TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO
TOMISTHECAT.WORDPRESS.COM S-A MUTAT PE TOMISTHECAT.RO

SOLA SCRIPTURA – NUMAI BIBLIA (SFÂNTA SCRIPTURĂ) ESTE CUVÂNTUL SFÂNT AL LUI DUMNEZEU

MARTIN LUTHER AFIŞEAZĂ CELE 95 DE TEZE PE UŞA BISERICII CASTEL DIN WITTENBERG - 31 OCTOMBRIE 1517

(NUMAI BIBLIA ESTE CUVÂNTUL SFÂNT AL LUI DUMNEZEU ADICĂ NUMAI SFÂNTA SCRIPTURĂ ESTE DEMNĂ DE CREZARE)

BIBLIA = UNICUL CUVÂNT INSPIRAT ŞI AUTORITAR AL LUI DUMNEZEU !

Acest adevăr fundamental desfiinţează tezele eretice Ortodoxe şi Catolice care spun că în afară de Biblie mai există şi alte lucruri „deosebite” care trebuie adăugate la Biblie (vezi tot felul de învăţături care au apărut de-a lungul a 2000 de ani de Creştinism şi care s-au strecurat în credinţa creştină, tot felul de istorisiri, de basme şi de poveşti care nu au absolut niciun suport biblic).
Spre exemplu, dacă un pustnic (sau un călugăr) a avut acum 1000 de ani un vis sau dacă prin imaginaţia lui bogată a dat naştere la o istorioară, Ortodoxia sau Catolicismul preiau acea poveste şi-i conferă valoarea de literă de Evanghelie, (ba chiar mai ceva decât Evanghelia) decretând-o ca fiind o învăţătură ce poate fi adăugată la Biblie şi considerată „cuvânt al Domnului”.
Nu are importanţă că de multe ori acea învăţătură intră în gravă contradicţie chiar cu Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu ! Are importanţă doar faptul că acea învăţătură provine de la un „sfânt părinte” care a trăit cu multe veacuri în urmă… Desigur, nu putem să respingem tot ce au scris călugării şi alţi slujitori ai Bisericii din primul mileniu sau chiar mai recent… pentru că au existat şi oameni sfinţi şi neprihăniţi care au lăsat în urma lor o bogată moştenire spirituală, învăţături care sunt după voia lui Dumnezeu şi pentru folosul celor mulţi ! Ar fi nedrept să nu recunoaştem acest adevăr de necontestat.
Din nenorocire, între toate acestea s-au strecurat şi multe poveşti şi erezii.
Aşa se explică gravele devieri de la litera şi spiritul Sfintei Evanghelii, respectiv, distorsionarea Cuvântului lui Dumnezeu.
Sunt foarte multe exemple… Am să mă opresc la unul banal.
Se spune (oriunde în altă parte dar nu în Biblie) că atunci când Domnul Iisus Hristos era răstignit pe cruce, măicuţa Lui (Fecioara Maria) a adus un coş plin cu ouă şi l-a aşezat chiar acolo jos, la piciorul crucii. Deodată, sângele Domnului Iisus a început să se prelingă pe cruce şi câteva picături au curs pe ouăle din coşul Mariei, înroşindu-le ! După Învierea Domnului, Maria şi-a adus aminte de acel moment în care ouăle au fost înroşite de sângele Domnului Iisus şi atunci a spus poporului că Dumnezeu vrea de la noi să vopsim cu roşu toate ouăle atunci când sărbătorim Paştele – Învierea Domnului, ca astfel să ne aducem aminte de sângele Domnului care a curs pentru noi pentru spălarea şi iertarea păcatelor noastre.

Aparent, această învăţătură (care nu are niciun suport biblic) este foarte plăcută şi „creştinească”, ba chiar aş putea să spun că sună foarte bine… Problema este că de la o asemenea poveste (inventată de vreun călugăr în primele secole) s-a ajuns la O GRAVĂ EREZIE ŞI O ATITUDINE COMPLET GREŞITĂ ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU !
Ştiţi la ce s-a ajuns de aici ?!? N-o să vă vină să credeţi ! S-a ajuns la ideea că CINE NU VOPSEŞTE OUĂLE ÎN ROŞU (CU OCAZIA SFINTELOR SĂRBĂTORI DE PAŞTI) NU ESTE CREŞTIN !!!
Ce părere aveţi de o asemenea „concluzie” ?!? Păi, oameni buni şi cu frică de Dumnezeu ! ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FII CREŞTIN ?!? SĂ VOPSEŞTI NIŞTE OUĂ ÎN ROŞU ??? Am trăit s-o aud şi pe-asta ! De unde a mai scornit Ortodoxia (posibil chiar şi Catolicismul) o asemenea erezie ??? Am ajuns să condiţionăm iertarea şi mântuirea omului de vopsirea unor ouă ?!? IATĂ CE ÎNSEAMNĂ DACĂ NU AVEM CA PIATRĂ DE TEMELIE NUMAI SCRIPTURA (SOLA SCRIPTURA) ! IATĂ CE ÎNSEAMNĂ SĂ ADĂUGĂM LA BIBLIE, TOT FELUL DE ÎNVĂŢĂTURI ŞI POVEŞTI DE ADORMIT COPIII ! Vedeţi unde se poate ajunge ??? Vedeţi cum diavolul distorsionează Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu ?!? Biblia spune FOARTE CLAR :

„Ştiind că nu cu lucruri stricăcioase, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din viaţa voastră deşartă, lăsată de la părinţi. Ci cu scumpul sânge al lui Hristos, ca al unui miel nevinovat şi neprihănit.”
(1 Petru 1:18-19 Biblia Ortodoxă)

„Căci ştiţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană.”
(1 Petru 1:18-19 Biblia Cornilescu)

Conform Cuvântului lui Dumnezeu mai sus menţionat, eu aş parafraza :
„Căci nu prin vopsirea în roşu a câtorva ouă, aţi fost răscumpăraţi… ci prin sângele scump şi nepreţuit al Domnului nostru Iisus Hristos !”

Biblia este modalitatea prin care DUMNEZEU NE VORBEŞTE ŞI SE APROPIE DE NOI !
Atunci când ne rugăm, vorbim cu Dumnezeu iar atunci când citim Biblia, Dumnezeu Sfântul Duh este Acela care ne vorbeşte cu toată puterea Sa !

„Scriptura nu poate fi desfiinţată” (Ioan 10:35 Biblia Ortodoxă)

„Şi astfel desfiinţaţi Cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră pe care singuri aţi dat-o. Şi faceţi multe lucruri asemănătoare cu acestea.” (Marcu 7:13 Biblia Ortodoxă)

Răspunzând, Iisus le-a zis:
„Vă rătăciţi, neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.”
(Matei 22:29 Biblia Ortodoxă)

„Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate” (2 Timotei 3:16 Biblia Ortodoxă)

NUMAI SFÂNTA SCRIPTURĂ MERITĂ CREZARE ŞI CINSTIRE PENTRU CĂ EA ESTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ŞI DOMNUL IISUS HRISTOS O POMENEA ÎNTOTDEAUNA CÂND VORBEA CU OAMENII SAU CÂND RESPINGEA ATACURILE REPETATE ŞI SISTEMATICE ALE DIAVOLULUI !!!

Domnul Iisus Hristos folosea mereu expresia „ESTE SCRIS” sau „SCRIS ESTE” dorind să demonstreze că noi trebuie să ne bazăm NUMAI PE CEEA CE ESTE SCRIS ÎN BIBLIE nu şi pe „alte lucruri” care mai de care mai „creştineşti”, mai „bisericeşti” sau mai „ortodoxe” ! (Matei 4:4-10)

BIBLIA - CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ATENŢIE ! RECLAMA DE MAI JOS ESTE IMPUSĂ DE WORDPRESS.COM ŞI NU ARE ABSOLUT NICIO LEGĂTURĂ CU BLOGUL MEU !!!

CA SĂ SCAP DE ACESTE RECLAME NEDORITE, TREBUIE SĂ PLĂTESC DIN BUZUNARUL PROPRIU… VĂ MULŢUMESC PENTRU ÎNŢELEGERE !

FIŢI BINECUVÂNTAŢI !

3 răspunsuri to “SOLA SCRIPTURA – NUMAI BIBLIA (SFÂNTA SCRIPTURĂ) ESTE CUVÂNTUL SFÂNT AL LUI DUMNEZEU”

 1. BIBLIA ESTE SINGURUL TEMEI AL SIGURANŢEI IERTĂRII PĂCATELOR NOASTRE ŞI PE ULTIMA EI PAGINĂ SCRIE CĂ ESTE INTERZIS SĂ SE ADAUGE CEVA (DE EXEMPLU : ALŢI MILOCITORI, CHIP CIOPLIT, SLUJBE DUPĂ MOARTE, PURGATORIU, IERARHIZAREA CLERULUI ETC) ŞI ESTE INTERZIS SĂ SE SCOATĂ CEVA
  (DE EXEMPLU: EXISTĂ IAD, DOMNUL HRISTOS ESTE DUMNEZEU, EXISTĂ UN SINGUR MIJLOCITOR)

  • Câtă vreme Biblia nu este completă, îmi este imposibil să accept abordări gen „SOLA SCRIPTURA”. Nu am o problemă cu SCRIPTURA, deși este incompletă (unde este epistola către Laodiceni ?!? – chestiunea este nerezolvată pe deplin din punct de vedere teologic de două milenii), ci cu SOLA.

   „SOLA SCRIPTURA” sună extrem de extremist, blochează orice dialog eficient și această teză nu este realistă în condițiile atât de multor dificultăți legate de vechile texte creștine din primele secole.

   • Andrei, Biblia nu este completă ?!?
    De unde ai mai scos-o şi pe asta, omule ??? Păi, atunci hai să adăugăm şi scrierile necanonice, aşa cum fac ortodocşii „dreptcredincioşi”, ce zici ? Eventual, nu crezi că ar fi bine să adăugăm şi aşa-zisa „evanghelia lui Iuda” ? Din fericire, numărul Evangheliilor din Noul Testament a fost limitat la PATRU în urma Conciliului de la Niceea (sper că ai auzit de acest Conciliu şi ştii cu ce se mănâncă) întrunit în anul 325 după Hristos. Alte circa 30 de texte aflate în circulaţie la acea vreme (dintre care unele nu au fost găsite niciodată), AU FOST INTERZISE. Şi foarte bine au făcut că le-au interzis ! Altfel, acum ai fi putut şi tu să scrii „evanghelia după Andrei” şi să pretinzi că e canonică şi că trebuie adăugată la Biblie.

    În opinia ta, n-ar trebui să adăugăm la Biblie şi câteva capitole din Coran ? Ştii de ce propun asta ?
    Ca să nu mai fie incompletă Scriptura ! (înţeleg că asta este nemulţumirea ta). În felul acesta, dacă adăugăm la Biblie toate prostiile şi toate ereziile, mă gândesc că principiul SOLA SCRIPTURA nu va mai suna „extrem de extremist” aşa cum te exprimi tu într-o manieră pleonastică…

    SOLA SCRIPTURA este o teză nerealistă ? Serios ?!? Şi ce propui ? Să scriem noi o Biblie alcătuită din tot ce ne dă nouă (sau altora) prin cap ? Să le amestecăm pe toate şi să facem o ciorbă ? Asta vrei tu ?!? Nu vrei să anexăm la Scriptură şi „Cartea lui Mormon” ca să fie tot tacâmul complet ???

    Eu prefer să rămân doar la hotărârile luate de CONCILIUL DE LA NICEEA din anul 325 după Hristos. Acceptă şi tu Crezul ! N-o să mori !

    „Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.

    Și într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul născut, care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat; născut dar nu făcut, cel de-o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut.

    Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din Ceruri și S-a intrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și s-a făcut om.

    Și S-a răstignit pentru noi în timpul lui Ponţiu Pilat, a pătimit și S-a îngropat și a înviat a treia zi, după Scripturi.

    Și S-a suit la Ceruri și șade de-a dreapta Tatălui. Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a cărui Împărăție nu va avea sfârșit.

    Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață făcătorul, care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat și slăvit, care a grăit prin prooroci.

    Și întru una sobornicească și apostolească Biserică, mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor.

    Aștept învierea morților, și viaţa veacului ce va să fie. Amin !”


Trimite un comentariu dar pentru a fi aprobat, nu uita să respecţi Regulamentul acestui blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: