesaje de peste tot, „EI” ne invata copiii si pe noi, de altfel, cum si ce sa mancam, ce sa bem, cum sa ne imbracam, ce muzica e in TOP, ce fustite sunt in TREND, cum trebuie sa ne distram, buze de plastic, păr de plastic, sânii de plastic, afise peste tot, vindem faimă, vindem plăceri, vindem orice chiar si mântuire… etc… si toate astea ca un munte ce acopera si inabusa TOT CE A PUS DUMNEZEU IN NOI, IN FIECARE DIN NOI !!!

  Eu n-am avut nevoie de preot, de pastor, de rabin, de religie, sa aflu ca MARELE, NECUPRINSUL DUMNEZEU, DRAGOSTEA LUI, MILA LUI, a revarsat-o intr-o buna zi peste mine, nemeritand-o, un gunoi fiind, peste care EL si-a pus un margaritar, daruindu-mi o inima noua… Nu stiam mai nimic despre EL… purtam o cruciulita la gat, crezand ca prin asta EL va fi multumit de mine… multi o poarta la gat, la buric, la glezne, la oglinda retrovizoare a masinii, tatuata eventual, la ureche… dar Dumnezeu e scarbit de toate astea… nu vrea decat INIMA NOASTRA, o viata predata la picioarele LUI, in slujba LUI, pentru a propovadui EVANGHELIA oriunde e posibil, de a ne iubi unii pe altii si de a sta departe de tot ceea ce ne pateaza sufletul… ARE TOT DREPTUL SA CEARA ASTA, PENTRU CĂ SUNTEM CREATIA LUI… fara pocainta, fara botez, si fara o viata cu adevarat crestineasca, nu e posibil sa fim placuti Lui… e nesupunere, la ce I-ar trebui Domnului un suflet nesupus ?!?

  SA NU NE INSELAM ! In clipa mortii, cand inima va zvacni ultima oara, VA ASIGUR, CHIAR SI ATEU FIIND, SPAIMA TE VA INFASURA CA UN SARPE SI TE VEI INTREBA DACA NU CUMVA VIATA CE AI TRAIT-O A FOST O URIASA GRESEALA….!

  • Cristi Petcu, îți mulțumesc pentru tot ce ai scris, pentru comentariul tău excepțional care este muuuuult mai mult decât un comentariu ! Este MĂRTURIA UNEI INIMI SCHIMBATE PRIN PUTEREA LUI DUMNEZEU !

   Îți spun înaintea Domnului că m-a impresionat foarte mult modul în care Dumnezeu Duhul Sfânt a intervenit în viața ta, a produs lucrarea de METAMORFEO și METANOIA, te-a transformat și te-a ridicat dintr-o ființă decăzută (așa cum am fost și eu când nu-L cunoșteam personal pe Domnul nostru Iisus Hristos) într-o făptură minunată care acum are o direcție clară, un sens, nu mai orbecăiește prin întunericul acestei lumi pline de întinăciune și păcat. Se cuvine să-I mulțumim din toată inima bunului Dumnezeu pentru bunătatea și dragostea Sa, pentru faptul că nu ne-a lăsat să ne pierdem sufletele, ne-a întins mâna Sa cea sfântă și ne-a tras din mocirla în care ne scufundam din ce în ce mai mult, NE-A SALVAT DE LA PIEIRE, ne-a înălțat într-o poziție pe care noi nu o merităm și nu o vom merita niciodată, ne-a răscumpărat și ne-a înfiat, ne-a considerat COPII AI LUI DUMNEZEU prin meritele Domnului nostru Iisus Hristos care a murit la cruce pentru noi…

   A LUI să fie toată slava, cinstea, gloria, onoarea, mărirea, acum și pururea și în vecii vecilor PENTRU TOT CE A FĂCUT PENTRU NOI, pentru că a avut milă de noi și ne-a așezat pe Calea Mântuirii, ca într-o fericită zi, prin credința noastră din inimă și mai înainte de orice prin puterea, dragostea și îndurarea Lui, DACĂ VOM RĂMÂNE ÎN HARUL SĂU, să putem ajunge și noi acolo în Împărăția slăvită a lui Dumnezeu, unde nu vor mai fi lacrimi și dureri, unde Îl vom putea glorifica pe Domnul Dumnezeu în prezența Fiului Său preaiubit – Domnul Iisus Hristos – care șade la dreapta Tatălui, vom fi în prezența îngerilor și a tuturor sfinților și vom fi fericiți pentru totdeauna ! Amin.

   Aș avea rugămintea să-mi permiți să public pe blogul meu MĂRTURIA ÎNTOARCERII TALE LA DUMNEZEU, adică tot ce mi-ai scris în comentariul tău, pentru ca să fie de folos și altora, pentru ca și alții să se întoarcă cu adevărat la Dumnezeu, așa cum ai făcut tu atunci când Duhul Sfânt te-a determinat să înțelegi care este scopul existenței tale, care trebuie să fie direcția și sensul în care trebuie să mergi, ce trebuie să faci ca să fii mântuit !

   POPORUL ROMÂN ARE NEVOIE SĂ AUDĂ ASEMENEA MĂRTURII PUTERNICE, ALE UNEI CREDINȚE VII TRĂITE ÎMPREUNĂ CU DOMNUL IISUS HRISTOS, asemenea exemple care ne arată tuturor ce se poate întâmpla cu inima unui om, atunci când Domnul lucrează cu toată dragostea și puterea Sa, atunci când mila și îndurarea lui Dumnezeu, COPLEȘESC sufletul omului și îl îndeamnă la pocăință, la schimbare, la transformare, la renunțare la stilul de viață păcătos și la adoptarea unui stil de viață cu adevărat creștin, în ascultare, supunere și teamă sfântă de Dumnezeu, în neprihănire, în curăție și în lumină…

   Facă bunul Dumnezeu ca să întoarcem pentru totdeauna spatele diavolului și să privim NUMAI SPRE HRISTOS, să fim urmași ai Domnului Iisus, vrednici de numele de ”copii ai lui Dumnezeu”, să-L onorăm pe Domnul prin comportamentul nostru, prin felul nostru de viețuire pe acest pământ, pentru ca și alții să vadă SCHIMBAREA din inimile și din viețile noastre, să se întoarcă și ei la Dumnezeu, să poată să pășească și ei pe Calea Mântuirii, să nu se mai înșele singuri, să nu mai creadă că e suficient să fii ”creștin de 2000 de ani” și că poți dormi liniștit cu acest gând FĂRĂ CA ÎN ESENȚĂ SĂ TE ÎNTORCI CU ADEVĂRAT LA DUMNEZEU, FĂRĂ PRIMIREA PERSONALĂ A DOMNULUI IISUS ÎN INIMĂ, FĂRĂ SĂ LAȘI DUHUL SFÂNT SĂ DUCĂ LA BUN SFÂRȘIT CEEA CE A ÎNCEPUT ÎN SUFLETUL ȘI ÎN VIAȚA TA !

   Domnul să ne dea putere, atât ție, cât și mie, să mergem înainte pe Calea lui Hristos, să nu privim nici la stânga, nici la dreapta, ci numai spre Acela care a murit la cruce pentru mântuirea noastră !

   Dumnezeu să aibă milă de români ! Doamne, apără și binecuvântează România !

   Fii binecuvântat împreună cu cei dragi ai tăi !

 22. Pacea Domnului… Buna ziua… Mai intai de toate, tin sa va multumesc din tot sufletul pentru blogul dumneavoastra pus in slujba Domnului. O cale uimitoare de a afla lucruri noi si frumoase, am dat peste el din intamplare… stau noptile si „scormonesc” printre miile de informatii despre tot ce tine de credinta, religie, ritualuri, despre oameni, tot ce mi-ar fi de folos sa ma cladeasca sufleteste si duhovniceste. Cat despre dorinta dumneavoastra de a publica marturia mea, da cum sa nu, sa fie spre slava DOMNULUI si sa dea DUMNEZEU ca din ce in ce mai multi sa se intoarca cu fata catre El, nu catre lume. Sa nu credeti ca eu as fi capabil sa ma schimb de unul singur, nu, am si eu foarte multe lupte cu mine insumi, vin din lume si mintea mea ca si trupul, dealtfel obisnuit 37 de ani cu tot ce i s-a oferit, tot a luat, era insetat de placere, nu refuza nimic, doar HARUL BUNULUI DUMNEZEU a facut posibila „invierea mea” asa cum zice si Sfânta Scriptură „eram morti in pacat”. Marile lupte abia de acum incep, diavolul nu sta cu mainile in san daca nu te poate lua pe tine, va lovi in cei dragi tie, in sotie, in copii, in parinti, prieteni, el va cauta sa ti-i ia, sa ti-i duca in pacat, in lume, departe de Dumnezeu…

  Lupta e mare, e chiar imposibila pentru un om, de asta sa ne rugam DOMNULUI sa ne dea putere, calauzire, in EL e toata speranta, noi suntem prea slabi, neputinciosi, taria si intelepciunea e de la EL, carnea nu poate face mai nimic. Satana iti va sari in fata cu tot ce vrei, bineinteles CONTRAFACUT, FALSIFICAT, orice poate sa perverteasca ORICE, si dragostea si speranta chiar. Suna ciudat, SPERANTA insuflata de DUMNEZEU si cea insuflata de satana, atunci cand satana iti sopteste la ureche ca e ok sa bei, nu mult, putin chiar, doar un paharel ca nu ma imbat ca altii, ca nu curvesc saptamanal ci asa mai rar, o data la jumatate de an, ca nu o ating ci doar o privesc, si ca nu injur sa ma auda vecinii ci doar asa printre dinti sa ma descarc, sau o seara in club ?!? de ce nu ? ca sunt tanar, ma distrez, un banc obscen, doar mai râdem si noi că oameni suntem, nu ?… si multe altele… Toate astea repetat, mereu si mereu, zi de zi, an de an, aduse la o stare de normalitate fara a simti nici o remuscare, vazute si auzite peste tot intr-o tara „crestina de peste 2000 de ani”, de ce ??? pentru ca diavolul ne-a soptit ca avem o asa zisa „speranta”, una diabolica cu care te prezinti saptamana de saptamana in fata icoanei, a moastelor, a preotului, speranta ca vei fi iertat dupa ce ti s-a pus patrafirul pe cap, ca mai apoi sa o iei de la capat si sa fii mereu acelasi om, neschimbat, rece, insensibil la faptul ca DOMNUL ISUS A MURIT PE CRUCE, AVOCATUL CERESC care S-a pus intre om si DUMNEZEU… pentru ca noi sa existam in clipa asta, sa ne putem bucura de viata… SLAVIT SA-I FIE NUMELE IN VECII VECILOR, AMIN.

  Va multumesc din suflet pentru acest blog, o cale superba de a comunica unii cu altii. Va iubesc.

  • Cristi, n-ai pentru ce, dragule, mulțumim din toată inima Domnului care mi-a pus pe inimă ca în ziua de 17 aprilie 2009 să înființez acest blog prin care încerc să prezint lucruri utile pentru sufletul omului, mă străduiesc să duc și eu (cu mijloacele de care dispun în calitate de blogger evanghelic dar înainte de orice, CU AJUTORUL ȘI PUTEREA LUI DUMNEZEU care este cu mine) o luptă pentru moralitate și sfințenie, iar această luptă (vorba ta) nu este ușoară deloc, este o bătălie pe viață și pe moarte cu forțele întunericului, cu duhurile răutății, cu duhul demonic al preacurviei, cu duhul idolatriei și duhul neopăgânismului infiltrat în creștinism…

   Te rog mult să citești online aici pe blogul meu o carte excepțională care se numește ”CREDINȚA ADEVĂRATĂ” și este scrisă de prof.univ.dr. Iosif Țon (un frate păstor baptist pe care eu îl ascultam în anii 80 în fiecare duminică la Radio Europa Liberă în timpul dictaturii comuniste). Îți recomand să salvezi acest link și să te apuci de citit toată cartea iar după ce o vei termina cu ajutorul Domnului, m-aș bucura să-mi spui ce părere ai :

   http://tomisthecat.ro/credinta-adevarata-iosif-ton/

   De asemenea, poți citi online sau asculta online (am instalat audioplayere) o altă carte deosebită numită ”CREȘTINISM PUR ȘI SIMPLU” (CREȘTINISMUL REDUS LA ESENȚE) – o lucrare de referință al cărei autor este regretatul C.S.LEWIS – profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie :

   http://tomisthecat.ro/crestinism-pur-si-simplu-c-s-lewis/

   Nu uita să-mi scrii opiniile tale și despre această carte dar mai întâi eu zic să începi cu ”CREDINȚA ADEVĂRATĂ” !

   Fii binecuvântat, scump frate în Hristos !

   ”Încolo, fraţele meu, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să te însufleţească !” (Filipeni 4:8)

   P.S. Poți să mi te adresezi cu ”tu” pentru că eu am doar 45 de ani în timp ce tu ai 40 deci suntem cam din aceeași generație… Domnul să ne păstreze în harul Său !

 23. Pacea Domnului… In primul rand, multumesc pentru cartea lui IOSIF ȚON, chiar auzisem de ea si aveam de gand sa fac cumva sa intru in posesia ei, dar uite ca prin intermediul tau, am ocazia sa o citesc, deja am facut o copie, e ca un cadou primit de la tine… Pastorul Iosif Țon Este un om intr-adevar in slujba lui DUMNEZEU, am un respect deosebit pentru tot ceea ce face pentru noi toti, printre ultimele carti pe care le-am citit, a fost una chiar de-a lui, intitulată „CADEREA IN RITUAL”, un studiu despre ritualurile multor populatii de pe glob, inclusiv la cum s-a ajuns ca biserica traditionala romaneasca sa se imprumute si sa foloseasca asemenea conceptii si ritualuri pagane cum ar fi ritualuri voodoo, superstitii, magie, vrajitorie, descantece, spiritism, practicate in bsericile ortodoxe de pe tot cuprinsul tarii, etc. O recomand celor INSETATI DE ADEVAR. In al doilea rand, cartea audio pe care mi-ai recomandat-o, e superba, deja am ascultat cateva pasaje, trebuie sa-ti multumesc si pentru asta.

  Acum… o recomandare catre voi toti, in special pentru cei din cultul ORTODOX din care pana acum 3 ani faceam si eu parte… TREBUIE SA VIZIONATI un film extrem de socant si in totalitate adevarat (sursa YouTube), se intituleaza BABILONUL CE MARE – Biserica ortodoxa participanta… (subtitrat in romaneste, un documentar TV in 4 parti)… deci repet T R E B U I E VIZIONAT.

  Lucruri care se intampla in biserica ortodoxa romana si pe plan global, asa cum o arata si documentarul amintit, in frunte cu patriarhul Romaniei, bunicii si parintii nostri habar n-au ca DEJA, MAI MARII PATRIARHI AI BISERICII ORTODOXE DIN EUROPA SI MAI ALES AI ROMANIEI, au semnat si au acceptat un acord, o recunoastere la nivel global ca din punctual lor de vedere PAPA e suveran peste toate religiile lumii si ca ATENTIE, dumnezeul hindusilor, al zoroastrilor, al budistilor, al islamistilor, al taoistilor, al catolicilor, al arborigenilor, al nativilor, etc, este unul si acelasi… Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al conducatorilor bisericii ortodoxe romane (BOR) asa cum au aratat-o in fata milioanelor de telespectatori, orice preot ortodox se poate duce linistit in parohie la el, poate diviza biserica pe zone, cateva locuri ptr budisti chiar daca trebuie date jos ceva icoane ale nu stiu cărui sfant de pe perete, sa faca loc statuii lui Buda, apoi un spatiu mai intr-o parte pentru islamisti, sa aiba si ei loc de covorase, dupa asta cumva amenajat langa strana batranilor un loc pentru fumatori ca vin si nativii cu pipa pacii (asa cum o sa vedeti in documentar), si ceva candelabre desfiintate, ca e nevoie si de un spatiu de dans… arborigenii sunt buni la asta, dezbracati, cu frunze de jur imprejur, ca mai apoi la final, dupa „liturghia universala”, sa-i strangem pe toti si in mod organizat sa-i invite popa la hramul satului sau la nu stiu ce pomana… sau de ce nu la un pelerinaj pe dealul mitropoliei pentru a pupa moastele. Oricum daca intru in orice biserica ortotoxa sau catolica din tara si luand cu mine o statuie de marime considerabila a lui Buda de exemplu si punand-o in fata altarului si rugandu-ma sau facand incantatii budiste alaturi de batraneii veniti la liturghie, sau daca eventual imi aprind o pipa lunga cu pene agitate de ea, pufaind evlavios, PREOTUL NU ARE DREPTUL SA MA DEA AFARA, de ce? pentru ca mai marele patriarh al Romaniei este 100% de acord cu asta si ca in randuiala bisericii traditionale conform juramintelor de ascultare NECONDITIONATA DE EPISCOPI, ARHIEPISCOPI, MITROPOLITI, ETC, tu preot fiind, te supui fara drept de comentariu, sefilor tai, DACA EI ACCEPTA ATUNCI SI TU TREBUIE SA ACCEPTI.

  Daca PATRIARHUL a semnat si a recunoscut legal ca act cu valoare si recunoastere MONDIALA ca dumnezeu (acel dumnezeu) e unul si acelasi, la mai toate reliigiile globului, CEVA CE PARINTII SI BUNICII VOSTRI NU PUTEAU CONCEPE ACUM 30-40 DE ANI, CUM SE FACE CA „SEFUL” BISERICII ORTODOXE ROMANE A ACCEPTAT SI ACCEPTA O ASEMENEA BLASFEMIE ?!? PRIN SEMNATURA PUSA PE ACEL DOCUMENT, S-A ARATAT CA FIIND ADEPTA GLOBALIZARII, PUNANDU-SI RESURSELE IN SLUJBA CONSTRUIRII A CEEA CE SE NUMESTE „NOUA ORDINE MONDIALA”… RITUALURI MASONICE PRIN TOATE BISERICILE SI CATEDRALELE ORTODOXE SI CATOLICE, UNA DINTRE CELE MAI CUNOSCUTE SI MAI PUTERNICE LOJE A MASONERIEI CE A FOST INAUGURATA LA NOI IN TARA, A FOST „SFINTITA” DE BISERICA ORTODOXA, PENTRU CA SE PRIMESC BANI GREI DIN ASTA, PROTECTIE SI NENUMARATE AVANTAJE ! E USOR SA MANIPULEZI O NATIUNE CU LITURGHII POMPOASE, PE CAND EI SE SCALDA IN AFACERI CU LUMANARI, OBIECTE DE CULT, ICOANE, TERENURI, CLADIRI, SPALARE DE BANI PROVENITI DE LA MERCENARI DE TALIE MONDIALA CE FAC TRAFIC CU ARME IN ORIENTUL MIJLOCIU SI AFRICA, FIIND IN ACELASI TIMP SI PRIMA PE LISTA DE FITE A TURISMULUI ROMANESC, LANTURI HOTELIERE, LOCASE „SFINTE” DE RELAX, CU JACUZZI – VIBROMASAJ IN FIECARE CAMERA, CAPRIOARE IN CURTE, SESIUNI DE VANATOARE, MILIARDE CHELTUITE PE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI, din banii astia se puteau face sute de transplanturi de maduva osoasa la copiii cu leucemie si nu numai, tratamente, medicatie gratuita la cei ce sunt bolnavi de cancer, asistenta sociala copii, adulti si batrani, zeci chiar sute de cantine de capacitate mare ale saracilor pentru a primi macar o masa calda zilnic, zac sute de copilasi prin gari, sau dorm in guri de canale ce au nevoi mai mari decat ne putem noi imagina, saracia impinge copilele de 13-14 ani chiar la prostitutie, SI SARACII NOSTRI BUNICI, MAJORITATEA BOLNAVI, INGHETATI, INFOMETATI, STAU LA COZILE FARMACIILOR PTR A PRINDE CEVA MEDICAMENTE COMPENSATE, SUNT PLINE AZILELE SI SPITALELE DE EI… HABAR N-AU CINE DE FAPT CONDUCE BISERICA LA NIVEL DE TARA SI CE INTERESE AU.

  OAMENI BUNI, SE „PRELUCREAZA” SI TREC MILIOANE DE EURO PRIN VISTERIA BISERICII ORTODOXE… CITITI BIBLIA, PENTRU A AFLA CUI SLUJITI DE FAPT ??? INVATATI SA IUBITI SFANTA SCRIPTURA, ACOLO UNDE INTRE PAGINILE EI ESTE SCRIS ASA :

  ”Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine !”
  (Exodul Ieșirea 20:3)

  ”Nu este alt Dumnezeu decât Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept şi mântuitor, alt Dumnezeu afară de Mine nu este. Întoarceţi-vă la Mine, şi veţi fi mântuiţi toţi cei ce sunteţi la marginile pământului ! Căci Eu sunt Dumnezeu, şi nu altul.”
  (Isaia 45:21-22)

  URMĂRITI DOCUMENTARUL CHIAR ACUM !
  DUMNEZEU SĂ NE AIBĂ ÎN PAZĂ !

 24. M-am uitat la materialele ce le-ai pus pe blog pentru FUMĂTORI… excelent. Subiect extrem de sensibil, înfricoșător și pentru fumători cât și pentru nefumători, mai ales că ai noștri copilași, cu sau fără voia lor, văd și sunt tentați ca mai devreme sau mai târziu, să încerce măcar o dată, îndeajuns cât să rămână ancorați pe viață de acest viciu dezgustător și ucigător. E nevoie de multă educație și mai ales de a înțelege acest fenomen la care principal părtaș e GUVERNUL. Ar fi foarte mult de discutat pe tema asta, RELAȚIA DE „DRAGOSTE” DINTRE GUVERN ȘI INDUSTRIA TABACULUI, ÎNTRE GUVERN ȘI INDUSTRIA ALCOOLULUI, ÎNTRE GUVERN ȘI DEZMĂȚUL ÎN MASĂ în care tinerii sunt ademeniți…

  Dacă mai ai materiale, nu ezita să le pui la dispoziția tuturor. Mulțumesc din nou pentru tot ce ai postat pe blog. FOARTE UTIL.

 25. Sunt complet mirat ca biserica ortodoxa si cea catolica, timp de doua mii de ani, nu a aflat adevarul din Sfânta Scriptură – BIBLIA. Si aceste mari biserici duc in iad pe toti enoriasii lor. Cum poate un orb sa-l calauzeasca pe alt orb, căci amândoi vor cadea in groapa. Asta pentru ca Biblia, Cartea Sfântă sta plina de praf in raftul romànilor ortodocsi. Ei asculta de preoti si habar n-au de Cuvântul Sfânt din Biblie. In primul rànd, ei calca cu atâta usurinta porunca a 2-a si porunca a 4-a si nu mai vorbesc ca se inchina la oase, ca cei din evul mediu. Si asta acum, in mileniul trei! Apoi nu e de mirare ca Romania este ultima tara din lume, până si cei din Africa sunt mai civilizati decât românii. Se calca in picioare, sa vada niste oase, zise ale sfintilor. Dar sfânt este doar Dumnezeu, asa spune Scriptura, cât si preotii se numesc „parinte”. ei nu stiu ca doar Tatal din Cer este parintele nostru. Cei ce se inchina la morti, sunt posedati de fortele raului si pentru asta e pedeapsa finala – iadul vesnic. ISUS E VIU si e sus in Cer, noi Îl avem pe EL mijlocitor intre oameni si DUMNEZEU. Mântuire nu există in nimeni in afara de ISUS HRISTOS, cel care a luat pe crucea de la Golgota pacatele intregi omeniri. Oare poporul acesta se va trezi vreodata la adevar?!? Eu spun ca foarte greu când biserica ortodoxa îi duce in ratacire. DUMNEZEU SĂ-I TREZEASCĂ LA ADEVĂR PE ROMÂNI SI SĂ PUNĂ MÂNA PE SCRIPTURĂ CA SĂ AFLE ADEVĂRUL DESPRE CUVÂNTUL SFÂNT A LUI DUMNEZEU. AMIN.


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: