TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

SOLA GRATIA – NUMAI PRIN HARUL ŞI ÎNDURAREA LUI DUMNEZEU PUTEM SĂ FIM MÂNTUIŢI

MARTIN LUTHER (1483-1546)

SOLA GRATIA (NUMAI PRIN HARUL, BUNĂTATEA ŞI ÎNDURAREA LUI DUMNEZEU PUTEM FI MÂNTUIŢI)

Mântuirea este un proces care poate să se declanşeze în viaţa unui om NUMAI PRIN HARUL, BUNĂTATEA ŞI ÎNDURAREA LUI DUMNEZEU !
Mântuirea nu vine prin ceea ce fac eu sau prin ceea ce sunt eu, ci este
O FAVOARE A LUI DUMNEZEU care n-are nicio legătură cu meritele noastre, cu faptele noastre bune sau cu banii noştri (mântuirea nu poate fi cumpărată, chiar dacă domnul Gigi Becali încearcă cu disperare şi această variantă).
Mântuirea nu este meritată de noi, oamenii păcătoşi ci este un dar nemeritat din partea lui Dumnezeu, un dar care ne este oferit de dragul Domnului Hristos.

Doctrina SOLA GRATIA spulberă tezele eretice ortodoxe şi catolice care spun că îndreptăţirea omului înaintea lui Dumnezeu se face „PRIN FAPTE BUNE”.
Din păcate, faptele bune nu folosesc la nimic, atât timp cât omul continuă să trăiască în întuneric şi păcat, departe de Dumnezeu (faci milostenii, dar trăieşti mai departe în concubinaj; faci pomeni dar mergi mai departe la cârciumi sau în baruri de noapte, în întinăciune şi desfrânare; ţii post miercuri şi vineri, dar continui să drăcui, să înjuri şi să minţi; construieşti Biserici şi orfelinate dar continui să furi, să-ţi otrăveşti trupul cu fum de ţigară şi să trăieşti FĂRĂ Hristos şi FĂRĂ Dumnezeu)

Faptele bune pot fi primite de Domnul dar NUMAI DUPĂ CE UN OM IA DECIZIA SĂ SE ÎNTOARCĂ CU ADEVĂRAT LA DUMNEZEU PRIN INTERMEDIUL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ŞI AL CUVÂNTULUI SFÂNT !
Chiar şi după ce un om se întoarce cu adevărat la Dumnezeu, el tot nu poate fi mântuit PRIN FAPTELE LUI BUNE sau prin ceea ce face el.

Sfântul Apostol Pavel spune :

„Dar prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt”
(1 Corinteni 15:10 Biblia Ortodoxă)

„Căci în har sunteţi mântuiţi, prin credinţă şi aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; Nu din fapte, ca să nu se laude nimeni.”
(Efeseni 2:8-9 Biblia Ortodoxă)

„Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui.”
(Romani 10:9 Biblia Ortodoxă)

„El ne-a mântuit, nu din faptele cele întru dreptate, săvârşite de noi, ci după a Lui îndurare, prin baia naşterii celei de a doua şi prin înnoirea Duhului Sfânt pe Care L-a vărsat peste noi, din belşug, prin Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, ca îndreptându-ne prin harul Lui, să ne facem, după nădejde, moştenitorii vieţii celei veşnice.”
(Tit 3:5-7 Biblia Ortodoxă)

Sfântul Evanghelist Ioan spune :

„Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut, L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.”
(Ioan 3:16 Biblia Ortodoxă)

Dumnezeu acţionează pentru a-l mântui pe păcătos, dar niciodată NU TRECE PESTE VOINŢA LUI. Doctrina monergistă a mântuirii („numai Dumnezeu acţionează pentru a-l mântui pe păcătos”) are o problemă gravă şi reprezintă doar o frază incompletă.
Dacă spunem că Biblia este Cuvântul Sfânt pe care ne bazăm, atunci:

Numai Dumnezeu acţionează pentru a-l mântui pe păcătos DAR şi păcătosul TREBUIE SĂ DOREASCĂ ACEST LUCRU (trebuie să ia DECIZIA VIEŢII LUI şi să-şi predea inima, Domnului Iisus Hristos).
Este foarte riscant să îmbrăţişăm teoria calvinistă a predestinării chiar dacă şi în ea există o anumită doză de adevăr (Dumnezeu ştia mai înainte de întemeierea lumii că într-o zi, tu sau eu ne vom întoarce la El) dar acest lucru nu înseamnă că liberul arbitru nu are un cuvânt de spus în procesul convertirii unui om, acest lucru este evident, indiferent de ceea ce spunea reformatorul Jean Calvin.
Dumnezeu RESPECTĂ ÎNTOTDEAUNA DECIZIA OMULUI şi aşteaptă cu drag ca omul să primească Cuvântul Sfânt cu bucurie şi să păşească de bunăvoie pe Calea Mântuirii până nu e prea târziu şi până nu se va mai putea face nimic pentru sufletul lui.
Tu, omule, CE AI DE GÂND SĂ FACI CU VIAŢA TA ?!?

CITEŞTE UN ARTICOL INTERESANT INTITULAT „MÂNTUIREA SE POATE PIERDE DACĂ NU RĂMÂNEM ÎN HARUL LUI DUMNEZEU” :

http://tomisthecat.ro/mantuirea-se-poate-pierde-daca-nu-ramanem-in-harul-lui-dumnezeu/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ATENŢIE ! RECLAMA DE MAI JOS ESTE IMPUSĂ DE WORDPRESS.COM ŞI NU ARE ABSOLUT NICIO LEGĂTURĂ CU BLOGUL MEU !!!

CA SĂ SCAP DE ACESTE RECLAME NEDORITE, TREBUIE SĂ PLĂTESC DIN BUZUNARUL PROPRIU… VĂ MULŢUMESC PENTRU ÎNŢELEGERE !

FIŢI BINECUVÂNTAŢI !

9 răspunsuri to “SOLA GRATIA – NUMAI PRIN HARUL ŞI ÎNDURAREA LUI DUMNEZEU PUTEM SĂ FIM MÂNTUIŢI”

 1. INTERESANT CE SCRII, ÎNTR-O CREŞTINĂTATE CARE CREDE CĂ DUMNEZEU POATE FI ÎNDUPLECAT CU CEVA FAPTE BUNE…

 2. „…prin baia naşterii celei de-a doua?”

  • Petric sau Patrick (nu pot să-mi dau seama, dar probabil că te numeşti Petrică) :

   Dacă te referi cumva la cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Evanghelie Ioan 3:7, atunci trebuie să îţi spun că eu nu cred în predestinare, ci în liberul arbitru. Deci Dumnezeu este plin de îndurare şi în harul Său nemărginit doreşte să mântuiască omul dar NU TRECE PESTE VOINŢA OMULUI ŞI RESPECTĂ DECIZIA LUI !!! Deci Domnul nu te mântuieşte dacă tu nu vrei acest lucru ! Dumnezeu vrea ca TU SĂ VII LA EL şi să înţelegi chemarea Sa cerească !
   Este nevoie ca TU SĂ PRIMEŞTI CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ÎN INIMA TA ! Este foarte important ca TU SĂ IEI O DECIZIE IREVERSIBILĂ ŞI SĂ TE ÎNTORCI CU ADEVĂRAT LA DOMNUL CU TOATĂ FIINŢA TA !

   Referitor la naşterea din nou, Domnul Iisus spune clar că TU TREBUIE SĂ FACI CEVA : TREBUIE SĂ TE NAŞTI DIN NOU ! (Ioan 3:7) altfel este imposibil să intri în Împărăţia lui Dumnezeu ! Este adevărat că dacă n-ar fi harul şi îndurarea lui Dumnezeu, am fi cu toţii pierduţi şi am merge cu toţii în iad, inclusiv noi cei credincioşi… Deci este vorba de o combinaţie între decizia puternică, fermă şi ireversibilă a omului şi mila, harul şi îndurarea lui Dumnezeu cel sfânt şi drept !

   Am rugămintea să asculţi acum o predică excelentă pe care ţi-o recomand cu căldură :

   https://tomisthecat.wordpress.com/mantuirea-se-poate-pierde-daca-nu-ramanem-in-harul-lui-dumnezeu/

  • Naşterea din nou nu este „o baie” tot aşa cum nici botezul pe care îl face un om la maturitate nu este „o baie” sau „un duş” ! Naşterea din nou este o lucrare făcută de Dumnezeu Duhul Sfânt în inima şi în viaţa omului ca rezultat al faptului că omul A LUAT CU ADEVĂRAT DECIZIA DE A SE ÎNTOARCE LA DOMNUL ! Naşterea din nou nu e ceva miraculos şi spectaculos care se întâmplă într-un anumit moment, nu se produce în momentul când eşti cufundat în apa botezului ci ÎNAINTE DE BOTEZ ! Asta nu înseamnă că nu există şi cazuri în care naşterea din nou se produce chiar în timpul actului botezului sau la un timp (zile, luni sau ani) după botez. Naşterea din nou este rezultatul pocăinţei sincere faţă de Dumnezeu şi credinţei sincere în Domnul Iisus Hristos ! De asemenea, naşterea din nou poate fi UN PROCES !

 3. Petric mi-e numele de familie… dar nu asta contează… îs cu totul de acord cu tine… ştiam asta… n-am înţeles expresia aia, de aia am zis… e corect scrisă? „baia naşterii celei de-a doua”, naşterea a doua fiind naşterea din nou! înţeleg… credeam că există două botezuri în apă, de aceea eram nedumerit…

  • Petric, te invit cu drag să citeşti un articol scris şi publicat de mine despre valoarea şi semnificaţia botezului biblic nou-testamentar (botezul făcut de omul care se decide să-şi predea inima şi viaţa Domnului Iisus Hristos). Din nefericire, multă lume confundă lucrurile şi au impresia că „baia naşterii din nou” sau cum se mai spune, „spălarea naşterii din nou” se produce în apa botezului, atunci când eşti botezat ca prunc sau ca adult. Această percepţie este determinată de o gravă eroare de hermeneutică, fiind vorba de un defect de interpretare a Cuvântului lui Dumnezeu. Noi trebuie să rămânem cu orice preţ la ceea ce este scris în Biblie şi n-avem voie să ne abatem de la litera şi spiritul Sfintei Evanghelii !

   Dacă citim cu atenţie Noul Testament, vom vedea că SPĂLAREA ŞI CURĂŢIREA OMULUI se face prin sângele Mielului Celui fără cusur şi fără pată, adică prin credinţa sinceră în jertfa de la cruce a Domnului Iisus Hristos !

   Spălarea şi curăţirea omului nu se face nici prin botezul din copilărie (din pruncie) şi nici prin botezul practicat la maturitate ! Baia (spălarea) naşterii din nou NU ARE ABSOLUT NICIO LEGĂTURĂ cu actul botezului… În Biblie, APA simbolizează CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU !

   Acum te rog să dai click pe linkul de mai jos şi să citeşti cu atenţie ce spune BIBLIA despre botez, despre care este adevăratul botez şi ce trebuie să facem noi ca să împlinim Cuvântul Sfânt !

   http://tomisthecat.ro/2010/07/25/botezul-ortodox-al-pruncilor-un-botez-al-mortii-un-act-barbar-antibiblic-si-anticrestin-care-determina-tragedii-cumplite/

   • Sunt Maria și cred în îndurarea lui Dumnezeu care vine prin Spiritul Sfânt. Dumnezeu e atotputernic și poate face totul dar nu poate și nu vrea să te mântuiască fără tine, fără acordul tău. Tu, omule, trebuie să decizi unde vrei să ajungi : în Rai sau în iad, nu ai decât două posibilități.

    Nu te încrede în lumea aceasta care e condusă de forțele malefice, gândește-te simplu : ”mâine o să mor, încotro o să meargă sufletul meu în care împărăție va merge ?!?” Eu cred că va merge în împărăția care o trăiește aici pe pământ ! Amin.

   • Maria, îți mulțumesc foarte mult pentru comentariul tău, mai ales că ai punctat un aspect esențial pe care și eu l-am subliniat de multe ori pe blogul meu și permite-mi să te citez :

    ”Dumnezeu e atotputernic și poate face totul dar NU VREA să te mântuiască fără tine, fără acordul tău. Tu, omule, trebuie SĂ DECIZI unde vrei să ajungi : în Rai sau în iad”

    Ca și Jacobus Arminius (adeptul teoriei liberului arbitru), spre deosebire de Jean Calvin (adeptul teoriei predestinării) și eu cred acest lucru, adică sunt convins că atunci când l-a creat pe om, Dumnezeu i-a conferit statutul de OM LIBER și l-a înzestrat cu capacitatea de A LUA DECIZII spre deosebire de animale care NU iau decizii raționale, ci acționează instinctiv. Dumnezeu nu dorește niște închinători ”roboți”, niște ”mașini de închinare” care să-I slujească ca niște automate FĂRĂ SĂ ÎNȚELEAGĂ să facă acest lucru din dragoste și recunoștință pentru ceea ce a făcut Domnul Iisus Hristos la cruce pentru noi.

    Pe de altă parte, chiar dacă Dumnezeu NU VREA să-i ”pocăiască” pe oameni cu forța, totuși, în suveranitatea și atotputernicia Sa, Dumnezeu AR PUTEA să te oblige să te pocăiești, AR PUTEA să te forțeze (prin mijloacele Sale coercitive/boli/necazuri, suferințe, încercări) să te întorci cu adevărat la El, deși în principiu, nu acesta e ”stilul” Domnului și nu în acest mod dorește El să te întorci la El… Asta nu înseamnă că n-au existat cazuri / situații în istorie, când (în situații excepționale) Dumnezeu a acționat în acest mod. Nu trebuie să uităm niciodată că Dumnezeu vrea să-I predai INIMA TA, vrea ca tu și eu să fim niște vase de cinste puse la dispoziția Sa, în care El să toarne mir prețios.

    Referitor la fragilitatea și efemeritatea vieții noastre pe acest pământ, ai perfectă dreptate, trebuie să trăim fiecare clipă CA ȘI CÂND AR FI ULTIMA CLIPĂ, adică să ne pregătim așa cum se cuvine pentru veșnicie, pentru întâlnirea cu Dumnezeu, nu în chefuri și beții, nu în destrăbălare și în îmbuibare, nu în minciună, lăcomie și ură, ci în neprihănire și adevăr, în cumpătare, dreptate și evlavie, cu teamă sfântă de Dumnezeu… Din nefericire, oamenii nu se gândesc că viața se poate termina într-o clipă, nu le pasă că putem pleca oricând de pe acest pământ, continuă să trăiască după poftele inimii lor, după voința dumnezeului veacului acestuia (diavolul) care îi înșeală, își bate joc de ei și le distruge viața…

    Fii binecuvântată împreună cu cei dragi !
    Nu uita că te mai aștept pe blogul meu unde ești întotdeauna binevenită !

 4. Eu cred că Dumnezeu ne iubește atât de mult încât
  L-a trimis pe Fiul Său Cel iubit ca să moară pentru noi,
  de aceea ne putem lăsa în voia Lui, cine e înțelept să ia aminte. Ne cheamă mereu la pocăință, iar dacă suntem surzi și nu vrem să auzim, ne trimite pocăința forțată care ne doare, dar, această pocăință e mila lui Dumnezeu asupra noastră, este ca un canon sau dacă vreți ca un medicament ca să ne curățim sufletul pentru că este negru de păcate.

  Mulți tineri spun ”o să mă pocăiesc la bătrânețe, am timp”, dar cine îți dă garanția că o să trăiești până atunci și vai de cel ce nu are timp să se pocăiască sau să se îndrepte, pentru că în Împărăția lui Dumnezeu se intră cu sufletul curat, fără păcat.


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: